I tako smo se konačno sreli  on i ja! On, otmeni i tajanstveni mladi baltički gospodin Helsinki, nestvaran, čist, beo, uredan i prepun svetlosti. I ja koja nikada nisam pomislila da me može zavesti neko sa severa. Oni koji me znaju lično znaju i da je moja velika ljubav Mediteran i jug. Evo priznajem, posle 20 godina putovanja i  lutanja po gradovima i obalama Helsinki me  oborio s nogu i ostavio bez reči. Možda je kriv Juhannus i dan koji traje 24 sata, možda tišina koja u doba praznika odzvanja njegovim ulicama i galebovi koji vam kradu ručak iz ruku…Ima u njemu toliko nenametljive elegancije i šarma od kojih ne možete da se odbranite sve i da hoćete.

Helsinki panorama

Helsinki panoram

Hotel Clarion

Kažu da u životu ništa nije slučajno. Kada smo prošlog leta bili na putu ka zapadnoj helsinškoj luci gde nas je čekao brod za Talin bila sam veoma tužna sto nismo mogli bar malo ostati u lepom gradu kroz koji smo upravo prošli. Prvo što smo videli na ulasku u luku bile su dve ultramoderne staklene kule na obali. Bio je to hotel Clarion najnoviji hotel u gradu. Čekajući brod, ušunjali smo se tada u stakleni lift koji nas je vrtoglavom brzinom odneo do 16.sprata . Kakva je to vožnja bila!! Ceo Helsinki i Baltičko more pod nogama! Eh, pomislih u sebi kako bi bilo divno provesti bar jednu noć na ovom mestu! Pazite šta mislite! Može vam se i ostvariti!

Hotel Clarion

Hotel Clarion

Godinu dana kasnije, ušli smo u Clarion na velika vrata kao pravi gosti. 16 spratova, 425 soba,  luksuz i sjaj začinjeni sjajnim mladim ljudima koji rade! I to nije sve-gde god da krenete imate vrtoglav pogled na ceo grad. Da ne bude dosadno sauna i bazen od stakla na vrhu , pa kad plivate, plivate iznad cele finske prestonice!

Hotel Clarion pogled na zapadnu luku

Hotel Clarion pogled na zapadnu luku

Iskrena da budem u onom prvom lopovskom ulasku u Clarion mislila sam da ne postoji šansa da ikada platim noć u takvom hotelu. Ispostavilo se da su u Helsinkiju cene skoro svuda iste bez obzira gde spavate. Pa kad je već bal, rekoh sebi onda neka bude kraljevski!

Helsinki ulica u centru grada

Helsinki ulica u centru grada

Juhanus-sredina leta

Kada u Helsinki dodjete usred leta došli ste u najbolje vreme! Još ako je Juhanus, midsummer, najduži dan u godini i najveći finski praznik e onda ste uboli jack pot! U vreme Juhanusa ili Juhe kako kažu Finci ulice Helsinkija opuste i gradom zavlada takav spokoj i mir da sve poprimi izgled trenutka zaustavljenog u vremenu. Ne preostaje vam ništa drugo nego da taj trenutak zgrabite i uživate u iznenadnoj i tihoj sreći obasjanoj ponoćnim suncem.

Na market skveru

Na market skveru

Leto u Funskoj je varljivo-iako sunce sija skoro 24 sata ne zaboravite nikad da ste u zemlji čije 2 trećine pripadaju severnom polarnom krugu. Na to će vas podsetiti ledeni vetar koji zaduva niotkuda i navuče crne oblake na blistavo plavo nebo. Ali nekim čudom, kako dodje tako i prodje pa  se u jednom danu možete oblačiti i svlačiti stotinu puta.

