Rano je za memoare ali mi djavo ne da mira! Ja sam avionac. Ako nikada niste čuli za to zanimanje pojasniću. Avionac je uobičajeni naziv medju turističkim radnicima za one koji rade na rezervacijama i prodaji avio karata. Čitajući pitanja, komentare, želje i dileme putnika po raznoraznim forumima i grupama reših da presavijem tabak i napišem ispovest sa ove strane avio šaltera. Dosadilo mi je da čitam tekstove o jeftinim avio kartama sa kojima se putovalo do “neznamtijagde” za manje od 1 eura!!!

Naježim se kad vidim zahteve za nadoknadu štete od više stotina eura zato što je avion zakasnio čitava dva sata! Uplašim se kad neko ko o prodaji karata zna isto koliko ja o kvantnoj fizici da sebi za pravo da mi objasni svoja prava… I veoma se rastužim kad pomislim dokle smo to stigli kada se prepričavanje doživljaja sa putovanja fokusira na fantastičnih 25 eura koliko su koštali hotel, avion i transfer. U cenu se često uračuna i mali od palube koji je mahao palmom da rashladi umornog putnika.

Kome treba avionac?

Svima! Da demistifukuje prazne priče o preskupim avio kartama i one druge o tome kako je ultra jeftino poleteti sa aerodroma u Budimpešti ili Rimu a ne iz Beograda. Kao da se do te Budimpešte samo rašire krila i preleti 500 kilometara, ne čeka se na granici u neki zao noćni sat ne jede se i ne pije, ne kupa se i ne spava…A sa aerodroma u nekom Fridrihshafenu ili Memingemu samo se odšeta do Hamburga ili Berlina ili se pucne prstima pa se tu stvori zlatna kočija kao dar s neba.

Da ne bude zabune- kao avionac nemam ništa protiv jeftinih avio karata i da putnik plati malo a dobije mnogo. Ali opasno imam mnogo protiv srozavanja jednog tako lepog iskustva kao što je putovanje avionom na tako niske grane. I na sve češće komentare neupućenih kako su agencije pljačkaši koje zaradjuju milione na jadnim putnicima, a na dragom svemoćnom internetu to je sve džabe!

Pomoć u nevolji

Da vas pitam nešto dragi putnici-kada kupite kartu na internetu i dogodi se da vam je let otkazan koga pozovete? Internet? Ili kada zakasnite na avion na nekom zakrčenom aerodromu u ko zna kom delu sveta i izgubljeni lutate ne znajući šta sad…Kome se tada obratite, opet internetu? Iskusni putnici dobro znaju da je stari dobri avionac bolji i pouzdaniji sagovornik od interneta. Ume lepše da priča, ume da se smeje, ima čak i emocije a ima i bolje pamćenje! Jer ne dao mu dragi Bog da vas ikada kojim slučajem zaboravi!!!! On zna, da tada može samo da ućuti i podvije rep, nadoknadi vam sve troškove i oprosti se i sa vama i sa avionima zauvek.

Kako se postaje avionac?

Fakultet za avio karte na žalost ne postoji ali kada biste samo znali šta sve jedan avionac mora da nauči i koje sve veštine mora da savlada i dovede do savršenstva dali biste mu istog časa orden zasluga za narod! Prva i najbitnija stvar-avionac radi u rezervacionom sistemu a ne na internetu kako se često misli. Mi ne pretražujemo skyscaner, e dreams, cheap tickets i razne druge slične portale za prodaju karata.

Mi koristimo globalni rezervacioni sistem kroz koji imamo uvid u stanje na letovima avio prevoznika koji svoje usluge prodaju na taj način. Kada koristimo taj sistem imamo obavezu da poštujemo njegova pravila kao i pravila prevoznika čije karte prodajemo i da ta pravila objasnimo svojim putnicima. Pravila, pravila, pravila!!! Poetično ih zovemo note! (engl.notes).

