Sneg u maju i kestenovi u cvetu , najlepše jezero  i najstariji drveni most, najtačniji satovi i najslađa čokolada!!!! Tako je izgledao Lucern, grad na čijem jezeru spava  strašni div Pilatus!

Pogrešan voz 

Skoro svi vozovi u Švajcarskoj prolaze kroz Lucern, čarobni grad sagradjen  još u 13.veku na mestu gde reka Reuss otiče iz Lucernskog jezera. U Lucern smo stigli  vozom iz Ciriha posle vožnje od skoro dva sata jer smo greškom ušli baš u voz koji ne prolazi kroz Lucern!!!  Potpuno opčinjeni nestvarno zelenim predelima  okruženim Alpima malo smo se zaneli  i stigli  čak do Bazela gde u 2 minuta do 7 u stampedu  istrčasmo  i uhvatismo pravi voz . A onda smo  iz voza izašli pravo u bajku u kojoj nas je dočekalo  mesečinom obasjano jezero u kome se ogledaju tornjevi crkava pa se zapitasmo da li  je grad u jezeru ili je jezero u gradu?

Lucern

Lucern

Lucern srce Švajcarske

Lucern se nalazi u središtu Švajcarske na obali jezera koje nosi isto ime. Grad je rekom Reuss podeljen na stari i novi deo koji povezuje  Kapelski most  (nem.Kapellbrucke) najstariji drveni most na svetu. Sedmi je po veličini grad u zemlji i ima oko 80000 stanovnika. Sa svih strana je okružen Alpima.  Na severnoj strani se naslanja na planinu Rigi a na zapadu na  Pilatus visok 2132 metra. Lucernsko jezero je jedno od najvećih švajcarskih jezera . Dugo je oko 39 a široko oko 3 km. Veliki rtovi sa nekoliko strana zadiru u jezero i formiraju njegov nepravilan oblik i bajkoviti izgled.

Lucern obala jezera

Lucern obala jezeraa

Šetnja Lucernom

Kada se u rano majsko  jutro uputite u šetnju Lucernom prvo što vas dočeka su beskrajni drvoredi procvetalih kestenova pored jezera. Ogromni beli labudovi  slobodno šetaju po obali. Ispod snegom pokrivenih vrhova Alpa koji sa svih strana okružuju grad, razlivaju se zeleni proplanci i planinski prevoji sve do gradskih četvrti na obali jezera. Dva vitka  tornja crkve Hofkirche St. Leodegar iz 17.veka nadvisuju ceo grad. Ledeni vetar donosi miris snega i podseća da zima možda još uvek vreba negde iz prikrajka.

Lucern stari grad

Lucern stari grad

Kapelski most

Između starog i novog grada nalazi se  simbol Lucerna, Kapelski most, jedinstven ne samo po svojoj starosti već i po tome što se na njemu nalazi vodeni toranj stariji i od samog mosta. Most je sagradjen u 14.veku  a toranj visok 34 metra nekada je služio kao tamnica i skladište. Ime je dobio po kapeli Svetog Petra koja se nalazi u blizini. Šetnja ovim mostom je poseban doživljaj jer je njegov krov sa unutrašnje strane ukrašen trouglastim slikama na kojima su prikazani bitni događaji iz istorije grada. Most je u svom dugom veku mnogo puta goreo u požarima pa je većina slika ustvari rekonstrukcija nekadašnjih.

Kapelski most

Kapelski most

Stari grad

Sa mosta smo sišli  na veselu promenadu pored jezera gde na otvorenoj tržnici možete kupiti sveže voće i povrće , sireve , cveće…U divnim starim gostionicama može se popiti odličan kapućino i pojesti ukusan ručak. A odmah iza ugla pored  katedrale sa satom put nas je odveo u srce starog grada pravo u raskošan svet oslikanih fasada, lepršavih zastava, fontana i neobičnih skulptura na malim trgovima. Ulice su popoločane kaldrmom koju okružuju prastare  kuće sa  neobičnim balkonima i prozorima sa obojenim žaluzinama. Iznad jednih crvenih vrata piše da je u toj kući 6 godina živeo i slavni kompozitor Wagner!!!