Olimpia terminal

Olimpia terminal

Moj prvi pogled na Helsinki doživela sam sa vrha Clariona iz sky bara na 16.spratu. Neverovatno ali istinito u taj jedan pogled stao je skoro ceo grad i sve njegove luke i ostrva. Nisam izbliza videla sve ali helsinška zapadna luka ili “Lansi satama” je stvarno impresivna jer je u njoj uvek bar nekoliko ogromnih putničkih  brodova koji plove ka Estoniji. Nedaleko od nje nalazi se i Olimpia terminali  iz koje isplovljavaju prave morske tvrdjave i kreću put Stokholma, Rostoka i St Petersburga.

Hotel Clarion sky bar

Hotel Clarion sky bar

Suuri kirkko

Ali odakle god da posmatrate Helsinki, sa broda, iz aviona ili iz bara na poslednjem spratu hotela znaćete da ste u glavnom gradu Finske uvek po jednom zdanju. Po beloj crkvi na trgu Senata. Na taj prvi pogled izdaleka izgledala  mi je mnogo manja  nego što sam je zamišljala. Izbliza? Najblistavija koju sam ikada videla!

Helsinška katedrala

Helsinška katedrala

Helsingin tuomiokirko ili Suuri kirkko (velika crkva) je luteranska katedrala koju  je u 19.veku projektovao Karl Ludvig Engel na trgu Senata u centru grada. Prvobitno je bila ruska crkva posvećena ruskom caru Nikolaju II koja je vremenom postala univerzalni simbol Helsinkija i kultno mesto grada.

Suuri kirkko

Suuri kirkko

Ono što su španske stepenice za Rim to su stepenice ispred ove katedrale za finski glavni grad. I više od toga!  Sva okupljanja,slavlja, protesti i ceremonije održavaju se na trgu ispred katedrale. Ako ikad dodjete u Helsinki uradite samo jedno-sedite bilo gde na trgu Senata i uputite bar jedan pogled nagore ka blistavoj crkvi sa zelenim kupolama na vrhu stepeništa. Verujte mi bićete impresionirani! Nema upečatljivije slike u celom Helsinkiju od pogleda na katedralu odakle god da je gledate. Uokvirena plavim nebom i stalno okružena galebovima zablista još jače kad se crni oblaci pojave niotkuda i zaogrnu je sa svih strana.

Trg Senata

Trg Senata

Unutrašnjost je podjednako blistava iako sasvim jednostavna -beli zidovi sa samo nekoliko ukrasa i masivnim orguljama. Na trgu Senata je spomenik ruskom caru Aleksandru drugom. Iako Finci ne gaje baš lepa sećanja na Ruse ovog cara su zvali dobrim i podigli mu spomenik u centru  glavnog trga. Na trgu Senata se uvek nešto zbiva-dok se na jednoj strani pleše i peva na drugoj se protestuje, tu sede majke sa decom i zaljubljeni parovi ili promiču bučni turisti. Odatle polaze veseli  i šareni “hop on hop of” busevi.

Spomenik ruskom caru

Spomenik ruskom caru

Helsinki sightseeing

Kad prvi put dodjete u bilo koji grad a nemate baš mnogo vremena, jedan od najboljih načina da iz prve ruke čujete sve važne informacije i vidite najzanimljivije gradske atrakcije su ovi autobusi. U vožnji koja traje oko 2 sata uhvatila nas je kiša, vetar, oblaci a onda je ponovo sinulo sunce.

Hop on hop of

Hop on hop of

Provozali smo se do luke Olimpija i sišli do Eire najotmenije i najskuplje gradske četvrti. U njoj su skoro sve fasade u imperijalnom jugend stilu. Videli smo i stare i nove gradjevine ali im je svima bilo zajedničko jedno-jednostavne, jasne forme sa puno stakla i ravnih linija.

Helsinki ulica

Helsinki ulica

Alvar Alto najpoznatije ime finskog i svetskog arhitektonskog dizajna ostavio je svoj trag na mnogim gradjevinama u gradu koji ćete odmah prepoznati. On je zaslužan za izgled Finlandia hola i za raskošnu jednostavnost finske opere. Na trasi od ukupno 18 stanica provozali smo se od juga do severa i uživali u prizorima finskog Parlamenta od crvenog granita, nacionalnog muzeja Finske, čuvenog spomenika najvećem finskom kompozitoru Sibeliusu, stadiona, zelenih parkova….Uživali smo i u priči o finskom načinu života i najvažnije od svega naučili smo ili bar pokušali da shvatimo značenje finske rečisisu”.

