Da li ste ikada hodali površinom meseca? Ako do sada niste, dobro došli na Milos-ostrvo sreće, ljubavi i boja, carstvo opsidijana i mesečevih pejzaža!!!! Znate li da se u  njegovom imenu kriju jedan brod i jedna jabuka a u njegovom obliku potkovica? Znate li da je na njemu pronadjen kip Afrodite, boginje lepote i ljubavi? Ni u Grčkoj ni na celom Mediteranu nema spektakularnije obale od one koju ima Milos!!! 

U potpuno neverovatnim kombinacijama oblika i boja  na svakom metru obale izranjaju fantastične kamene gromade, lukovi, mostovi i pećine. Preko 70 plaža, i na stotine uvala, zaliva, fjordova, podzemnih kanala, toplih gejzira čine ovo ostrvo jedinstvenim i potpuno neodoljivim. U Milos se morate zaljubiti hteli to ili ne.

Milos mapa

Polonija

Kada bi sva kikladska ostrva nekom čarolijom mogla biti ponovo spojena u jedno bila bi to zemlja čuda! O tome mislim dok uplovljavamo u Poloniju luku na severu ostrva Milos. U širokoj  laguni trepere bela jedra usidrenih barki dok naš brod nečujno klizi kristalnim Egejskim morem. Polonija je šarmantni beli gradić sa nizovima apartmana, hotela, restorana, barova , zelenih parkova i promenadom pored mora  i sa divnom peščanom plažom usred grada!

Obala Milosa

Milos je smešten na jugozapadu Kiklada negde na pola puta izmedju Pireja i Krita. Od Atine je udaljen južno oko 150 km ili oko 3 sata brodom, a može se doći i avionom. Mi smo doplovili sa istoka, sa Kimolosa do koga iz Polonije svakoga dana više puta plove lokalni brodići za manje od pola sata.

Milos carstvo opsidijana

Milos je nastao pre više miliona godina dejstvom jednog razornog vulkana koji je iza sebe ostavio takve planine, pejzaže i obalu da ćete se mnogo puta zapitati da li sanjate. Kristalisanjem vulkanske lave nastalo je mnoštvo različitih minerala od kojih su nekima od davnina pripisivana lekovita pa čak i natprirodna svojstva.

Milos

Zahvaljujući opsidijanu, vulkanskom crnom staklu izuzetnih karakteristika Milos je postao poznat širom antičkog sveta po proizvodnji i izvozu oružja i alata. Veruje se da opsidijan štiti od zlih sila  i da oko tela stvara neprobojnu auru. Takodje se veruje i da utiče na neka niža stanja svesti kao što su traume i povrede. Opsidijan sa Milosa pronadjen je čak u Egiptu i drugim zemljama Mediterana. Zato je na ostrvu do današnjih dana glavno zanimanje rudarstvo i rudnici.

Milos Kleftiko

Na Milosu je nastala najstarija kikladska civilizacija a tragovi života sežu čak do 7000 godina pre nove ere. Ovde je cvetala izrada keramike, alata, skulptura a najstarije hrišćanske katakombe i mermerni rimski amfiteatar i danas se mogu videti na ostrvu. Milos su naseljavali Dorani i Minojci, smenjivali su se Spartanci i Atinjani a zatim Rimljani, Vizantinci i Turci.Tokom peloponeskih ratova Milos je ostao neutralan što je Atina skupo naplatila. Svo stanovništvo je pobijeno ili odvedeno u roblje a naselja razorena.

Legenda o Afroditi

Postoji više mitova o rodjenju lepe boginje ali se najčešće spominju dva-jedan da je ona ćerka Boga Zevsa i morske nimfe Dione a drugi da je rodjena iz morske pene. Vetar Zefir je poneo do obala Kithere a zatim je ostavio na obali Kipra. Štitila je ljubav i sve zaljubljene a omiljena zabava joj je bila da natera bogove da se zaljube u smrtne žene!