Katedrala u starom gradu

Katedrala u starom gradu

Na svakom koraku šarmantni mali restorani, barovi, prodavnice satova i naravno čokolade. U tim malim čokoladnim fabrikama nema kraja radosti , mirisima i ukusima najrazličitijih oblika!!! 

Lucern stari grad

Lucern stari grad

Gradske zidine

Iz starog grada uputili smo  se strmim ulicama ka Myseegmaueru – srednjevekovnim gradskim zidinama koje su nekada imale 9 kula. Na visokoj Zyt kuli nalazi se i najstariji sat u Švajcarskoj koji je konstruisao Hans Luter 1535.godine. Sa ovih zidova se pruža fantastičan pogled na čitav grad, jezero i Alpe .

Lucern

Staza se spušta  krivudavim kaldrmisanim ulicama u još jednu staru četvrt grada prepunu kamenih kuća obraslih bršljanom i cvećem sve do još jednog drvenog mosta i slapova na reci Reuss. Sa druge strane ovog mosta nalazi se i jezuitska crkva iz 16.veka, prva barokna crkva sagradjena u Alpima.

Lucern panorama

Lucern panorama

Novi grad

Kada predjete na drugu stranu reke kao da vremeplovom samo preskočite čitavih 7 vekova. Nov, moderan grad, švajcarski uredan i doteran prepun prodavnica, luksuznih restorana i lepih širokih ulica.
U tom delu grada nalazi se švajcarski muzej saobraćaja , najpopularniji muzej u Švajcarskoj. U njemu možete videti sve vrste transporta i njihov razvoj -tu su lokomotive, automobili, brodovi, avioni. Železnička stanica smeštena je pored samog jezera a vozovi kao i sav drugi javni prevoz u gradu tačni u minut!

Lucern

Osim drvenog Kapelskog mosta stari i novi grad povezuje još nekoliko mostova. Jednim od njih vraćamo se starom gradu. Hranimo labudove u aleji kestenova i penjemo se ka divnoj crkvi St. Leodegar iza čijih raskošnih drvenih vrata dopiru zvuci orgulja. Četvrti oko crkve prepune su  divnih kuća sa gostionicama i malim zanatskim radnjama ispod balkona i prozora okićenih cvećem…. 

Jezero Lucern

Jezero Lucern

Umirući lav

Na padinama iznad crkve, lutajući ulicama nalazimo prelepe aleje neobično uređenog drveća i raskošne višespratne kuće neobičnih krovova i balkona. Ponovo uživamo u pogledu sa visine na grad i jezero.U povratku, put nas je odveo do još jednog simbola Lucerna, Umirućeg lava isklesanog  u steni iznad malog jezerceta u znak sećanja na švajcarske vojnike stradale u francuskoj revoluciji u 18.veku. U elegantnom ambijentu restorana 1871 na obali jezera proveli smo  divno veče uživajući u ukusnim kolačima i pripremajući se za avanturu koja nas je čekala narednog dana. Posle noći prepune snova od čokolade krećemo na planinu Pilatus , strašnog diva koji spava pored Lucernskog jezera.

Umirući lav

Umirući lav

Jezero Lucern

Jedna stara legenda kaže da na obali jezera Lucern spava div Pilatus ogromnog stomaka . Blistavi krilati zmajevi sa njega noću lete ka pećini Flue. Druga kaže da je tamo bilo poslednje boravište Pontija Pilata. Sa pristaništa u Lucernu isplovljavamo šibani ledenim alpskim vetrom iako je kraj maja. Krećemo u susret Pilatusu,  visokoj planini iznad grada još ne znajući da će ovo biti jedno od najluđih iskustava ikada. Ispraća nas proleće u svom punom sjaju. Stari most okićen raznobojnim cvećem i zelenilo krošnji drveća sa obale  dok slušamo priču o jezeru Lucern.