Finski Parlament

Finski Parlament

Sisu

“Sisu” je reč za koju prevod ne postoji ali je najbliže reći da su to upornost, izdržljivost, strpljenje i hrabrost zajedno. Da se ostane čestit i pošten, skroman u zahtevima a uporan i marljiv u delima. Da se pokaže ponos, otpor i hrabrost u teškim časovima i da se izdrži dužina, hladnoća i mrak finske zime. Da se sve u životu postavi prirodnim redom. Da je raskoš suvišna ali da svima treba dati ono što im po zakonima prirode pripada. Tako zbore Finci a verujte mi tako i rade. Takva im je i prestonica. Nigde neukusa, kiča ili pomodarstva, nigde gužve, buke ili nervoze, sve nekako lagano klizi i njiše se u nekom lenjom i opuštenom ritmu koji vas vrlo brzo uzme pod svoje.

Vožnja ulicama Helsinkija

Vožnja ulicama Helsinkija

Market skver

Od trga Senata okruženog zgradama državne uprave i finske banke vode uličice ka pristaništu. U njima ima lepih restorana, barova i prodavnica a pogled puca na Baltičko more i na bele barke usidrene u luci. Najživlje i najveselije mesto je “kauppa tori” ili gradska pijaca smeštena na samoj obali.

Kauppa tori -tržnica

Kauppa tori -tržnica

Na njoj se prodaju svi mogući finski proizvodi od drvenih šalica za čaj i tanjira do vunenih čarapa, drvenih irvasa, svežih jagoda ili tek ispečene ribe! Šarena i vesela tržnica preplavljena je i danju i noću turistima. Ovde se može pojesti i odličan obrok od mesa ili ribe začinjen sa mnogo preliva i pikantnih soseva. Helsinški galebovi su opasni razbojnici, čuvajte se dok jedete tako na trgu jer se bestidno zaleću i otimaju vam zalogaje iz tanjira ali je doživljaj neverovatan!

Kauppa tori-market skver

Kauppa tori-market skver

Havis Amanda

Na drugoj strani pristaništa tačno na početku Esplanade parka nalazi se fontana u čijem centru na pijedestalu od morskih nemani stoji veoma zgodna obnažena dama.Ime joj je Havis Amanda. Kada je umetnik Ville Valgren 1906.godine izradio nagu bronzanu statuu jedne lepe Parižanke namera mu je bila da simbolično prikaže ponovno rodjenje Helsinkija.U tome je i uspeo ali kao i u svakoj priči u kojoj je glavna zvezda jedna žena, lepa Amanda je morala da prodje dobro poznati put od bludnice do svetice, od kamenovanja do obožavanog simbola grada!

Havis Amanda Helsinki

Havis Amanda Helsinki

Visoka 1.94 metra i okružena sa 4 morska lava Manti kako je Finci zovu postala je sinonim za ljubav i lepotu koji krasi prostor izmedju market skvera i Esplanade parka. Studenti je svakog 1.maja u opštoj euforiji kupaju i stavljaju joj na glavu svoje diplomske kape. Jedna gradska legenda kaže da povećava ljubavničke sposobnosti onoga ko se umije vodom ispod njenih nogu i tri puta kaže “rakastaa” što na finskom znači voleti. Zamolila sam svog dragog da se umije…Za svaki slučaj!

