Ime mu je Lefkes. Belo selo. Našli smo ga  na ostrvu Paros usred Kiklada, ušuškano na vrhu zelenog brda među vitkim borovima i vremešnim platanima.

Lefkes

Lefkes

Kikladsko selo

Lefkes, prvu prestonicu ostrva Paros sagradili su doseljenici sa Krita u srednjem veku. U selu živi oko 500 stanovnika u kućama nanizanim u obliku belog  amfiteatra koji se niz padine sliva ka  crkvi Agia Triada.

Agia Triada Lefkes

Agia Triada Lefkes

Selo kao selo rekao bi neko, a šta tu ima tako posebno kad sva kikladska sela manje više liče jedno na drugo? Na prvi pogled. Sva su bela i veoma tiha, toliko da se ponekad čovek s pravom zapita živi li uopšte neko u njima.

Lefkes

Lefkes

Većina kuća su male, skromne i veoma stare, gusto nanizane ili naslonjene jedna na drugu u veoma uskim i vijugavim sokacima. Ni Lefkes nije izuzetak.

Kikladi

Kikladi

Ipak ako ste imali priliku da posetite barem tri kikladska sela čak i na istom ostrvu znaćete da je svako priča za sebe i da u svakom postoji nešto posebno što ga čini jedinstvenim.

Lefkes

Lefkes

Kikladska sela su uvek bela i veoma tiha. Pobožno tiha. Rajski tiha. U njima nema automobila, jedino sredstvo prevoza su vaše sopstvene noge. Nema hotela ni drugih modernih objekata, nema žurbe ili vike, nema nervoze. Samo čarobna, umirujuća tišina ispunjena mirisom borovine i laganim šumom vetra u krošnjama.

Sokak u Lefkesu

Sokak u Lefkesu

Svaka kuća je okrečena u belo a svaki prozor i vrata u plavo, ponekad i u neku drugu veselu boju.

Ipak kombinacija plavog i belog tipična je za Kiklade mada je ima i u svim drugim delovima Grčke.

Sokak u Lefkesu

Sokak u Lefkesu

Kiklade lepe morske nimfe

Volim Kiklade. Za one koji ne znaju Kikladi su jedna od najvećih grupa ostrva u Grčkoj smeštena u južnom Egeju. Centar Kiklada je ostrvo Delos koje su stari Grci smatrali svetim a preko 200 malih i velikih ostrva kružno raspoređenih oko Delosa formiraju kiklos ili krug. Legenda o nastanku Kiklada tvrdi da su to ustvari morske nimfe koje je bog mora Posejdon pretvorio u ostrva jer su ga nešto naljutile.

Agia Triada

Agia Triada

Možda u tome i ima istine jer iako nama većina imena grčkih ostrva zvuče pomalo muški prava istina je da je velika većina njih ustvari ženskog roda. Naksos, Paros, Sifnos, Milos… zvuči muški zar ne? Verovali ili ne sve su to ženska imena kao što je i imenica ostrvo “nisi” u grčkom jeziku ženskog roda.

Platia Lefkes

Platia Lefkes

Mada, ruku na srce može biti i srednjeg “to nisos” ali se kroz padeže menja po pravilima za ženski rod. I da ne komplikujemo sa gramatikom, obrni okreni u Grčkoj su ostrva lepe dame, nekadašnje nimfe ja sam u to potpuno ubeđena. Zato su i kikladska sela tako lepa.

Lefkes

Lefkes

Lefkes

Za Paros smo imali samo jedan dan i trebalo je izabrati samo jedno mesto. Odabrali smo Lefkes i nismo pogrešili. Doplovili smo sa Naksosa i iskrcali se u Nausi najromantičnijoj varoši na Parosu. Iz Nause polaze autobusi ka svim većim i manjim naseljima. Lefkes je udaljen oko  10 kilometara pa se veoma brzo stiže.

