Novi Pazar prvi utisak:

Gradom promiču prelepe devojke obučene u duge crne odore…
Tamnoputi i čudni muskarcu muvaju se zakrčenim ulicama…
Zidovi su oblepljeni plakatima na kojima piše-Ramazan je blizu, da li si odlučila da se pokriješ?
Butici ženske odeće izgledaju kao scena iz serije Sulejman Veličanstveni. Duge haljine od svile i brokata zaogrnute šamijama koje prekrivaju sve osim očiju!

Novi Pazar plakat sa gradskih zidova

Novi Pazar plakat na zidu

Ne verujte predrasudama i ne sudite po prvim utiscima.
Novi Pazar je neobično mesto u kome ćete posle prvog šoka otkriti mnogo divnih stvari. U Pazaru žive veoma dragi i gostoprimljivi ljudi, jedu  se najbolji ćevapi, pije se malinada i kafa na žaru…. I uče ozbiljne lekcije o različitosti, toleranciji i ljubavi…..

Novi Pazar pešačka zona

Novi Pazar pešačka zona

Pazarište

Novi Pazar je veoma star grad. Kažu da je tamo gde se veruje da je nekada bio stari grad Ras postojalo tursko utvrdjenje Trgovište. Odatle su Turci kretali u svoje pohode u Bosnu i kontrolisali trgovačke puteve izmedju Dubrovnika, Soluna i Stambola. Kada je sredinom 15.veka na mesto glavnog komandanta postavljen slavni Gazi Isa Beg Trgovište ili Pazarište postade tesno. Beg odluči da usred široke kotline pored reke Raške osnuje novi grad. Isa beg je podigao i prvu džamiju u Novom Pazaru a samo koju godinu kasnije osnovao je još dva grada-Sarajevo i Šabac!

Novi Pazar reka Raška

Novi Pazar reka Raška

Novi Pazar je veoma brzo rastao. Podaci iz tog vremena kažu da je grad brojao preko 1000 kuća i preko 20 hiljada stanovnika. Bila je to razvijena trgovačka čaršija na raskrsnici važnih puteva. Veoma često grad je stradao u napadima, pustošen je i rušen nebrojeno puta. Danas, većinsko stanovništvo je muslimanske veroispovesti. Grad je u 20. veku ponovo vratio imidž trgovačkog carstva. Zbog veoma razvijene tekstilne industrije često se naziva i dolinom džinsa…

Novi Pazar Sebilj u centru grada

Novi Pazar Sebilj u centru grada

Novi Pazar

Jata golubova prekrivaju široki popločani trg oko fontane u centru grada. Na pločniku je iscrtan kompas na kome osim strana sveta postoji još jedna oznaka. Označava najsvetije mesto u islamskom svetu -Meku. Tu smo upoznali Irfana. “Dobro došli u Novi Pazar najmladji grad na svetu!”. Tako je počeo svoju priču i naš prvi utisak veoma brzo pretvorio u suštu suprotnost. U Novom Pazaru skoro 50 posto stanovnika mladje je od 35 godina!

Novi Pazar Sebilj česma

Sebilj Novi Pazar

Za trenutak se čovek može prevariti i pomisliti da je u Sarajevu. Na početku pešačke zone treperi kroz mlazove vode sebilj česma. Sebilj je arapska reč za put ali i za mesto iz koga teče voda i napaja žedne putnike…Pazarski sebilj sagradjen je tek 2010.godine kao verna replika čuvene sarajevske česme na Baš čaršiji. Na drugoj strani reke bele se minareti pazarskih džamija iznad niskih kuća pokrivenih ćeramidom. Odnekud mirišu ćevapi i šuškaju novčanice

Novi Pazar glavni gradski trg

Novi Pazar

Iznad reke Raške koja grad deli na stari i novi podignut je jedini hotel nad vodom neobičnog imena Vrbak. Svojom arhitekturom odudara od ove slike stare islamske čarsije. Pored njega je zgrada Univerziteta islamskih studija.

