Iako sam ga uvek zamišljala kao neko sivo hladno i maglovito mesto silno sam se radovala putu u London! Bio je februar  a u Beogradu  “sneg napadao sve do kućnih vrata!”  Miš i mačka spavaju zajedno a nas 7 kao sedam veličanstvenih ukrcavamo se u cik zore u avion British Airwaysa na letu Beograd-London! Jedna od najlepših stvari u poslu koji radim su  tzv “fam trips” -putovanja na koja nas vode avio kompanije. Nema ih mnogo i nisu tako česta ali kada se dogode iz njih se izrode sjajna prijateljstva  a posle njih ostanu fantastične uspomene.
Prvi put sam tada letela biznis klasom i shvatila zašto  moji biznis  putnici ne pitaju za cenu.  Zamislite da odlazite na neki važan sastanak vredan milion dolara letom koji traje 3 sata i vraćate se istog dana? Prvi se ukrcate i iskrcate, u širokom kožnom sedištu dremnete zavaljeni na mekim jastucima uz čašu sampanjca dok oko vas obleću nasmejane stjuardese….

Alpi iz aviona na letu Beograd London

Alpi

Gricnete na visini od 10 hiljada metara  “real english brekfast”  i zasladite ga nekim “strawberry cake-om” sa pogledom na snegom prekrivene vrhove Alpa…. I tek što ispijete svoju drugu ili treću “coffe with sugar and milk” već pored prozora kao u snu proleti  Big Ben

London aerodrom

Aerodrom Heathrow terminal 5! Nov, tek sagradjen , nikad kraja prilaznoj pisti a avionima sa svih strana sveta ne zna se ni broja ni imena! Čini mi se da smo od momenta kada je avion dotakao pistu prešli bar još 10 kilometara do gejta. A kada zakoračite na neki od terminala aerodroma Heathrow može vam se desiti da pomislite da ste sleteli u Delhi ili Bombaj jer je većina zaposlenih iz tog dela sveta.

London Parlament squer

London

Aerodrom Heathrow je jedan od najvećih i najprometnijih na svetu. Prostire se na površini od preko 1200 hektara, ima 5 terminala a sa njega svakog minuta poleti ili sleti neki avion. Kao gosti britanskog nacionalnog prevoznika imali smo zadovoljstvo da zanoćimo u hotelu Swissotel na samom aerodromu. Ultramoderan, sav od stakla i čelika, sa uglačanim mermernim podovima i hermetički zatvorenim prozorima! A London je  tog dana  na moju veliku radost bio sve drugo samo ne dosadan i siv! Iznenadio me, zaintrigirao, pridobio i nekako mi se baš dopao.

London obala Temze

London

The tube

Probudilo nas je sunce i blistavo plavo nebo usred februara! Ukrcali smo se na Pikadili liniju čuvenog londonskog tuba i krenuli u avanturu. Znate li da je London prvi grad na svetu u kome je proradila podzemna železnica?  Bilo je to 10.januara 1863.godine. Prvi voz saobraćao je na liniji izmedju Padingtona i ulice Feringdon dužinom od samo 4 kilometra. Iskopavanjem podzemnih tunela sistemom “cut and cover”- iseci i pokri londonski metro spuštao se sve dublje i dublje. Danas postoji 12 linija sa  275 stanica a dužina pruge je 408 kilometara. Najveća dubina na kojoj prolazi metro linija je 67 metara a za prelazak Temze iskopan je tunel ispod reke prvi takve vrste na svetu.

U podzemlje smo ušli tek posle skoro sat vremena vožnje od aerodroma pa smo tako uživali u pogledu na najstarije industrijske kvartove Londona. Tipične engleske višespratne kuće od tamne opeke i fabrički dimnjaci, mešavina skoro svih nacija i rasa u vagonima a zatim i vrtoglavi izlazak beskrajnim i zbunjujucim  spletom hodnika i pokretnih stepenica na svetlo dana pravo na obalu Temze!