Lefkes

Lefkes

Put vijuga izmedju pitomih zelenih brežuljaka prepunih maslina, vinograda  i vitkih četinara a onda se lagano uspinje ka mestu sa koga puca pogled preko brda i dolina sve  do  plavog Egejskog mora. Tu se ulazi u Lefkes najlepše selo na Parosu!

Lefkes

Lefkes

Lefkes ima pravu gradsku promenadu, glavnu ulicu Ramnos sa divnim kućama i balkonima neoklasičnog i venecijanskog stila.

Balkon

Balkon

Ova romantična uličica u kojoj se nalaze i najznačajnija zdanja kao što je škola, gradska kuća i kuća književnosti završava se prostranim glavnim trgom.

Lefkes

Lefkes

“Platia” ili trg u svakom grčkom selu najbitnije je mesto od koga sve počinje i gde se sve završava.

Platia Lefkes

Platia Lefkes

Lefkes ima divnu staru platiu ispod jednog stoletnog zelenog bora a oko nje male seoske dućane, kafeterije, zaharoplastia, uzerije…

Lefkes

Lefkes

A šta drugo uraditi na seoskoj platiji osim zauzeti mesto za prvim stolom i upijati miris borovine, pojesti meze i popiti “raki” i razmeniti koju toplu reč sa ljubaznim meštanima i slučajnim prolaznicima?

Lefkes

Lefkes

Jedina opasnost je u tome što je osećaj pripadnosti i iskonskog mira tako jak da se može zaboraviti i vreme i mesto i poželeti da se tu zauvek ostane..

Platia Lefkes

Platia Lefkes

Lefkes kao i svako drugo kikladsko selo čine na stotine uskih sokaka, popločanih i oslikanih belom bojom, povezanih stepenicama i prolazima.

Sokak

Sokak

Ponekad veoma trošne i vremenom  nagrižene zidove naherenih kućeraka u pravu pravcatu bajku pretvaraju kraljice sušnih predela bugenvilije.

Lefkes

Lefkes

To tanano drvce koje ne traži ni mnogo vode ni neke posebne nege, naslonjeno na kapije, zidove i krovove svojim raskošnim cvetnim  krošnjama pretvara naizgled puste sokake u rajske vrtove.

Lefkes

Lefkes

Pod njima se  uvek nađu kao slučajno na pločniku zaboravljeni prastari drveni sto i stolice.. Još jedan plavi prozor ili vrata, usnula mačka i zaboravljena mandolina… i eto taverne!

Lefkes

Lefkes

U Lefkesu hteli ili ne, ne možete proći sokakom a da ne nazovete dobar dan ili jutro vremešnim starinama ili dobroćudnim bakama koje zalivaju muškatle i bosiljak na pločnicima i balkonima.

Platia Lefkes

Platia Lefkes

Ne možete ni da ne zastanete i ne zapitate se od čega rastu raskošni oleanderi i čudovišne čuvarkuće kao nemarno ostavljene na kapijama. Ne možete da ne sednete na neki balkon na brdu sa koga puca pogled na zatalasani zeleni predeo u čijoj se dubini plavi Egejsko more i da se ne zapitate koliko je malo potrebno za sreću.

Čuvarkuća

Čuvarkuća

I da pre polaska ne svratite u bar jednu crkvu skrivenu u nekom uskom sokaku pod velelepnim zvonikom koji nadvisuje sve.

Sokak u Lefkesu

Sokak u Lefkesu

Možda će vas odatle put odvesti i na prastari “Vizantinos odos“, kojim su hodali hodočasnici i vernici i koji vodi do sela Prodromos i dalje sve do mora…

Lefkes

Lefkes

Zbog svega toga, što me vraća u detinjstvo i podseća na činjenicu da je veoma lako i jednostavno živeti volela bih da se vratim u Lefkes. Jednom…

*******************************************

Sve fotogrfije iz Lefkesa su autorske i nije dozvoljeno preuzimanje i objavljivanje.

Snimljene su u septembru 2019.