Afrodita Miloska

Bila je udata za hromog Hefesta boga vatre ali ga je varala sa Aresom bogom rata. Iz ljubavi sa Aresom rodili su se Eros (Ljubav), Fobos (strah) , Dejmon i Harmonija. Kako se mit o njoj širio preko mora smatrana je i zaštitnicom mornara. Ona daruje ljudima lepotu i ljubavnu sreću pa je tako poštovana i kao boginja braka. Na mediteranskim ostrvima često se može naići na plaže na kojima se ona navodno kupala ili boravila.

Boginja kao boginja, moćna pa joj se može stizala je svuda i uplitala se u sve ljubavne afere i skandale. One koji su je voleli bogato je nagradjivala srećom, telesnim i ljubavnim zadovoljstvima a neprijatelje surovo kažnjavala.

Antičke statue prikazuju je kao polunagu devojku milog i ljupkog lica, sa zlatnom dijademom u kosi i jabukom u ruci. Zbog ljubavi prema Aresu ponekad je prikazivana i kao boginja rata a ponekad i sa preslicom u ruci. Tako su, kaže legenda antičke noćne dame prekraćivale vreme dok čekaju svoje klijente!

Milos Plaka

Milos

Ali da se vratim na zemlju čuda. Legenda kaže da je  nakon tragične smrti jednog kraljevskog para na Kipru,  Afrodita   poslala njihovog sina Milosa na jedno daleko ostrvoKažu i da mu je tada za srećan put boginja darovala i jednu jabuku. Na grčkom jeziku reč “milo” znači jabuka ali se ime ostrva često dovodi u vezu i  sa starogrčkim “vilos” što znači brod. Po jabuci ili brodu ili po svom prvom stanovniku, tek, tako je Milos dobio ime. Ali tu priči nije kraj. Moćna Afrodita će mnogo godina kasnije učiniti da ceo današnji svet sazna za Milos!

Milos plaza Sarakiniko

Milos

Afrodita Miloska

U aprilu 1820. godine Jorgos Kentrotas je kopajući na svom polju u selu Tripiti na Milosu naišao na nešto sto je uzburkalo ceo Mediteran a zatim i čitav ostali svet. Iz naslaga zemlje izronio je najpre jedan a zatim i drugi deo kipa lepe Afrodite! Kada su oba pronadjena dela spojena ukazala se Boginja lepote, telesne ljubavi i plodnosti isklesana od mermera i visine preko 2 metra!!!

Boginji su nedostajale ruke ali je pronadjeno postolje kipa na kome je pisalo da je to delo grčkog vajara Aleksandrosa iz Antiohije koji je živeo oko 150.godine pre nove ere. Danas najpoznatija i najlepša antička statua “Afrodith ths Milou” krasi jednu od dvorana pariskog Luvra a njene replike mogu se kupiti na Milosu u svim mogućim verzijama i bojama.

Milos

Plovidba oko Milosa

Ako želite pravi i jedinstveni spektakl koji ćete zauvek poneti u očima i srcu sa Milosa ne časite ni časa, ukrcajte se na neki od brodova u Adamasu i krenite na najimpresivniju plovidbu ikada!!! Na njoj ćete videti skoro sve plaže Milosa, na nekima ćete zastati i okupati se a od nekih prizora će vam se vrteti u glavi još dugo nakon odlaska sa ostrva. Videćete  plaže do kojih se kopnom ne može stici sa kristalno čistom vodom i mekim belim peskom. Iznad njih se uzdižu kao nožem odsečene stene sa naslagama minerala u hiljadu boja. Crvena, zelena, žuta, plava prelivaju se u braon, crnu i ljubičastu.

Kleftiko

Kolosalne stene sa nijansama žute, crvene i crne boje izranjaju iz dubokog egejskog plavetnila. Na njima su vidljivi tragovi erozije, vetrova ali i ljudskih ruku. Na  jugozapadu ostrva doplovili smo do Kleftika. Kleftis na grčkom jeziku znači lopov ili odmetnik otuda i ime ovog mesta koje su gusari koristili za skrivanje opljačkanog blaga.