Havis Amanda Helsinki

Havis Amanda Helsinki

Esplanade park i Kamp

Esplanade park je najpoznatiji i najomiljeniji park u gradu , zelena promenada sa zanimljivim spomenicima i cvetnim alejama. Uvek je prepun sveta koji  uživa u zracima sunca , dece koja se igraju i odraslih  koji se izležavaju na travnjacima.  Preko puta Esplanade nalazi se i najstariji hotel u gradu Kamp raskošno zdanje iz 19.veka. Kažu da su  se u njemu nekada okupljali finski intelektualci, filozofi boemi i mudraci i raspravljali nadugačko i naširoko o suštini sveta. Hotel je zadržao autentičan izgled i originalan  enterijer pa možete prošetati kroz  njegove raskošne odaje sa crvenim tepisima i baroknim ukrasima čak i u toaletima!

Baltik

Baltik

Helsinki centar

U milionskom gradu Helsinkiju se nigde ne žuri a saobraćaj funkcioniše besprekorno. Tramvaji , autobusi i metro su tačni u minut, stanovnici opušteni i nezainteresovani a za slučaj potrebe ljubazni i nenametljivi. U trgovačkoj ulici Aleksander katu možete naći na stotine prodavnica svih svetskih i domaćih brendova.  Stockman najveća finska robna kuća nalazi se u centru grada a grad je bukvalno preplavljen galerijama i dizajnerskim kućama. Glavna zeleznička stanica u Helsinkiju je ubedljivo najposećenija zgrada u gradu kroz koju dnevno prodje pola miliona ljudi.

Železnička stanica Helsinki

Železnička stanica Helsinki

Ovo je i jedna od najlepših gradjevina veoma neobične spoljašnosti sa cetiri impresivna stuba nalik karijatidama koje u rukama drže zemaljsku kuglu! Nedaleko od nje nalazi se i glavna autobuska stanica Kampi sa koje polaze autobusi ka drugim gradovima. Pored nje je crkva ćutanja a samo malo dalje i muzej modernih finskih umetnosti kao i čuveni Ateneum.

Ateneum muzej

Ateneum muzej

Helsinki city card

Ulaznice za posetu muzejima, tvrdjavama i drugim gradskim atrakcijama su za naše prilike veoma skupe ali je zato Helsinki city card pravi blagoslov! Možete je kupiti pre dolaska na netu ili na prodajnim mestima u gradu. Sa njom možete putovati po centralnim gradskim zonama A i B svim prevoznim sredstvima uključujući i brodove, možete više puta koristiti hop on hop of autobuse a ulazak u preko 30 gradskih atrakcija je besplatan. Kartica košta 55 eura za 48 sati i verujte mi na reč da vredi  svakog eura!!!

Crkva u steni

Crkva u steni

Temppeliauikon kirkko crkva u steni

Jedna od najposećenijih atrakcija i najneobičnija crkva koju smo posetili “The rock church” ili crkva u kamenu izgradjena je izdubljivanjem jednog jedinog komada granita visine 12 metara! Ovu luteransku crkvu dizajnirali su braća Timo i Tuomo Suomalainen na arhitektonskom takmičenju za izgradnju crkve u gradskom okrugu Toolo 1969.godine. Crkva je kružnog oblika sa zidovima od naslaganog kamena na koje se naslanja gigantska bakarna kupola. Kroz 180 prozora koji kupolu povezuju sa zidovima dopire spoljna svetlost koja je najjača u pristoru oko oltara. U crkvi ne postoje zvona a zbog izuzetne akustičnosti u njoj se održavaju koncerti klasične muzike. Bogosluženja su svakodnevna a nedeljom se služba može slušatu i na engleskom jeziku.

Crkva u steni

Crkva u steni

Suomenlina

Na desetine brodova neprestano plovi Baltičkim morem ka ostrvima kojih oko grada ima na stotine! Na njima se vide veoma lepe vile i letnjikovci “kesamoki” a malo dalje na horizontu i kule najveće finske tvrdjave Suomenline. Doći u Helsinki a ne videti Suomenlinu bilo bi kao da niste ni bili u Finskoj.