London eye panoramska vrteska

London eye

London! Prva slika u koju su stali skoro svi simboli grada-London eye beli panoramaki točak kao iscrtan na plavom nebu. Crvena telefonska govornica, jedan double decker koji upravo prolazi, policajci na konjima i “look right” ispisano na kolovozu!!

London oznaka na pesackom prelazu

London oznaka na kolovozu

London eye i crvena govornica

Londonsko oko ili milenijumski točak izgradjen je 1999.godine u čast dolaska novog milenijuma. Bila je to u tom momentu najveća panoramska vrteška na svetu, visoka 135 metara i sa 32 kapsule. Krenuli smo  od Vestminsterskog mosta obalom Temze  na kojoj dremaju  egipatske sfinge izmedju drvoreda platana i stilizovanih kandelabera ka Ladgejt hilu.

London sfinga na obali Temze

London sfinga na obali Temze

I već iza prvog ugla čekala nas je ona, ta čuvena crvena telefonska govornica nacionalni simbol celog Ujedinjenog kraljevstva! Kreirana sa puno pažnje još u vreme kada je telefon tek počeo da se koristi  bila je ceo jedan vek duboko poštovani simbol Londona i cele zemlje.

London crvena telefonska govornica

London telefonska govornica

Na svakoj crvenoj govornici nalazi se kraljevski grb. Prve su napravljene jos 1924.godine sa željom da se i siromašnom stanovništvu omogući korišćenje te moderne napravetelefona. Osim praktične, skoro 20.000 hiljada ovih  jarko crvenih kućica imalo je još jednu (ne)planiranu  svrhu-do tada prilično sumorne i kišne londonske ulice pretvorile su u pravi vatromet veselja! London, kraljevski grad, pomalo drvena i kruta prestonica jedne od najmoćnijih imperija ikada počeo je da se smeje.

Londonski duble decker

London double decker

Crveni double decker

Britanski smisao za praktično i u isto vreme vickasto dopunjen je crvenim dabl dekerima koji krstare londonskim ulicama.Iako se podjednako koristi i u mnogim drugim zemljama ovaj dvospratni autobus jarko crvene boje postao je pravi nacionalni simbol cele Britanije. Prednosti su brojne-kraći je od klasičnog autobusa pa se lako probija uskim i zakrčenim ulicama a broj mesta je duplo veći. Inače, prvi autobusi u Londonu bili su takodje dvospratni samo što ih je umesto motora pokretao konj a samo retki srećnici mogli su sebi priuštiti ovaj luksuz!

Katedrala Svetog Pavla u Londonu

Katedrala Svetog Pavla London

Katedrala Svetog Pavla

Sećate li se scene iz direktnog prenosa kraljevskog venčanja od pre 40 godina kada ledi Dajana korača belim stepenicama a za njom se vuče kilometarski veo? Bile su to stepenice katedrale Svetog Pavla na Lagdejt hilu u Londonu. I evo nas baš tu, na tim stepenicama ispred otmenog belog zdanja na koje su Britanci veoma ponosni. Katedralu je sagradio Kristofer Ren posle velikog požara 1666.godine u kojoj je izgorela starija crkva na istom mestu. Gradjena je po uzoru na katedralu Svetog Petra u Rimu sa kupolom visine 108 metara ili 365 stopa za svaki dan u godini po jedna.

Katedrala Svetog Pavla London

Katedrala Svetog Pavla London

Sve do 1962.godine bila je najviša zgrada u Londonu. Sedište je londonskog biskupa i druga po veličini u zemlji posle katedrale u Liverpulu. Unutrašnjost katedrale je bogata i raskošna sa karakterističnim baroknim ukrasima i detaljima. Osim kraljevskog venčanja u ovoj katedrali održane su proslave povodom završetka svetskih ratova, jubileji kraljice Viktorije  kao i sahrana Vinstona Čerčila.

Voynja londonskim ulicama

London

Trafalgar skver

Od Katedrale do Trafalgar skvera uživali smo u pravoj panoramskoj vožnji sa gornjeg sprata jednog  dabldekera tek da se osetimo kao Londonci. Ulice Londona su zakrčene i bučne, uvek prepune pešaka i čuvenih crnih taksija. Po licima koja promiču teško da biste ikada zaključili gde ste da sa ne znate da ste u Londonu. U gradu od preko 8 miliona stanovnika živi preko trista različitih nacija!