Kleftiko Milos

Kleftiko je jedan od najlepših zaliva na celom Mediteranu iz koga se u nebo uzdižu džinovske bele trijumfalne kapije okružene prozirnom smaragdnozelenom vodom!!! Čista, kolosalna i zastrašujuća magija!!! U dubini od ko zna koliko metara vidi se svaki kamen i svaka riba. Kontrast izmedju blještavo belih stena i zelene vode stvara osećaj da brod kojim smo doplovili lebdi nad zelenim ponorom!!!! 

Kleftiko

Južna obala

U blizini Kleftika na južnoj obali dolazimo i do fantastičnih podvodnih tunela i pećina iz kojih se umesto kamenih svodova vidi nebo!  Najlepše plaže Milosa su na ovoj obali -Provatas, Tsigrado, Agia Kiriaki, Paleoxori, Firiplaka, Gerakas.

Kleftiko

Na jednu od njih može se spustiti sa obale samo mornarskim merdevinama niz vertikalnu stenu a na drugoj se nalaze ostaci starog sumpornog rudnika . Firiplaka je bajkovit pejzaž sastavljen od strme litice vertikalno  ispresecane nijansama crvene, bele i žute boje sa pojasom belog peska i rasutim crvenim i belim kamenjem do unedogled. Sa vulkanskih stena koje su vekovima vajali sunce, vetar i voda na jednom mestu nas gleda i pravo ljudsko oko!!! 

Na plaži Paleochori  hodamo  po podlozi od sjajnih poliranih kamenćića svih mogućih boja i grejemo  noge u jednom vrelom vulkanskm gejziru. Ovde se  čak može pojesti  i ručak skuvan na vulkanu!!!! Svratili smo i do Kimolosa našeg divljeg raja iz koga smo koji dan ranije krenuli na Milos. Tu smo u taverni Kima u Psathiju ponovo uživali u odličnom ručku i izležavali se pod maslinama.

Putopis sa Kimolosa KIMOLOS MOJ KIMOLOS MOJ RAJ

Firiplaka

Glaronisja i Arkudes

Na krajnjem severu blizu Polonije je Papafrangas čuveni tunel ili pećina u kojoj voda kao u fjordu zalazi u kopno. Na tom delu mora se nalaze i ostrva Glaronisia , ostrva galebova  izrezbarena takvom preciznošću kao da je neki vajar dletom vekovima dubio kanale u stenama.

Glaronisja

Na mestu gde se dve stene spajaju kao u poljupcu kažu da se dogadjaju čuda i ostvaruju želje svakome ko ih dodirne. Na  Severnoj obali prolazimo pored belog pejzaža i  najneobičnije miloske plaže  Sarakinika sve do ribarskih sela Firopotamosa i Mandrakie gde se šarene raznobojne kućice za čamce uklesane u stenama “sirmata”. Samo na kratko pejzaž ponovo dobija žutu i smedju boju gde iz morskih dubina pravo u nebo izranjaju Arkudes-prave pravcate figure medveda visine nekoliko metara!!!!

Arkouda-medved

Klima

U smiraj dana plovimo lagano  unutrašnjom stranom zaliva ka Adamasu pored najslikovitijeg sela na Milosu-Klima.  To je  romantično naselje kaskadno nanizanih belih kućica na obali kojima su svaka vrata obojena drugom jarkom bojom!!! Crvena, žuta, plava, zelena, bela, nižu se balkoni i ljuljaju barke pod zracima sunca na zalasku. U podzemnim “garažama” stanuju čamci a na gornjiem nivou su sobe i apartmani.

Klima Milos

Klima je najstarije naselje na Milosu, ribarsko selo u kome se živi na moru, sa morem i od njega. Razorili su ga do temelja Atinjani ali je ponovo podignuto na istom mestu. Do Klime se može doći i sa kopna i prošetati njenim “ulicama” kojima često pliva voda. U blizini Klime nalaze se i najstarije hrišćanske katakombe i mermerni amfiteatar iz rimskog doba.

