Skopelitsis

Brodić kompanije Skopelitis izgledao je kao ribarska barka u poredjenju sa velikim feribotima Hellenic Seawaysa i Blue Stara pored kojih je uplovio u luku Athinios na Santoriniju. Moj urodjeni strah od duboke vode zbog koga plivam samo u plićacima kucnuo me po ramenu kao da kaže:Ovim čamcem ćeš ploviti 5 sati???!!! Pogledala sam prema kalderi koja iz ove perspektive izgleda jos vrtoglavije. Egejsko more blista na podnevnom suncu, mirno je i bez vetra, divan avgustovski dan. Zvuk brodske sirene nas opomenuo da brodovi nikoga ne čekaju. Samo koji minut kasnije već smo na palubi. Pravac plovidbe sever-severoistok , odredište Kathapola-Amorgos.

Athinios Santorini

Od Athiniosa do Kathapole

Isplovljavanje iz Athiiniosa je zadivljujuće. Iza nas ostaju strme padine kaldere braon i crne boje sa belim gradjevinama svuda po obodu. U daljini  se pojavljuju Akrotiri na jugu, Fira i Skaros u sredini i Oia na severu ostrva. I pre nego što napustimo polumesec koji Santorini svojim oblikom pravi pozdravlja nas Amoudi – luka smeštena podno grada Oia koji se rasprostire po strmim liticama ovog dela kaldere vatreno crvene boje.

Upoznajte Santorini!!!!

SANTORINI ŠETNJA MAGIČNOM STAZOM BOGOVA

Oia Santorini

Zaplovili smo u pravcu ostrva Ios sa koga se već izdaleka vidi bela crkva sagradjena na steni iznad pristaništa. Od Iosa je počeo da duva jak vetar pa se naš Skopelitis ljuljao i ljuljao boreći se sa talasima koji su postajali sve veći. Sve dok nije umakao sve jačem vetru u zaliv iz čije nam se dubine smešio gradić Kathapola.

Kikladska ostrva uglavnom ostavljaju utisak napuštenosti kada prvi put na njih kročite. Posebno ona koja su smeštena u juznom delu kao sto su Ios ili Santorini. Vegetacija je retka ili skrivena negde u unutrašnjosti ostrva. Prizor Kathapole okružene zelenilom u podnožju visokih planina potpuno je iznenadjujući. Zeleno zeleno zeleno !!!! Dobro veče Amorgos!!!!

Kathapola Amorgos

Amorgos

Amorgos je ostrvo izduženog oblika dužine oko 30 i širine oko 5 km. Pripada ostrvskoj grupi Mali Kikladi i nalazi se na oko 200 km jugoistočno od Atine . Do njega se može doći nekom od redovnih brodskih linija iz Pireja ili sa najbližeg ostrva Naksos ili kao što smo mi uradili sa ostrva Santorini. Na Amorgosu postoje dve luke –Kathapola na jugu i Egiali na severu . Ipak najvažnije i najlepše mesto na ostrvu je Hora smeštena na brdu odmah iznad Kathapole. Najveći deo ostrva zauzimaju visoke planine pa je tako skoro sav život skoncentrisan u ova tri mesta. Skriveni biseri –sela Lagada i Tsolaria smešteni su na brdima iznad Egialija.

Hora Amorgos

Od Kathapole do Egialija

Ostavili smo  Kathapolu sa njenim tek pristiglim brodovima i krenuli vijugavim putem visoko gore ka našem odredištu Egiali. Putevi na Amorgosu su veoma dobri uprkos planinskom terenu. Što se više udaljavamo sve je lepši prizor koji ostaje iza nas -beskrajno zelenilo sa belim gradićem u sredini i plavo more u pozadini.

Hora Amorgos

Prosli smo  pored Hore iznad koje se uzdize stara tvrdjava visoko iznad naselja. Od našeg ljubaznog vozača koji se odmah potvrdjuje i kao pravi vodič dobijamo informaciju da se baš te večeri u Hori slavi praznik pastelija -tradicionalne ostrvske poslastice .
Put se uspinje do visine od oko 800 m sa koje posmatramo obalu Amorgosa. Kilometri zelenih brda koji se strmo spuštaju ka moru . Iz zelenila proviruju bele kupole crkava i kapela usamljenih na visokim mestima. Sarena stada divljih koza lutaju putevima  i visokim  liticama  u pokušaju da dohvate neki žbun….