Trafalgar squer London

Trafalgar skver

Ka Trafalgar skveru najvećem londonskom trgu vodi čak 7 avenija iz kojih se neprekidno sliva reka vozila i ljudi. Trg je sagradjen 1820.godine u znak sećanja na čuvenu bitku kod Trafalgara u kojoj je general Nelson 1805.godine odneo pobedu nad Špancima. Njemu je posvećen stub visok 52 metra u centru trga na čijem vrhu je Nelsonova statua. Trafalgar skver je mesto javnih okupljanja, mitinga, protesta, Božićnih i novogodišnjih slavlja i koncerata. Na njemu se svake godine postavlja novogodišnja jelka koja tradicionalno stiže kao poklon iz Norveške. Simbol Trafalgara su beli golubovi koji prekrivaju pločnik oko fontane. Na trgu se nalazi Nacionalna  galerija jedna od najvažnijih kulturnih institucija u zemlji sa impresivnom kolekcijom slika italijanske renesanse.

Trafalgar squer najveci londonski trg

Trafalgar skver

Royal road

Od Trafalgara smo krenuli  ka Admiralskoj kapiji raskošnom trijumfalnom luku koji vodi pravo ka kraljevskom putu i Bakingemskoj palati. Osećaj je kraljevski- široka aleja oivičena parkovima Saint James  i Green prepunim skulptura, spomenika i labudova obojena je crvenom bojom sve do palate u kojoj živi britanska kraljica.

London Admiral arc

Admiral arc

Bilo je neverovatno da koračamo pravim crvenim tepihom ka mestu koje smo bezbroj puta gledali u filmovima i časopisima. Na svakom koraku do palate prosto zrači i miriše royal spirit-duh jedne imperije, slave i bogatstva. Kraljevski simboli na kapijama, grbovi  i zastave i veličanstveni beli spomenik na platou ispred glavne kapije, Viktoria memorial podignut  u slavu kraljice Viktorije 1924.godine. Oko spomenika i glavne kapije palate tiska se šarena gomila turista u potrazi za čuvenim simbolima-zastavom koja pokazuje da li je kraljica kod kuće i balkonom  sa koga se njeno veličanstvo obraća podanicima.

Spomenik kraljici Viktoriji London

Spomenik kraljici Viktoriji

Bakingemska palata

Kada se na Bakingemskoj palati vijori  “the royal standard” crvena kraljevska zastava to znači da je kraljica u palati. Bakingemska palata je sagradjena na mestu na kome je prvobitno kralj Džordž posadio baštu dudova sa namerom da uzgaja svilene bube. Kako je vrsta duda bila pogrešna proizvodnja nikada nije zaživela ali je palata prerasla u zvanični dom britanskih monarha.

Na putu do Bakingemske palate London

Bakingemska palata kapije

U palati ima 755 soba i 78 kupatila i preko 800 članova osoblja!  Teniski tereni, kapela, škola, pošta, bioskop, rezidencijalni saloni, balske dvorane, kabineti, sobe za goste, kraljevske sobe….

Na najpoznatijem balkonu na svetu prvi put se pojavila kraljica Viktorija 1851.godine a na dan leta Kraljevskog vazduhoplovstva na njemu se tradicionalno pojavljuje cela kraljevska porodica. Svakoga dana u 11.30 ispred palate se odvija ceremonijalna smena kraljevske garde.

 Bakingemska palata London jedna od kapija

Bakingemska palata London jedna od kapija

Na smenu garde smo zakasnili a pošto se na palati lepršao Union flag ni kraljica nije bila kod kuće! Ipak to nije umanjilo osećaj da smo bar jednom imali tu čast i sreću da prošetamo kraljevskim putem jedne od najmoćnijih imperija ikada.