Klima

Adamas

Od Polonije do Adamasa ima oko 20 kilometara. Ovo su dva najveća naselja na ostrvu i povezana su odličnim putem kojim stalno saobraćaju autobusi. Adamas ili Adamandas je bučni i pomalo zbunjujući gradić kada u njega banete u sitan noćni sat. Ali u rano septembarsko jutro kroz katarke na stotine brodova na njegovom doku čitav zaliv je čaroban. Ovo je najveća zatvorena luka na Mediteranu, potpuno zaštićena od jakih vetrova sa svih strana u koju se može ući samo kroz jedan prolaz na severu. U njoj su se tokom drugog svetskog rata skrivale savezničke snage.

Agnanti pogled

Adamas je glavna luka Milosa iz koje polaze brodovi ka drugim ostrvima i ka Pireju. Nastao je  u 19.veku a tipične kikladske bele kuće sa plavim balkonima rasute su strmim ulicama sve do najvišeg brda na kome se nalazi crkva Agia Triada. U oklini Adamasa ima nekoliko lepih plaža a u gradu se mogu videti arheološki, folklorni i muzej geologije i rudarstva. Za ljubitelje provoda i noćnog zivota u oba grada se mogu naći odlični barovi, klubovi i restorani i smeštaj po sasvim razumnim cenama. Ali ako ste ljubitelj mira i tišine i ako želite najbolje od Milosa podjite na sever.

Severna obala

Čitava severna obala je divan brdoviti predeo prošaran maslinjacima i livadama na kojima pasu stada ovaca i konja a pogled puca sve do Adamasa i Plake-prestonice Milosa. Po brdima i u uvalama nalaze se skriveni apartmani romantično ušuškani na padinama iznad Egejskog mora. Budiće vas petlovi i ptice, klepet pastirskih zvona i njakanje magaraca a zalaske sunca nikada nećete zaboraviti. Jedan od takvih je Agnanti smešten na brdu sa fantastičnim pogledom na Plaku i najneobičniju plažu Mediterana-Sarakiniko.

Agnanti apartments Milos

Alogomandra

Alogomandra

Na samo 10 minuta hoda od Agnantija u pravcu Polonije nalazi se plaža Alogomandra. Divlje okruženje, niski četinari, divan sitni pesak i kristalno čista voda. Potpuno skrivena od pogleda odmah do Alogomandre nalazi se plaža ispod ogromne stene sa zlatnim peskom i prozirnom vodom. Iznad nje se može hodati po vulkanskim padinama i stići do malog naselja sa nekoliko starih crkava . Iznad Alogomandre na brdu do koga se stiže za 10-ak minuta nalazi se i odličan hotel Galini još jedno idealno mesto za smeštaj sa pogledom na maslinjake i ostrva Glaronisja. Galini ima i odličan restoran sa vrhunskim grčkim jelima.

 Galini hotel Milos

Mitakas

Mytakas

Na drugoj strani u pravcu Adamasa laganim hodom se stiže i do divne plaže Mitakas. Prirodni hlad i plitka voda, meki pesak i fantastičan vidik. Odavde se stazom preko belih vulkanskih stena može satima lutati u pravcu Sarakinika. Pejzaž je potpuno nestvaran, ispresecan podzemnim kanalima iz kojih se čuje klokot vode duboko pod nogama. Blještavo bele padine strmo se spuštaju ka turkizno plavom moru. Na njima ćete naći okamenjene korale, komadiće mermera i opsidijana, vulkansko kamenje fantastičnih boja i oblika. A onda ćete stići i do Sarakinika!

Sarakiniko

Sarakiniko

Da li ste ikada hodali površinom Meseca? Možete li da zamislite pejzaž blještavo bele boje iz koga se kao u bajkama uzdižu beli kameni patuljci i dimnjaci? Sarakiniko je čarobni grad na stenama napravljen od vulkanske lave koja izgleda kao meka morska pena. U njega se ulazi niz strmu padinu izmedju belih bregova kao kroz nanose snega. U najvećoj dolini ogromna pukotina u stenama ispunjena je toplom vodom. U njoj se kao u termalnom bazenu može ostati satima ili isplivati na široko egejsko more nekoliko desetina metara dalje.