Agios Pavlos Amorgos

Plaža Agios Pavlos duboko ispod nas -beli pesčani sprud koji zalazi u more, nasuprot njega zeleno ostrvo Nikuria. Iza sledeće krivine pred nama je u svoj svojoj veličini i lepoti zaliv Egiali.

Egiali Amorgos

Bezbroj stabala maslina rasutih po okolnim brdima i visoki čempresi koji nadvisuju maslinjake. Iznad njih na jednoj strani selo Tsolaria a na drugoj Lagada a u dnu malo naselje Egiali sa svojom lukom i belom pesčanom plažom . I kao da ova slika nije dovoljna na brdu iznad Egialija  dodat je pejzaž zlatne boje nasuprot sveopštem zelenilu-selo Pothamos !!!

Egiali

Pothamos 

Pothamos je staro utvrdjeno naselje od koga je spuštanjem ka moru i nastao Egiali. Kada jednom zgazite na prvi stepenik koji vodi ka vrhu više povratka nema. Neodljivo vas vuče napred prizor čitavog zaliva sa ostrvom Naksos u daljini , koji je sve lepši sto se vise penjete. Usput ćete videti i nekoliko veoma starih crkava , ostatke tvrdjave . Hodaćete po krovovima nečijih kuca , osetićete miris čudesnih ostrvskih trava i iznenaditi se pejzažem koji se nastavlja iza ovog sela. Zlatasti predeo prošaran je  kaktusima i bodljikavim rastinjem kao iz nekog starog vestern filma. 

Potamos

Pasteli i rakomelo

Pasteli je poslastica napravljena od susama i meda po receptu starom više hiljada godina. Nisam ljubitelj slatkiša ali volim festivale.  Noć pastelija u Hori , naša prva noć na Amorgosu odvodi nas  u jedan drugi svet, svet nasmejanih, razdraganih ljudi koji pevaju i igraju okupljeni na glavnom trgu u selu. Platia Loza je mesto svih okupljanja i svečanosti na ostrvu.  Uz tradicionalnu muziku i rakomelo-ostrvsku rakiju napravljenu od meda i trava pripremaju se velike količine pastelija koji se vreo seče i deli posetiocima.

Hora

Hora

Hora

Hora je magično mesto. Splet vijugavih ulica oivičenih belim kućama od kamena kojima možete satima lutati bez odredjenog cilja prosto uživajuci u bojama, zvucima i mirisima. Sokaci u Hori oslikani su cvecem.  Stabla bugenvilija sa raskošnim crvenim cvetovima idealan su kontrast belim zidovima. Bele kupole crkava  upotpunjuju ovu magičnu sliku.

Hora Amorgos

Na brdu iznad Hore nalazi se nekoliko starih vetrenjača. Čitavo brdo prekriveno je bajkovitim kućicama sa plavim vratima i crvenim krovovima. Na Amorgosu duvaju veoma jaki vetrovi čija je snaga ovde vekovima korišćena za pokretanje kamenih mlinova koje Grci zovu milos ili anemomilos. 

Anemomilos-vetrenjaca

Hora nije mesto koje se jednom vidi i brzo zaboravi. Ona vas prosto začara prilikom prvog susreta svojom lepotom i šarmom da joj se hteli ili ne morate vratiti više puta. Zvonici crkava, kapije, stepeništa , prozori , vrata, pločnici sve je u njoj tako savršeno ukomponovano u jedan neodoljiv osećaj mira i opuštenosti koji kad jednom osetite uvek želite da doživite ponovo. Od 7 dana provedenih na Amorgosu vratili smo se u Horu još dva puta toliko nas je svojom lepotom opčinila i zarobila!

Hota Amorgos

Panagia Hozoviotisa

Nedaleko od Hore na južnoj strani ostrva uklesan u steni visokoj 300 metara uzdiže se beli manastir Panagia Hozoviotisa. Manastir je  ponos i simbol Amorgosa sagradjen u 11. veku. Posvećen je Devici Mariji zaštitnici ostrva, čija je čudesna ikona doplovila nepoznatim brodom iz Palestine.

Panagia Hozoviotisa

Poseta ovom manastiru je posebno iskustvo. Svojevrsno hodocašće vrtoglavim usponom uz strmo stepenište do tamne stene na koju se naslanja blistavo belo zdanje dok se sa svih strana plavi Egejsko more!!!! Ovo plavetnilo je najjači utisak koji ostane i kada se kamenim stepenicama popnete do najvišeg sprata manastira i pogedate kroz uske prozore. Svuda oko vas samo beskrajno očaravajuce plavetnilo Egeja.

