Ispričaću vam priču o ostrvu Kimolos, neverovatnom komadiću kopna usred Egejskog mora. O njemu njegovi stanovnici pevaju-“Kimolo mu paradiso mu se eho panda sto mialo mu !!!” Moj Kimolosu, moj raju uvek si u mojim mislima…

Kimolos

Legenda kaže da su u doba vladavine Bogova sa Olimpa lepe nimfe Kiklade naljutile boga mora Posejdona. Za kaznu Bog ih je sve pretvorio u ostrva. Tako su nastali Kikladi, više od 200 malih i velikih ostrva u velikom krugu oko svetog ostrva Delos. U još jednom nastupu gneva strašnog Posejdona deo ostrva Milos se odvojio. Na njemu se naselio mladi Kimolos sa Posejdonovom ćerkom Side. Po njemu je Kimolos dobio ime.

Istorija kaže da su Kikladi nastali vulkanskom aktivnošću a da je Posejdonov gnev ustvari razorni zemljotres. Jedno je sigurno-u Kikladima nikad ne znate šta vas čeka. Dodjete na jedno ostrvo koje vas opčini a sa njega vidite drugo. I ma koliko bilo na prvi pogled slično ostanete potpuno zatečeni različitošću svakog od njih.Tako sam i ja prvi put videla Kimolos, izdaleka, sa susednog ostrva Sifnos. Bila je to  zaslepljujuća belina usred egejskog plavetnila.

Putopis sa Sifnosa SIFNOS OSTRVO IZ SNOVA MOJA GRČKA

Kimolos Prasa

Tada nisam znala da je tamo carstvo neobičnih minerala vulkanskog porekla blještavo bele boje i da na grčkom jeziku “kimolia” znači kreda. Nisam znala ni da na Kimolosu postoji samo jedno selo koje čak nema ni ime nego se jednostavno zove Selo!!! Ono što  sada znam o ovom ostrvu je da na njemu žive divni ljudi i da ima plaže  neverovatne lepote. Kimolos ima  najbolju čokolatopitu u celoj Grčkoj  i najromantičnije selo u Kikladima!

Kimolia Gee zemlja krede

Grci su ga zvali  Echinousa po zmiji Echidna koja se i danas može naći na ostrvu. Rimljani ga zovu Argentiera  zbog belih stenovitih padina koje podsećaju na srebro. Bio je  mesto razdora izmedju Atine kojoj je pripadao i Sparte koja je gospodarila ostrvom Milos. Mali Kimolos je doživeo i venecijansku i tursku vladavinu i sve to na svojih 36 kvadratnih kilometara površine.

Skoro sav život ostrva na kome živi oko 600 stanovnika, skoncentrisan je u jedinom naselju Xorio i u luci Psathi posebno u zimskim mesecima. Ostrvo je vulkansko, sa neobičnim geološkim formacijama i termalnim izvorima. Na njemu raste preko  400 vrsta mediteranskog bilja a najviše kaktusa za koje kažu da radjaju najukusnije plodove u Grčkoj.

Kimolos

U prošlosti je bilo ekskluzivno mesto za ekspoloataciju i izvoz gline sa posebnim hemijskim i medicinskim svojstvima. Po tome je i nazvano Kimolia Gee-zemlja krede. Poznato je i po vulkanskoj steni poria, koja je korišćena u izgradnji kuća. Simbol Kimolosa   je  i gigantska stena u obliku pečurke – Skiadi koja se nalazi u središtu ostrva. Do Kimolosa se može doći sa skoro svih okolnih ostrva a najbrže sa Milosa. Sa Milosa dolaze  lokalni brodići za manje od pola sata a na njemu staju i veliki feriboti iz Pireja . Mi smo doplovili  sa Sifnosa, prateći sunce na zalasku.

Psathi

Luka Psathi smeštena je  u raskošnom zalivu sa pogledom na ostrvo Poliegos. Poliegos je  najveće nenaseljeno ostrvo u Egejskom moru.U vodama oko njega živi retka mediteranska foka Monachus-Monachus. Neverovatno je šta se sve može naći u Psathiju -čitav svet u malom na jednom kvadratnom kilometru. Moderna lučka zgrada sa restoranom i putničkim terminalom, glavni trg sa nekoliko starih maslina i dve, tri taverne… Jedan mali kvart belih dvospratnih kuća sa plavim prozorima i usidrene barke koje se ljuljaju na talasima.

Psathi Kimolos

Samo koji metar dalje taverna Kima gde možete sedeti sa nogama u moru! I to nije sve-dok čekate ručak možete se okupati na maloj peščanoj plaži a posle njega prileći ispod masline i odremati . I pre nego što sunce zadje još i prošetati do druge strane zaliva. Na obali su skloništa za čamce izdubljena  u stenama “sirmata” tipična za Kiklade.