Kraljevski grb na kapiji Bakingemske palate

Kraljevski grb

Westminsterska opatija

Krenuli smo niz Victoria street jednu od najstarijih londonskih ulica pravo ka jednom od najimpresivnijih zdanja-Westminsterskoj opatiji. Viktoria street je jedna od najprometnijih  ulica u Londonu na kojoj se nalazi i Victoria station mesto gde se ukrštaju skoro sve metro linije.

Victoria street London

Victoria street London

Neke od slika koje pamtim u sećanju su mi ostale kao slike pravog Londona. Prastara zdanja od opeke sa pabovima i restoranima, komercijalne i trgovačke zgrade i tutanj crvenih dabldekera niz strmu ulicu na čijem kraju se naziru tornjevi Westminstera. Westminsterska opatija je tradicionalno mesto krunisanja ali i mesto počinka britanskih monarha.

Westminsterska crkva u Londonu

Westminsterska crkva

Katedralu  posvećenu Svetom Petru izgradio je kralj Edvard 1050.godine. Legenda kaže da je prvobitna crkva na istom mestu izgradjena u čast ukazanja Svetog Petra ribarima na Temzi jos u 6.veku. Dugo je kao tradicija postojao običaj donošenja lososa na poklon crkvi u znak sećanja.  U opatiji su krunisani skoro svi dosadašnji kraljevi a u njoj su sahranjene i mnoge poznate ličnosti, pesnici, knjizevnici i umetnici. Danas je ova katedrala ogroman kompleks čija veoma neobična fasada gleda na trg Parlamenta jedan od najslikanijih londonskih trgova.

Westminsterska opatija London

Westminsterska opatija

Parlament square

Sa Victoria streeta ispred Westminsterske opatije pruža se najlepši pogled na  Parlament square sa čuvenim Big Benom koji nadvisuje sve. Obalom Temze dominira zgrada britanskog Parlamenta a na sredini trga u svojoj čuvenoj predsedničkoj pozi stoji slavni Winston Čerčil!  Veliki Ben, vitka kula sa satom najviša je sahat kula na celom svetu. Visok je 96 metara a izgradjen je kao deo nove Westminsterske palate 1836.godine posle požara u kome je stara palata izgorela. Iako je Big Ben postao univerzalni simbol Londona kao kula sa satom istina je da je njegova osnovna uloga zvonik tj. zvono koje broji sate unutar kule. Prvobitno ime ovog zvona je bilo veliki Ben po njegovom  tvorcu Bendžaminu Holu.

Trg Parlamenta London

Parlament square

Westminsterska palata poznata i kao Houses of Parlament sedište je donjeg i gornjeg doma britanskog parlamenta. Zajedno sa opatijom i crkvom svete Margarite čini jedinstveni kompleks koji pokriva površinu od 8 hektara. Sagradjen je početkom 19.veka na mestu nekadašnje palate. Fasada duga 256 metara koja gleda na Temzu uokvirena sa dva visoka tornja jedan je od najimpresivnijih prizora u Londonu koji smo posmatrali sa Westminsterskog mosta.

Tower bridge London

Tower bridge London

Tower bridge

Još jedan nestvaran prizor koji me podsetio na  filmove iz detinjstva je i čuveni Tower brigde pokretni most preko Temze. Na Temzi postoji više mostova koji povezuju istorijski London sa naseljima na drugoj obali. Tower bridge je izgradjen još u 19. veku a sastoji se od dve kule sa tornjevima koje su povezane kolovoznim na donjem i pešačkim mostom na gornjem nivou. Za prolazak velikih brodova most se otvara čime je rešen problem pristupa londonskoj luci. Ime je dobio po Taueru, srednjevekovnom utvrdjenju na drugoj obali Temze, koje je vekovima služilo kao zatvor i gubilište. U londonskom Taueru žive gavranovi, a legenda kaže da ce London trajati sve dok u Taureu ima  gavranova. Danas ih ima samo 8 i svaki ima svoje ime.