Suomenlina finska tvrdjava

Suomenlina finska tvrdjava

Suomenlina je najveća pomorska tvrdjava na svetu. Sagradjena je u doba kada je Finska bila deo švedskog kraljevstva  početkom 18.veka. Prostire se na čak 6 ostrva i 80 hektara na kojima se pored fantastične prirode može videti gotovo cela istorija Finske i čitavog baltičkog regiona.

Ulaz u Suomenlinu

Ulaz u Suomenlinu

Ukrcali smo se na feri na market skveru i za samo 15 minuta zakoračili u daleku prošlost!  Suomenlina je bila utvrdjeni grad okružen sa 8 kilometara zidova medju kojima su se nalazile kasarne, kuće, škola, crkva, brodogradilište. Na ostrvu su automobili zabranjeni pa vam ne preostaje ništa drugo nego da istinski uživate u šetnji finskom istorijom i predivnom prirodom.

Suomenlina

Suomenlina

Finska tvrdjava

Prošli smo kroz nekadašnje selo sa lepim starim kućama od kamena i drveta. Zavirili u crkvu okruženu impresivnim komadima artiljerije , u staru tvrdjavu u selu sa podzemnim hodnicima i lukovima kao u rimskim amfiteatrima….

Maketa Suomenline

Maketa Suomenline

U muzeju Suomenline nalazi  se odlična postavka koja prikazuje život u tvrdjavi od nastanka do današnjih dana. Tu su komadi oružja, pokućstva, odeće, vozila pa čak i dečje igračke iz doba kada je život u tvrdjavi tekao kao u pravom gradu.

Selo u Suomenlini

Selo u Suomenlini

Ovde su Finci pravili brodove pa čak i podmornice i avione. Ušli smo i u pravu ratnu podmornicu opremljenu torpedima i navigacionim spravama! A onda zakoračili u čarobnu prirodu izvan naselja u kojoj je  vreme izgleda stalo još u trenutku stvaranja sveta!

Suomenlina obala

Suomenlina obala

Sa okruglih bregova pod kojima su nekada bili magacini municije i bunkeri uživali smo u divnom pogledu na Baltičko moreU daljini se beli Helsinki prepun svetlosti, izmedju brda stražare topovi a u travi oko granitnih stena gnezde se patke i galebovi…Otišli smo sa Suomenline sa osećajem da smo prošetali  18-im vekom i čitavom finskom istorijom!

Suomenlina ostrvo

Suomenlina ostrvo

Uspenska crkva

Kada uplovljavate u gradsku luku dva upečatljiva zdanja odmah vas podsete da ste u Helsinkiju. Prva je naravno bela katedrala a druga crvena ruska crkva sagradjena na brdu iznad luke.

Uspenska crkva i panoramski točak

Uspenska crkva i panoramski točak

Uspenska katedrala je najveća pravoslavna crkva u zapadnoj Evropi. Sagradjena je 1868. godine na brdu iznad stare gradske luke na poluostrvu Katajanokka po projektu petrogradskog arhitekte Alekseja Gornostajeva. Crkva je posvećena uspenju presvete Bogorodice a svojim rusko vizantijskim stilom i zidovima od crvene opeke jedan je od najlepših primera crkvene arhutekture na tlu severne i zapadne Evrope.Unutrašnjost crkve je ukrašena veoma lepim ikonama najvećih ruskih majstora. Nažalost 2007. godine ukradena je ikona Svetog Nikole čudotvorca iz 19.veka a ista sudbina zadesila je i ikonu Bogorodice Kazanjske 2010.godine.

Uspenska crkva

Uspenska crkva

Katajanokka

Poluostrvo Katajanokka sa starim lučkim zgradama pretvorenim u restorane, sa usidrenim jedrenjacima i ruskom crkvom jedan je od najautentičnijih delova Helsinkija. Tu se mogu videti veoma lepa zdanja sa zanimljivim  fasadama u kojima su smeštene ambasade i konzulati i uživati u šetnji obalom pored jedrenjaka i katarki starih brodova.