Hotel Vrbak Novi Pazar

Hotel Vrbak Novi Pazar

A sa druge strane ulice najstariji hotel u gradu Amir agin han. Stare zanatlijske radnje i magaze sastavni su deo ovog jedinstvenog spomenika kulture. Čuveni putopisac Evlija Čelebija opisao je u svojim beleškama lepu gradjevinu u kojoj su još pre 300 godina odsedale rabadžije i kiridžije.  

Amir agin han Novi Pazar

Amir agin han Novi Pazar

Čaršijske priče

Jedna od najpoznatijih pazarskih gradjevina nalazi se nedaleko od Sebilja. To je najstarija zgrada u Novom Pazaru u kojoj se danas nalazi muzej Ras sa veoma zanimljivim eksponatima. Preko puta muzeja nalazi se jedna druga kuća sa veoma neobičnom pričom. Kuću Čavića podigao je neki bogati trgovac po uzoru na vilu koja mu se dopala negde u Solunu. Bila je toliko visoka i velelepna da je postala predmet ogovaranja i kletvi u pazarskoj čaršiji. Kažu da se govorilo da Čavić gradi tako visoku kuću kako bi sa njenih prozora mogao gledati tudje žene u pazarskim avlijama…Veruje se da je trgovca stigla ženska kletva jer nikada niko od njegove porodice nije u ovoj kući živeo.

Kuća Čavića Novi Pazar

Kuća Čavića

Stari Pazar

Na drugoj obali reke Raške ušli smo u staru pazarsku čaršiju. Nad njom se beli minaret najstarije džamije u Pazaru Lejlek džamije. I za nju je vezana legenda koja kaže da je na tom mestu nekada bila crkva. Na crkvu je sletela roda (na turskom lejlek) koja je klanjala pa je to bio znak da crkvu treba pretvoriti u džamiju…Kažu da je jednom i sam Mehmet Fatih klanjao u ovoj džamiji…

Zlatno sokače Novi Pazar

Zlatno sokače

Dve najlepše i najmagičnije pazarske uluce prolaze pored Lejlek džamije. Zlatarsko sokače miriše na Istanbul i Sarajevo. Ispod krovova trošnih kuća pokrivenih ćeramidom iz dućana i zanatskih radnjica blješte nizovi ogrlica i prstenja od srebra i zlata.

Zlatno sokače Novi Pazar

Zlatno sokače

Nad kaldrmom treperi miris sveže pržene kafe i mami izmedju trošnih zidova. Na jednom zidu pored uskih gvozdenih vrata ispod kamenog svoda piše “kafa na žaru!”  Ušli smo u dvorište hamama koji je sagradio ko drugi nego osnivač grada Gazi Isa Beg.

Ulaz u baštu hamama Novi Pazar

Ulaz u baštu hamama

Hamam

Pazarski hamam je nekada imao 11 kupola i isto toliko prostorija. U polutami hamamskih odaja u kojima se vekovima niko ne kupa treperi neka čudna i tajna energija. Kao da se vrelina nekadašnjih uživanja još zadržala u njegovim trošnim zidovima….

Hamam Novi Pazar

U hamamu

A neki mudri pazarski kafedžija se dosetio i od nekadasnjeg dvorišta napravio najjednostavnije i najčarobnije mesto u gradu. Kafa na žaru i malinada začinjena zvukom sevdalinki pa ne znaš jesi li u Sarajevu ili u Novom Pazaru….

Bašta hamama Novi Pazar

U bašti hamama

Stambol džada

U Stambol džadi a danas ulici Prvog maja nekada je kažu bilo preko 100 dućana. Ima ih i danas ali su zanatlijske i kujundžijske radnje zamenili butici veoma čudnog asortimana. Čak ni u samom Istanbulu nije moguće videti ono što se ženskom delu populacije nudi kao trend u Novom Pazaru… Haremski asortiman sa svim pratećim elementima, šljašteće perle, pokrivači za glavu, dugi ogrtači…. U Stambol džadi mirišu mantije i pite  čuveni pazarski specijaliteti…


Nekada je ova ulica vodila ka Stambolu a nas je odvela do mesta na kome smo doživeli najneobičniji čas verske tolerancije. Održao nam ga je Irfan naš domaćin.