Sarakiniko

Na sve strane se bele brda po kojima se može hodati, zavirivati u pukotine ili  izležavati na toplim stenama. Na nekim mestima podvodne pećine zalaze duboko ispod bregova povezanih lukovima i prolazima. Na severnoj strani se mogu videti ostaci nasukanog broda iz ko zna kog vremena. A u utrobi brda podzemna skloništa gusara i katakombe sa čudnim reljefima na zidovima.

Sarakiniko je nastao dejstvom vetrova, mora i sunca na vulkanske naslage od kojih je sačinjen ceo Milos. Podloga je laka za hodanje ali ne i tako čvrsta kako se na prvi pogled čini već je poput krede sa koje ponekad vetar uzvitla oblake bele prašine. Sarakiniko se tada pretvori u pravi  mesečev pejzaž ispunjen dinama medju kojima se možete izgubiti!

Plaka

Plaka

Svako grčko ostrvo ima svoju Horu. Hora je glavno naselje, mesto gde su sagradjene prve kuće i gde se odvijao sav život ostrva od najstarijih dana. Iako na prvi pogled kikladske Hore sve liče jedna na drugu ipak svaka ima neki svoj poseban šarm i obeležje. Takva je i Plaka ili Hora Milou. Samo svoja i potpuno drugačija od svojih kikladskih sestara.

Plaka

Plaka je izgradjena na padinama vulkanskog brda oko koga poput zmije vijugaju nizovi belih kuća.  Ulice u Plaki su popločane i uske, sa tipičnim kikladskim prozorima i vratima u plavoj boji. Iz Plake trošnim stepenicama počinje vrtoglav uspon  ka Kastru -tvrdjavi na kojoj se iza svakog ugla pojavi novo iznenadjenje. Cvetni balkoni prastarih ostrvskih kuća , puzavicama obrasle zidine i crkve od kamena . Dve divne crkve su na ovim padinama Panagia Talasistra i Panagia Shiniotisa.

Milos Plaka prestonica ostrva

Milos Plaka

Kastro

A na samom vrhu Kastra vijori “galanolefki” grčka plavobela zastava. Kada se stigne do poslednjeg stepenika i okrene iza sebe od prizora bukvalno zastaje dah a srce na trenutak stane. Ostrvo Milos  u obliku potkovice, kao na geografskoj karti sa svakim rtom, zalivom i plažom  zablista pod sjajem sunca na zalasku!!!! Vide se ostrva  Kimolos, Sifnos, Serifos i cela ruta plovidbe oko Milosa kao i sela Tripiti , Triovasalos i Plakes danas skoro spojena sa Plakom.

Milos zalazak sunca na Kastru

Milos Kastro

Na tvrdjavi u Plaki duva Zefiry. To je jedan poseban vetar koji duva na Milosu , toliko jak da vas može lako oduvati. Ali u tim je vetrovima skrivena tajna grčkih zalazaka sunca za koje često kažu da su medju najlepšima na svetu. Posle njih se nebo obavezno boji u jarko crveno a egejsko more u mlečno belo. Jedan takav zalazak sunca ispratio nas je sa ostrva Milos u septembru 2017.

Sa njega smo poneli tri stvari-kip boginje Afrodite, čitavu pregršt vulkanskog kamenja sa miloskih plaža i pitu od lubenice-karpuzopitu! I kao jedan od najlepših utisaka sećanje na stanovnike Milosa koji su nas svojim zaraznim entuzijazmom, mirom i zadovoljstvom kojim zrače potpuno opčinili. Izgleda da čarolije moćne Afrodite i dalje deluju na Milosu….

Milos, septembar 2017

Još priča sa Kiklada 

MOJA GRČKA-OSTRVO SIFNOS

MOJA GRČKA-OSTRVO AMORGOS