Tower bridge London

Tower bridge London

Regent street

London je kosmopolitski grad, grad kulture, arhitekture, umetnosti ali i jedan od najvećih svetskih centara biznisa i finansijske moći. Ipak ono što mi je ostalo u najlepšem sećanju je atmosfera najprometnijih trgovačkih ulica Oksford i Ridžent strita kojima smo satima tumarali.  Ako se zaputite nekom od njih osetićete pravi evropski i kosmopolitski duh britanske prestonice. U njima su smeštene poslovne i trgovačke zgrade, bezbroj prodavnica svih svetskih brendova, barovi , restorani, pabovi… Ridžent street je dug oko 1,3 kilometara i vodi pravo na čuveni Pikadili circus.

Regent street ulica u Londonu

Regent street

Pikadili je jedan od najprometnijih londonskih trgova kružnog oblika pa otuda i ime cirkus-na latinskom krug. Na Pikadiliju sve trešti i sija od ogromnih neonskih reklama sa svih strana  . Tu su prodavnice, barovi ,restorani, galerije a šarena reka neobičnog sveta navire sa svih strana. Na kraju Ridžent strita počinje Haid park jedan od najlepših i najvećih londonskih parkova i kultno mesto okupljanja mladih, starih, muzičara i boema…. Najpoznatije mesto u ovom parku je tzv. Govornički kutak na kome bilo ko može govoriti o bilo čemu! U Hajd parku održani su koncerti skoro svih velikih svetskih zvezda poput Roling Stounsa, Madone, Pink Floyda…

Regent street ulica u Londonu

Regent street

London

Na Pikadiliju smo se počastili ukusnim ručkom u jednom malom domaćem restoranu a u jednom od uličnih barova popili smo svoj londonski kapućino i posmatrali reku ljudi svih boja, rasa i godina koja je tekla londonskim ulicama. U Londonu čak i usred zime možete sresti ljude veoma lagano obučene u sandalama ili japankama na bosim nogama!

Dan u Londonu razbio je sve moje predrasude o engleskoj hladnoći i uštogljenosti. London je opušten, nasmejan grad , tradicionalan i moderan u isto vreme i po svojoj kosmopolitskoj atmosferi  sasvim, sasvim poseban. Možda ga takvim čini činjenica da je u njemu manje Britanaca a mnogo više doseljenika tek iz njega sam se vratila sa utiskom da sam bila u jednom pravom svetskom gradu.

Victoris street na putu ka trgu Parlamenta

Victoria street

Naše prve večeri u Londonu osetili smo i deo boemske atmosfere Sohoa pomalo oronulog i okupiranog Kinezima i drugim istočnjacima…. Bilo je to vreme kineske Nove godine pa je šetnja ulicama ukrašenim tradicionalnim kineskim novogodišnjim ukrasima i sa prepunim restoranima dala još jednu dodatnu notu šarma našoj avanturi. U jednom od restorana satima smo isprobavali sva moguća slano-slatka kulinarska dela nekog kineskog majstora….

Prince od Walles theatre London

Prince of Walles theatre

Mama mia

A poslednje veče bilo je rezervisano za spektakl. Svetska prestonica kulture London i naši domaćini priredili su nam posebno iznenadjenje. Bili smo gosti na jednoj od predstava čuvenog mjuzikla Mama Mia u ništa manje čuvenom Prince of Walles teatru! Mama Mia je šou koji je imao najviše izvodjenja ikada u ovom pozorištu. Bilo je pravo zadovoljstvo zaviriti u jedno londonsko pozorište i uživati u majstorskoj predstavi  vrhunske ekipe glumaca… Divna pozornica, veseli kostimi, sjajna atmosfera i najveći hitovi grupe Abba u jednoj od najlepših filmskih  ljubavnih priča ikada….

London nas je ispratio u velikom stilu a svojim neodoljivim kraljevskim šarmom ostavio je neizbrisiv trag. I iako nam je za sve njegove trgove, mostove, umetničke galerije, muzeje, palate i prelepe parkove trebalo mnogo, mnogo više vremena otišli smo iz njega sa divnim osećajem da smo bar na tren udahnuli njegovu jedinstvenu i neponovljivu atmosferu. I sa obećanjem da se moramo ponovo sresti!

 

***************

Putovanje u London realizovano je u februaru 2010.godini kao studijsko putovanje agenata na poziv British Airwaysa.