Brojke i slova

Da biste radili u GDS-u morate proći obuku u nekom od školskih centara. Obuka ne traje dugo i nije previše teška ali kada na nju dodjete kao potpuni laik teža je od hijeroglifa! Najjednostavnije rečeno to su brojke i slova. Od njih je neko smislio  raznorazne komande kojima ćete kasnije praviti čuda! Morate se služiti engleskim jezikom i biti vešti na tastaturi.

Svi gradovi ovoga sveta koji imaju aerodrom nalaze se u GDS-u u obliku troslovnih kodova. Beograd je BEG Zagreb je ZAG i tako dalje.Sve avio kompanije koje lete nebom i nešto znače u svetu putovanja nalaze se u GDS-u. Svi avionci ovog sveta razumeju i znaju kakve veze imaju viski, Julijet i Romeo, Papa , hotel i golf! I dobro znaju da se unošenjem samo jednog pogrešnog slova nesrećni putnik umesto u Kasablanci može probuditi u Karakasu!

Put do dobrog avionca

Od prve karte do dobrog avionca put je popločan najboljim namerama i kardinalnim greškama ! Da bi postao dobar, avionac je morao da pročita kilometre i kilometre nota i da se nasluša milion pitanja. Morao je da pretabana desetine aerodroma i preleti koju hiljadu milja, da napravi više hiljada karata i izvestan broj grešaka. Da upozna više hiljada ljudi i milion ćudi, a ponekad Bogami i da potraži pomoć stručne osobe iz oblasti psihologije da bi zalečio nesanicu i stres i ispeglao bore… I pored toga svaki avionac voli svoj posao. Nije mu teško da bezbroj puta dnevno ponovi iste rečenice. Za njega one znače jedno a za putnika drugo ali ono najvažnije značenje im je zajedničko. Novac. Putnika zanima koliko će to da košta a avionca da proda.

Trgovac?

Da li su avionci trgovci? Jesu naravno! Zaradjuju li prodajom avio karata? Zaradjuju nego šta! Agencije nisu dobrotvorne ustanove već prodavci usluga ovlašćeni od strane onoga ko te usluge pruža. Ono što ih čini posebnim u svetu trgovaca je prosta činjenica da prodaju vrlo specifičnu uslugu koju prate jasno definisana i veoma stroga pravila. Avioncu je svejedno da li će prodati skupu ili jeftinu kartu jer je njegova zarada na obe ista. Ali mu nije nimalo svejedno ako je izgovorio samo jednu pogresnu reč jer zna da ga ona može veoma skupo koštati!

Jer ako ste mislili da se prodajom karte avioncu završava misija opasno se varate. Baš suprotno, ona tek tada počinje. Avionac mora da ostane budan i proprati putnika od početka do kraja njegovog putovanja i da bude spreman da reaguje brzinom svetlosti ako nešto krene naopako. Jer ako je tokom svog kratkog razgovora sa putnikom napravio i najmanju grešku može mu se desiti da dere kožu na šiljak u momentu kad najmanje očekuje!

Kriv za sve!

Zato dobar avionac nikad ne spava ili spava otvorenih očiju i ušiju! On ustaje sa prvim petlovima i zadnji odlazi na spavanje. Telefoni zvone usred noći jer nekome ko leži na havajskoj plaži baš gori pod nogama da sazna koliko bi koštalo da ponovo tu dodje u septembru iduće godine! Avionac ustaje, tumara po kući, uključuje kompjuter i odgovara na pitanja kao da je podne. Jer avioncu se ne prašta! Ne prašta mu se što mora da spava ili da jede i da pije baš sad kad vama treba, što ne zna da vam pasoš ističe baš na dan putovanja ili što vam nije rekao da vam za USA treba viza. 

Ne prašta mu se ni kad avion zakasni ni kad vam se izgubi kofer ni kada je na auto putu gužva pa ne stignete na aerodrom na vreme…Ni kad  u Tivtu duva vetar ili kad na Islandu proradi vulkan! Ne može da mu se oprosti jer je on taj koji je uzeo pare i koji je za Boga miloga zaradio na vašoj muci!