Sirmata

Šta više poželeti od mira i tišine koji  vladaju u Psathiju  u smiraj vrelog letnjeg dana? Odgovor se nalazi na samo 1 kilometar dalje ili bolje reći više! Uspon iz Psathija  do apartmana Kimolis je  skoro pod uglom od 90 stepeni!!! Divan pogled na ceo zaliv i luku iz koje odlaze poslednji brodovi. I već se spušta topla noć ispunjena mirisom jasmina  ispred balkona sobe u Kimolisu jednom od najlepših apartmana na ostrvu. I tu počinje čarolija Kimolosa.

Kimolos

Xorio-Selo

Xorio (selo) se nalazi na uzvišenju iznad Psathija na padinama brda Xaplovuni. U centru sela nalazi se  tvrdjava-Kastro sagradjena oko crkve Hristovog rodjenja u 15.veku. Sagradjena je  u obliku dva koncentrična kruga kuća, unutrašnjeg- mesa kastro i spoljnog-ekso kastro. Kuće su od od “sideropetre” veoma tvrdog kamena sa ostrva.

Xorio Kimolos

Spoljni zid tvrdjave su ustvari zidovi kuća u kojima su živeli svi tadašnji stanovnici sela. U slučaju gusarskog napada zvono bi oglašavalo uzbunu a kapija tvrdjave se zatvarala. Prve kuće van tvrdjave sagradjene su tek u 17.veku. Raskošnu crkvu u centru sela posvećenu Bogorodici Panagia Odigitria sagradili su sami stanovnici višegodisnjim dobrovoljnim radom. Dok ulazimo u selo ne čuje se ništa i samo retka svetla trepere u tami pa se zapitasmo hoćemo li uopšte ikog živog sresti na ovom čudnom mestu. Kako smo se samo prevarili!!!!

Noćna magija

Izmedju visokog kamenog zida  i crkve Panagia Odigitria  na stotine  sokaka u koncentričnim krugovima vijuga oko Kastra. Pod svetlošću fenjera koji gore svuda bele se zidovi kuća sa uskim  prozorima. Miriše bosiljak iz saksija na stepenicama, čuje se tiha muzika ispod arkada sakrivenih u tami…Magija daleke prošlosti izbija iz kaldrme. Iz mraka izranjaju crkve sa divnim zvonicima i beli trgovi  osvetljeni malim sijalicama i okićeni zastavicama.

Xorio Selo Kimolos

I taman  kad pomislite da je tu kraj u polutami nekog sokaka za koji se čini da ne vodi nikuda, nadjete se na širokom  trgu kakvim bi se ponosio i jedan ozbiljan grad. Iznad trga se uzdiže crkva od kamena Agios Joanis Chrysostomos, sagradjena u 17. veku u stilu starih vizantijskih crkava..

Agios Joanis Kimolos

Na trgu-romantične kuće  obrasle puzavicama u čijim senkama čavrljaju bake na klupama. Jedna taverna sa suncokretima  pored vrata a odmah na uglu bar iz koga dopiru zvuci džeza !!!! Iza ugla još jedna, pa druga pa treća vijugava ulica… Na jednoj raskrsnici bunar okićen cvećem, na drugoj gostionica iz koje dopire zanosan miris hrane, na trećoj  još jedna crkva. Osećaj je neverovatan, kao da smo prosto zakoračili bar jedan vek unazad.  Nedostaje samo Aleksis Zorbas raširenih ruku i zatvorenih očiju dok igra svoj čuveni ples.

Xorio Kimolos

Jutro

Magija ovog sela u kome ostajemo sve do kasnih noćnih sati uljuljkuje nas u san.  Žurimo da se probudimo u cik zore da prošetamo  suncem obasjanim ulicama Sela.  Na njima nalazimo još jedno divno iznenadjenje. Otvorene škrinje prepune knjiga  i knjige koje vise sa zidova  možete kada poželite uzeti i pročitati!!!

Otvorena biblioteka Kimolos

A na samom vrhu brda Xaplovouni nalazimo i najlepšu crkvu na ostrvu- Pantokratoras. Sa  balkona koji zovu i balkonom Bogova pruža se  fantastičan pogled. U selu možete probati najlepše domaće sireve xino i manouri kao i  bezbroj pita neobičnih naziva. “Ladenia” sa maslinovim uljem, lukom i paradajzom, “tirenia” sa sirom, “kolokitenia” sa tikvicama, “elenia” sa maslinama… Stanovnici ovog divnog sela su tihi, pomalo ozbiljni i natmureni. Poželite im dobro jutro a oni vas prekore što besposleno šetate ulicama. Tako vam izmame osmeh od koga izbije na površinu njihov prikriveni vedri duh koji će vas očarati.

Plaže Kimolosa

Na Kimolosu ima 80 crkava i preko 30 plaža, jedan taksi i jedan autobus!!!! Prašnjavim putevima na kojima ćete retko sresti bilo koga, možete stići i do njegovih plaža koje će vas iznenaditi svojom lepotom. Na južnoj strani Aliki, Bonatsa, Kalamitsi.Plaže su peščane a u senci kedrova, tamarisa i maslina možete uživati u kristalno čistoj vodi i pogledu na ostrvo Milos .