Katajanokka

Katajanokka

Tu je čak i jedna zgrada u kojoj je nekada bio centralni zatvor renovirana i pretvorena u veoma luksuzan hotel. Interesentan finski smisao za humor gde gosti spavaju u nekadašnjim zatvorskim ćelijama! Sve ulice sa ovog pristaništa vode nagore ka trgu Senata pa se možete satima šetati iz jedne u drugu i uživati u jednostavnoj i gotovo geometrijskoj lepoti zgrada.

Katajanokka

Katajanokka

Ulice su besprekorno čiste a na stotine finskih zastava koje su zbog praznika bile istaknute svuda dale su poseban šarm našoj šetnji. Kada kroz Helsinki hodate u letnjoj noći imate osećaj da imate ceo grad samo za sebe jer je na ulicama jako malo sveta. Grad je prepun svetlosti i neke udobne i spokojne tišine koja miriše na sreću.

Helsinki

Helsinki

Nekoliko tipično finskih osobina i navika

U Finskoj su biblioteke besplatne i svima dostupne. Finci prave odličnu čokoladu na koju su veoma ponosni i bez koje nikada ne idu na put! Kada imaju nešto što im više ne treba a može se još koristiti oni to ne bacaju već prosto ostave u korpi ispred kuće da oni kojima je to potrebno mogu uzeti! Ne pate od persiranja i formalnog obraćanja ali će vozač autobusa svakom putniku uredno reći “moi” ili “terve” što znači zdravo.

Sandels popularno finsko pivo

Sandels popularno finsko pivo

U saunu idu bez odeće tj.kupaćeg kostima zajedno sa ostalim članovima porodice jer golotinju smatraju prirodnom a stid suvišnim i nepotrebnim. U sauni će dolivati vodu na užareno kamenje do čitavih 140 stepeni i neće se žaliti ali će zato čim letnja temperatura predje 25 stepeni zakukati da je “helle” (pakao, vrelo).Izležavanje u parkovima uz pivo ili šampanjac im je omiljena navika koja se i meni veoma dopala!

Jedna ulica u gradu

Jedna ulica u gradu

Hotel Torni Helsinki

Zamalo da propustim jedan od najboljih vidikovaca u gradu kada me je moj dragi poveo nekim sporednim ulicama i ćutao dok sam ja u sebi besnela i već bila spremna na svadju dok sam ispuštala dušu uz uske spiralne stepenice do 7.sprata jedne stare zgrade u centru grada. Bio je to hotel Torni prepoznatljiv po svojoj arhutekturi starog mornarskog tornja. Ali kada se muškarac zamisli i ćuti nikada ne verujte tišini. Iza nje ponekad čekaju bure i oluje a ponekad prizori koje ćete zauvek zapamtiti.

Panorama Hečsinkija sa hotela Torni

Panorama Helsinkija sa hotela Torni

Na vrhu tornja nalazi se divan restoran sa pogledom na krovove Helsinkija. Ovo je jedan od najimpresivnijih prizora u kome se sasvim jasno može sagledati ceo grad sa svim njegovim zdanjima! Daleko na horizontu po vedrom danu kažu da se može videti i Estonija!

Putopis iz Estonije

TALIN-MAGIJA BALTIČKOG MORA

Helsinki panorama

Helsinki panorama

Osim što smo uživali u spektru boja na nebu iznad grada veoma je zanimljivo da svi krovovi grada izgledaju kao i njegove zgrade, fasade i ulice-besprekorno čisto! Kao da su malopre svi ofarbani i sredjeni! Još jedan dokaz da se u zemlji deda mraza ništa ne prepušta slučaju i da svako mora voditi računa o svojoj fasadi ili krovu. Jer ako ne može onda neka ustupi onome ko može! Logika jednostavna, brutalno jasna i veoma korisna!