Stambol džada Novi Pazar

Stambol džada

Altun-alem džamija

Altun-alem džamiju ili džamiju sa dragim kamenom podigao je u 16.veku Muslihudin hodža…. Iako skromnih dimenzija smatra se jednom od najlepših gradjevina te vrste. Za nju je vezana još jedna legenda o tri pašine kćeri koje su bile toliko lepe da se niko nije usudio da ih zaprosi… Altuna, Hadžera i Halima uprkos svojoj lepoti ostadoše same i zaveštaše svoje ogromno bogatstvo gradu. Imala sam mnogo puta priliku da tokom poseta Istanbulu udjem u mnogo impozantnije džamije. Ipak ono što nam je Irfan priredio u Altun-alem džamiji zapamtiću kao izuzetan i nesvakidašnji doživljaj po kome ću se uvek rado sećati Novog Pazara.

Altun alem džamija Novi Pazar

Altun alem džamija Novi Pazar

Kako pravila nalažu izuli smo svoju obuću i zakoračili bosi na meki crveni tepih. A onda svi posedali u turski sed da čujemo priču o islamskim običajima. Bila je to priča o tradiciji i pravilima o navikama i predrasudama…Ispričana jednostavno i toplo onako kako bi i trebalo na jednom svetom mestu. U njoj smo čuli da  muslimani na Bajram rade isto što i hrišćani na Božić. Da je porodica najvažnija i da su svi ljudi jednaki. Da i njihov  Bog  čini  isto što i naš bez obzira na to kojim se imenom zove…
I da bi svet bio lepše mesto kada bismo se manje odmeravali….

Altun alem džamija Novi Pazar

Altun alem džamija

Ćevapi

Iznad gradskog parka na malom uzvišenju nalazi se tvrdjava i poslednji ostaci nekadašnjeg odbrambenog zida koji je okruživao grad. Kula motrilja potiče iz 17 veka. Sa platoa ispred kule pruža se veoma lep pogled na centar grada, trg Gazi Ise i Amir agin han. Preko puta hana je jedno od najpopularnijih mesta u gradu ćevabdžinica Šedrvan.

Malinada omiljeni napitak u Novom Pazaru

Malinada

Pazarski ćevapi posluženi sa kajmakom, lukom i zelenom ljutom paprikom stoje rame uz rame sa sarajevskim. Usluga vrhunska, osoblje veoma spretno, brzo i ljubazno. Iz bašte Šedrvana pruža se pogled u koji staju skoro svi simboli Novog Pazara. Sebilj i Amir agin han i trg Gazi Ise bega prekriven golubovima… Sa druge strane ulice nekoliko starih dućana sa ratlucima pistaćima i bademima…Kao da ste u srcu Orijenta…

Trg Ali Isa bega Novi Pazar

Novi Pazar

Ako dodjete u Novi Pazar ne propustite ova mala zadovoljstva… I opustite se. Zaboravite predrasude i političko-verske parole sa gradskih zidova. Pazarci su divni domaćini i veoma otvoreni i srdačni ljudi.

U hamamu

I obavezno se posle ćevapa vratite u baštu starog hamama. Poručite kafu na žaru i sok od maline i limuna -malinadu i prepustite se  čarobnoj tišini izmedju zidova hamama….
I obavezno potražite Irfana….

Novi Pazar , maj 2018.

*************

Poseta Novom Pazaru bila je deo dvodnevnog putovanja Dolinom jorgovana koje je realizovano za vreme prvomajskih praznika 2018.godine. Posebnu zahvalnost i čestitke upućujem Irfanu, turističkom vodiču iz Novog Pazara koji nam je  svojim entuzijazmom i profesionalnošću ulepšao dan i   pokazao najbolje od svog grada na veoma poseban način!

Šta sve još možete videti i posetiti u okolini Novog Pazara i u dolini Ibra pročitajte u priči

DOLINA JORGOVANA I KRALJEVA