Kapelski most

Kapelski most

Jezero je četvrto po veličini u Švajcarskoj , izduženog  je i krivudavog oblika. Rtovi koji u njega zalaze formiraju zelene  pejzaže nestvarne lepote okružene Alpima prekrivenim snegom. Površina mu je 114 kvadratnih kilometara a najveća dubina 214 m . Osim  Lucerna  zalazi u još 4 kantona Uri , Schwiz , Obwalden i Nidwalden.  Brojne legende o nacionalnom junaku Wiljemu Telu vezane su za mesta na njegovoj obali.

Najstrmija pruga na svetu

Posle 90 minuta plovidbe stižemo u Alpnachstad iznad koga se uzdiže moćni Pilatus sa svojih 2.132 metra.  Ovde ćemo se ukrcati u voz kojim nastavljamo putovanje. Tek pri pogledu na usku prugu koja se skoro vertikalno  penje  pred nama shvatamo da ovo neće biti obična vožnja već vrtoglavi uspon pravo u nebo!!!!


Genijalan izum inženjera Eduarda Lochera napravljen daleke 1889. godine kada niko nije verovao da će zaista raditi  jedinstven  je-ovo je najstrmija pruga na celom svetu! Pod nagibom od skoro 50% , usponom od ukupno 4.618 metara polazimo crvenim vagonima ka vrhu Pilatusa. Vožnja od koje bukvalno zastaje dah a srce silazi u pete , gde nas iz  zelenog proleća već posle prvih 500 metara dočekaše pahulje snega  a zatim i prava snežna oluja. Pored nas promiču fantastični pejzaži, najpre bajkovite planinske kuće okružene četinarima a zatim snegom zavejane padine i klanci .

Pilatus

Pilatus

Sa svakim metrom zalazimo u sve belji i ledeniji predeo , prolazimo kroz mračne tunele bukvalno okovane ledom i zaustavljamo se posle 30 minuta na 2132-om metru.  Vrh Pilatusa- carstvo snega i leda!!!

Uspon na Pilatus

Uspon na Pilatus

Napolju je minus 10 i sneg ne prestaje da pada pa ostajemo uskraćeni za pogled za koji kažu da po vedrom danu seže do skoro svih švajcarskih Alpa. Na ovom vrhu se svake godine održava “najviši” Bozićni sajam omiljen među ljubiteljima alpinizma. Poznata švajcarska pivara  Eichhof koristi vode sa izvora u blizini za proizvodnju piva. Pored kamina divnog restorana hotela Pilatus Kulm  uživamo u odličnom ručku i pravom alpskom ambijentu.

Pilatus Kulm

Pilatus Kulm

Povratak

Kroz špalir ledenica od pola metra ulazimo u žičaru kojom se spuštamo  10 minuta kroz oblake a zatim se  nebo otvara. Pred nama je idilična alpska slika planine pokrivene snegom, skijaških staza i šumskih kuća među četinarima. 

Pilatus gondola

Pilatus gondola

Odavde počinje i najlepši deo naše avanture-ukrcavamo se u panoramsku gondolu kojom ćemo se spustiti ka Lucernu. Spuštanje ovom gondolom je nezaboravno. Iz ledenog pejzaža  i blještave beline pod nama se otvara  smaragdnozeleno prostranstvo alpskih pašnjaka a zatim i celo Lucernsko jezero, Alpi i grad Lucern rasut oko jezera!!!

Pilatus

Pilatus

Pilatus

Pilatus

Letimo dodirujući vrhove borova sve do gradskih krovova , crvenom gondolom koja nas vraća nazad u suncem ispunjen majski dan da još malo uživamo u magičnim ulicama , bojama , mirisima i zvucima čarobnog grada Lucerna!

Lucern, maj 2013.