Kimolos

Dekas, Hellenika, Mavrospilla samo su neke od plaža do kojih se dolazi kroz divlje i egzotične pejzaže Kimolosa. Na dnu mora sasvim blizu obale možete videti  i ostatke antickog grada.  Ako krenete ka severu čekaju vas Rema, Goupa, Karas , Klima sa toplom vodom i spektakularnim skulpturama od vulkanskih stena srebrne boje.

Kimolos

Jednu od najneobičnijih nalazimo u Gupi-pravi termalni bazen izmedju kolosalnih stena sa giganstkom figurom slona u pozadini!!!! Obalu prekrivaju podzemne  kućice raznobojnih vrata “sirmata.” U njima ribari preko zime čuvaju svoje čamce.

Kimolos sirmata

Kroz pejzaž od peščanih brda, maslina i kaktusa,  dolazimo do najlepše plaže na ostrvu Prassa. Blještava belina koja je okružuje sa svih strana, beli pesak i tirkizno plava voda. Naš Kimolos naš raj!!!!

Plaža Prassa

Καλή καρδιά-dobro srce

Iz egzotike Prasse vraćamo se u Xorio gde u glavnom sokaku nalazimo tavernu  Καλή καρδιά  staru  dva veka. U njoj još jednom shvatamo zašto o ovom ostrvu njegovi stanovnici pevaju da je raj. Keftedakia sa pirinčem, kozje meso u pikantnom sosu, hleb sa origanom i belo vino! Na kraju čokolatopita i limunopita božanskog ukusa!!! Balkon ove taverne čije ime u prevodu znači Dobro srce, jedno je od najboljih mesta u selu. Sa njega možete posmatrati i doživeti njegov originalni duh i atmosferu na najutentičniji način.

Ovde ćete osetiti kako kuca srce Kimolosa. U veselom dovikivanju našeg domaćina sa susedom iz taverne preko puta.  Ili u poverljivim razgovorima za stolom na pločniku izmedju starina koje u rukama vrte koboloi (brojanice)…Vesela povorka svatova predvodjenih sviračima na mandolini upravo prolazi sokakom.  Ustaju svi, dovikuju čestitke i zasipaju ih pirinčem.  Već sledećeg trena ponovo zavlada mir jednog običnog letnjeg popodneva na Kimolosu. Sa prvim mrakom ponovo izroni noćna magija, pale se fenjeri, zamiriše bosiljak a crkvena zvona označe da je venčanje obavljeno…

Kimolis apratmani

Na Kimolosu turizam tek odnedavno počinje da se razvija pa je tako sačuvao svoju autentičnost i ambijent prohujalih vremena. Ali ako ste pomislili da na njemu nema ničega od dostignuća savremenog života -ozbiljno se varate!!! U selu u kome je naizgled vreme stalo u prošlom veku postoji najmanje 3 supermarketa u kojima ćete pronaći sve što poželite. Selo je prepuno divnih restorana sa vrhunskom domaćom hranom i romantičnih barova sa odličnom atmosferom i muzikom. Na plaži Prassa koja nema prirodni hlad naći ćete ležaljke i suncobrane i bar u kome se možete osvežiti. Na većini plaža ćete se osećati kao da ste u sopstvenom egzotičnom komadu mora i neba jer gužve nema skoro nikada.

Kimolis apartmani Kimolos

Odličan smeštaj možete naći u blizini svih većih plaža, u Psathiju ili u selu . Naš izbor je bio KIMOLIS  koji se nalazi na uzvišenju iznad Psathija. Od sveg srca na rastanku smo mu  dali svih 5 zvezdica za lokaciju, udobnost, ambijent, atmosferu i odličnu hranu. I iznad svega za ljubaznost i pažnju gospodje Efi, vrhunskog profesionalca i divne žene. Većina putnika na Kimolos dodje na jednodnevni izlet sa ostrva Milos ili čak samo na sat ili dva koje provedu u Psathiju. Tako propuste da dožive jedinstvenu magiju ovog neobičnog ostrva. Ako vas ikad, nekog narednog leta, put nanese u ovaj deo Kiklada nikako ne propustite priliku da sami proverite istinitost reči najpoznatije pesme ostrva Kimolos-moj Kimolosu, moj raju !

Prasa Kimolos

Iznenadiće vas lepota njegovih divljih pejzaža, podvodnih pećina, okamenjenih korala, skulptura od stena vajanih vodom i vetrom vekovima. A više od svega jednostavnost i gostoljubivost njegovih stanovnika i neponovljivi šarm njegovog jedinog naselja jedinstvenog imena -Selo.

Kimolos, septembar 2017.

 

Kuda sa Kimolosa? Pa naravno, na Milos!!!

MILOS OSTRVO LJUBAVI