Putnik čuje samo ono sto želi da čuje i pamti samo ono što mu najviše odgovara. Avionac čuje ono što mora da čuje i mora da pamti sve! Avionac ne sme sebi da dozvoli da bude nervozan, ljut ili grub. On mora da čita misli i da ispunjava želje, a mogao bi ponekad i da vas uhvati za ruku i odvede do gejta tek da bude siguran da ste zaista otputovali!

Putnik

Znam da smo svi različiti i da nam budžeti nisu isti. Verujem i da svako od nas od putovanja želi samo najbolje. Ali me niko ne može ubediti da je isto kada do aerodroma stignete za 30 minuta umesto za 5 sati. I da je isto kada spavate u centru nekog grada umesto u nekom udaljenom kvartu iz koga morate hvatati metro ili autobus da biste se divili znamenitostima. Ili kada na naredni let čekate 7 umesto 2 sata. Ako je sve to besplatno i lako skidam kapu ali znamo i vi i ja da nije. Izvinjavam se svima onima kojima ovo nije bitno ali moram da vam kažem da ima mnogo onih kojima jeste.

Ima nas koji ćemo umesto 15 sati autobusom radije preleteti 1 sat avionom i za to smo spremni da platimo. Radije ćemo pozvati nekoga ko će nam pronaći i dobru konekciju i prevoznika i ko zna sve naše potrebe i navike. I za to smo spremni da platimo. A znate li zašto? Zato što će ta osoba, dakle živ čovek koga lično poznajemo a ne neki govorni automat u call centru negde na Filipinima odgovoriti na naš poziv ili poruku u gluvo doba noći. Zato što će pažljivo saslušati sva naša pitanja, razumeti strahove, razjasniti nedoumice.  Zato što će učiniti sve što je u njegovoj moći da na put krenemo nasmejani, informisani i sigurni i da se sa njega vratimo zadovoljni. Zato što putnici avioncu trebaju kao vazduh koji diše, kao hleb i voda od kojih živi.

Dobri vojnik 

Zato što vam avionac nikad neće odbiti poziv. Zato što se neće smejati vašem neznanju ili ga zloupotrebiti. Zato što će čuvati vaše tajne. Zato što je avionac vrhunski profesionalac koji sa svakom godinom svoga rada sve bolje poznaje i sve više razume putnika i njegove potrebe. A znate li zašto? Zato što je i avionac putnik. Više od svega na ovom svetu on voli da putuje. On voli avione i aerodrome jer su to za njega škole gde celog zivota gleda i sluša, gde uči i krade zanat, gde stalno traži nešto novo što će mu olakšati posao kada se vrati s puta.

Znate li šta je najveća tuga jednog avionca? Kada dugo ne udje u avion. On zato jedva čeka i grabi svaku priliku da se ukrca, da još malo vidi i čuje, da osmotri putnike, da nauči procedure, da uživa u nebu, poletanju i sletanju. Sa svakim putovanjem on je sve bolji i veštiji a njegovi putnici srećniji i darežljiviji.

I da vam na kraju otkrijem jednu tajnu. Dobar avionac godišnje pojede više kilograma čokolade od jednog prosečnog deteta koje voli čokoladu! Dobar avionac dobija cveće, bombonjere i suvenire njega putnici vole i rado mu dolaze i ne pitaju mnogo za cenu…Dobar avionac za putnika je isto što i dobar frizer, omiljeni pekar, pouzdani krojač.

Zato, pronadjite negde svog dobrog vojnika avionca i prepustite mu brigu o svom putovanju. Budite dobri prema njemu, volite ga i budite mu zahvalni kao što i on brine o vama i raduje se svakom
vašem novom pozivu. I ne zamerite mu ako nekad negde i pogreši jer je i on kao i vi samo jedan običan čovek koji radi jedan neobičan i lep ali i veoma težak i odgovoran posao. Njegova odgovornost meri se ciframa sa mnogo nula, ADM-ovima i neprospavanim noćima i ružnim snovima koje ne možete ni da zamislite….