Hotel Torni-bar

Hotel Torni- bar

Hedonizam u Helsinkiju

Na poslednjem spratu Clariona nalazi se spa centar sa finskom saunom, teratanom i bazenom od stakla. Imali smo izuzetno zadovoljstvo da isprobamo čari izležavanja u sauni sa pogledom na moderne gradske četvrti oko zapadne luke.

Clarion hotel spa

Clarion hotel spa

Doživljaj jedinstven i sasvim otkačen kada iz vrele saune išetate napolje na krov gde ledeni vetar šiba sa svih strana i uskočite u bazen! A onda doplivate do staklenog zida kroz koji vidite ceo grad! Zastrašujuće i neponovljivo posebno što je poslednji metar poda  bazena takodje od stakla. Zastanete, sačekate da se voda umiri i samo se zagledate u vrtoglavi ponor niz 16  staklenih spratova ispod nogu!

Clarion hotel panorama grada

Clarion hotel panorama grada

Have you ever kissed on the top of Helsinki?

Na staklenom zidu sky bara u hotelu Clarion piše”da li ste se ikada ljubili na vrhu Helsinkija?” E pa jesmo! Poslednju noć u belom gradu na Baltiku proveli smo baš tu na vrhu Helsinkija, ljubeći se i ispijajući šampanjac uz najimpreisivniji zalazak sunca ikada!

Zapadna luka pogled iz Clariona

Zapadna luka pogled iz Clariona

I šta još da vam kažem? Celog života sam bila opčinjena Mediteranom i jugom. A onda sam otišla u Helsinki na samo 2 letnja dana i zaljubih se na prvi pogled u tog ledenog i skromnog severnjaka koga uz to zovu i sasvim ženskim imenomkći Baltika!”

Ponoć u Clarionu

Ponoć u Clarionu

Možda je kriv Juhanus i dan koji tada traje 24 sata ili tišina koja u doba praznika odzvanja njegovim ulicama. Ima u njemu toliko neke iskrene elegancije i šarma od kojih ne možete da se odbranite sve i da hoćete. Zbog toga poželeh da se preselim u Helsinki…Dobro, za sada samo u letnjem periodu!

 

Helsinki, jun 2019.

********************************

Još jedna priča iz Finske

TAMPERE-LETO NA JUGU FINSKE

Nekoliko korisnih informacija za one koji žele da posete Helsinki

*Iz Beograda postoji direktan let kompanije  Air Serbia. Od aerodroma do grada možete stići vozom do glavne železničke stanice po simboličnoj ceni. Smeštaj u gradu možete rezervisati preko www.booking.com po cenama koje su u poredjenju sa kvalitetom smeštaja i usluge sasvim korektne.

*Za kretanje po gradu i posetu atrakcijama veoma isplativa opcija je već pomenuta Helsinki city card koju možete kupiti online na sajtu  www.helsinkicard.com i preuzeti na aerodromu prilikom dolaska. Kartica omogućava korišćenje svih vrsta javnog prevoza u izabranim gradskim zonama i besplatan ulaz u preko 30 muzeja i gradskih znamenitosti. Uz karticu dobijate i kompletan vodič sa adresama, mapama i radnim vremenom svih objekata.

*Cene u restoranima i barovima su nešto veće nego u drugim evropskim gradovima ali uvek možete iskoristiti specijalne dnevne ponude kao što je “lounas aika ” ili vreme ručka po sasvim razumnim cenama. Temperature tokom leta su veoma prijatne, u proseku oko 20-25 stepeni a dan traje veoma dugo jer su u to vreme tzv. bele noći.

*I na kraju toplo preporučujem hotel Clarion kao veoma dobru opciju za smeštaj. Hotel je udaljen oko 20 minuta laganog hoda od centra grada. Nekoliko tramvajskih linija staje ispred hotela kojima do centra možete stići za samo 5 minuta. Sve informacije o sadržajima i cenama u Clarionu potražite na sajtu www.nordicchoicehotels.fi.  

                                                                           **************************

Želite da naučite finski jezik u Beogradu? Sprsko finsko društvo Seurabeograd je pravo mesto!