Pogled sa balkona manastira

Visoke planine Amorgosa kriju još jedan izazov za one koji imaju dovoljno hrabrosti i kondicije.Od Hore se može prepešačiti do Kathapole ili čak do Egialija sto je i najbolji način da se ostrvo doživi u potpunosti.

Lagada 

Na drugoj strani Egialija praćeni mirisom origana koji raste svuda popeli smo se uz 4 km dugu stazu kroz prastare maslinjake do sela Lagada. Jedna mala crkvica uklesana je u steni pored asfaltnog puta koji vodi do sela.

Amorgos

Lagada je čarobno selo. Zidovi od kamena , vijugavi sokaci izmedju starih belih kuća sa zelenim i plavim prozorima. Dok hodamo ovim sokacima čuje se samo vetar i crkvena zvona a svaki sokak nas je nekuda odveo. Jedan do neke prastare crkve sa nakrivljenim zvonikom , drugi do platie-seoskog trga na kome se uz čašicu rakomela i grčku kafu siti ispričasmo sa jednim starijim gospodinom. Trećim smo stigli  do drugog kraja sela sa koga se pružaju do unedogled vinogradi i maslinjaci.

Langada Amorgos

Na balkonu najstarije taverne Nikos u senci vinove loze zaključismo da stanovnici Amorgosa prave najukusnije kozje sireve i izvrsno belo vino. Petlovi koji nas svakog jutra bude, pripremljeni na njihov način  imaju ukus koji se ne zaboravlja .

Tsolaria

U selu Tsolaria okruženom visokim kaktusima proveli smo jedno divno jutro sedeći ispred male taverne-poslastičarnice iza crkve u razgovoru sa prolaznicima. Stanovnici Amorgosa su takvi-pitate ih da vam pokažu put a oni vas pitaju odakle ste i ponude vas kafom ili rakijom.

Tsolaria Amorgos

Na Amorgosu turizam nije razvijen kao na nekim drugim mestima u Grckoj. Ovde se  još uvek živi uobičajenim načinom života kakav njegovi stanovnicic poznaju vekovima. Ne haju mnogo za moderne tehnologije osim onih koje im olakšavaju život. Ovde ćete najnormalnije ujutru sresti čoveka koji vodi mulu ili magarca natovarene teretom dok razgovara mobilnim telefonom. A onda ćete ga zateći uveče u lokalnoj taverni u kojoj svirajući violinu peva neku staru ostrvsku pesmu u kojoj kaže da ima još samo jednu želju-da još jednom vidi Kathapolu!!!

Tsolaria Amorgos

U Tsolariji smo pojeli  i najukusniju melitzana me tiri-plavi patlidžan zapečen sa sirom i kozje meso neodoljivog ukusa spremljeno po nekom samo njima znanom receptu . Iz sela vodi strma kozja staza ka jednoj od najlepših plaža Kiklada –Mala Glifada. Najlepša mesta nekako uvek podrazumevaju i najteži put. Staza je kamenita , pomalo i opasna jer krivuda ivicom ponora ali je vredela svakog koraka .

Divlji raj

Na Amorgosu nema luksuznih hotela ni skupih restorana. Može se odsesti u apartmanima U Egialiju, Hori ili nekom od sela. Šta god da izaberete nećete biti uskraćeni za udoban smeštaj , otvorenost i srdačnost domaćina uvek spremnih da pomognu. Plaže su skrivene u uvalama , sitan beli pesak i kristalno čista voda.

Mala Glifada Amorgos

Amorgos živi svoj tihi spokojni život na ivici Kikladskog arhipelaga još uvek zaštićen od masovne najezde turista što ga čini idealnim mestom za putnike koji vole mir i netaknutu prirodu. Ako vas put ikad nanese na Amorgos budite otvoreni za njegovu divlju lepotu i sprijateljite se sa njegovim stanovnicima. Gledajte ga i slušajte njegove zvuke a on ce vam uzvratiti ukusima i mirisima koje nećete zaboraviti i osećajem mira i jednostavnosti koji ćete poneti sa sobom.

Mala Glifada Amorgos

Oprostili smo se od Amorgosa u taverni Panorama koja se nalazi na najvisem brdu u selu Tsolaria . Uz meze i vino do kasno u noć odjekivali su  zvuci violine koji su nas  ispratili sve  do Kathapole  pozivajuci da im se ponovo vratimo.

Grčka Amorgos, avgust 2015.

*************

Upoznajte najveće kikladsko ostrvo

NAKSOS PRIČA O VETRU I JEDNOM VITEZU