Postoji mnogo stvari kojima me je Parga potpuno iznenadila  za koje joj dajem čistu desetku. Prva je najukusnija riba u celoj Grčkoj a druga su najveći limunovi! Iznenadila me i veselim bojama, romantičnom atmosferom koja podseća na ostrvsku i divnim zelenim pejzažima kojima je okružena. Epir je takav-zaklonjen visokim Pindskim planinama ispod kojih se uzdižu bajkovita zelena brda sve do Jonskog mora. Poznat je po nestvarno lepoj prirodi, kamenim rimskim mostovima,  kristalno čistim i ledenim rekama ali i  po snegu i skijaškim centrima! I po Pargi biseru jonske obale.

Pejzaz u okolini Parge

Zašto Parga?

Zato što je vesela, šarena i nakindjurena,  pomalo divlja i veoma stara, jednom rečju zato što je  lepa!
Parga se nalazi u Epiru u oblasti Preveza na zapadu Grčke. Od Beograda je udaljena oko 1000 kilometara kopnenim putem. Zahvaljujući novoizgradjenom autoputu Ignjatia odos do nje se može stići udobno i relativno brzo kolima ili autobusom.

Nekada je put vodio preko venca visokih Pinda i trajao mnogo duže ali se na njemu mogu videti  spektakularni pejzaži, prelepo Metsovo i grad Janjina. Za one koji ne vole duga putovanja za samo 1 sat mogu doleteti  čarter letom iz Beograda na aerodrom Preveza koji je od Parge udaljen oko 70 kilometara. Ako dolazite autobusom kao što smo mi videćete neke od najlepših predela Epira. Od grada Janjine pa sve do jonske obale nižu se šumovita brda, proplanci, vijadukti i tuneli pa vam se čini da putujete predelom iz neke grčke legende. Parga, kao raznobojni veseli amfiteatar šarenih kuća i vijugavih sokaka čeka vas na kraju tog puta.

Parga

Parga

Ipargos -Parga

Parga je od svog nastanka imala tako burnu i neobičnu sudbinu kao malo koje drugo mesto. Iako tragovi ljudskih naselja sežu čak do antičkog doba veruje se da je Ipargos ili današnja Parga na mestu gde je i danas nastao u 13.veku.  Od tada pa sve do ulaska u sastav Grčke 1913. godine Parga je mnogo puta menjala gospodare. Osvajali su je Normani, Venecijanci, Francuzi, Britanci ali je nikada nisu osvojili Turci, barem ne borbom. Venecijanci su u Pargu doneli kulturu uzgajanja maslina i proizvodnje maslinovig ulja. To je čitavu regiju pretvorilo u raskošan zeleni pojas sa hiljadama stabala do današnjih dana.

Parga ostrvp Panagia

Parga ostrvo Panagia

Francuzi su za vreme svog kratkog boravka sagradili dve male kapele posvećene Bogorodici na ostrvcetu koje nosi njeno ime. Uprkos različitim stranim uticajima Parga je uvek bila i ostala hrišćanska. Kada su Britanci u 19.veku za 150.000 funti prodali Pargu Turcima skoro svo hrišćansko stanovništvo je sa kostima svojih predaka u zavežljaju otišlo na ostrvo Krf. Na povratak su čekali čitavih 100 godina!

Parga

Tvrdjava u Pargi

Parga je sagradjena na nekoliko brežuljaka pa su njene ulice  veoma strme i tesne i zato spremite noge i dobru volju jer će vam trebati. Prvo što smo uradili kada smo stigli u Pargu bio je odlazak na venecijansku tvrdjavu na brdu ili bolje reci na skromne ostatke nekadašnjeg utvrdjenja.  Nažalost veći deo tvrdjave je zapušten i nepristupačan i čak postoje upozorenja da se krećete na sopstvenu odgovornost.

Tvrdjava

Ali je zato pogled  sa trošnih zidova izmedju visokih borova na široki zaliv i čitavo naselje spektakularan. Usred tirkizno plavog mora zeleni se ostrvce Device Marije sa malom crkvom na steni. Na pristaništu se ljuljuškaju ribarske barke pored promenade oivičene kućama svih mogućih boja…Crvena, plava, žuta, zelena nižu se spratovi i veseli balkoni.

Pogled sa tvrdjave u Pargi

Tvrdjavu su prvi put su  sagradili u 11. veku sami stanovnici Parge uz pomoć Normana koji su gospodarili Krfom da bi se odbranili od gusara i Turaka, a zatim obnovili Venecijanci u 13.veku. Turci su je rušili a Venecijanci obnavljali čak 3 puta sve dok nisu stvorili praktično neosvojivi bedem na vrhu brda ojačan sa 8 spoljnih kula.  U samoj citadeli postojalo je čak 400 kuća tako vešto sagradjenih da su zauzimale samo mali prostor daleko od mora.  Ovde su vekovima Parga i čuveni junak Suli vodili epsku bitku prkoseći napadačima i stiteći svoju slobodu.  Kada je u 19.veku Parga prodata Turcina Ali Paša Janjinski je u njoj smestio svoj harem i tursko kupatilo. Na glavnoj kapiji  i danas stoji vencijanski krilati lav Svetog Marka,  kao i simboli Ali Paše i dvoglavi orao.

Od tvrdjave do pristaništa

Od tvrdjave vode kamene staze na dve strane-najstrmija i najprometnija spušta se ka luci a druga vijuga izmedju kuća ka Valtosu. Ako  krenete niz stepenice ka luci uživaćete u  čaroliji veoma starih kamenih kuća sa muškatlama u saksijama i u slapovima crvenih bugenvilija koji se prelivaju preko belih zidova. Na pločnicima dremaju mačke  a iz zidova rastu nepoznate biljke sa velikim žutim cvetovima…. Tu su prodavnice suvenira, muzičkih instrumenata, maslinovog ulja i šarenih djindjuva.

Najživlji i najprometniji deo je lavirint uskih ulica oko pristaništa. Ovde ćete naći barove, prodavnice odeće, tradicionalne restorane i turističke agencije. Široko šetalište pruža se sa jednog na drugi kraj zaliva i završava gradskom plazom Krioneri sa koje ako želite možete i otplivati do ostrva Device Marije. Odavde kreću lokalni brodovi kojima se možete prevesti do plaža Valtos i Lihnos ili krenuti na neko od krstarenja ka Jonskim ostrvima.

Parga

Srce Parge

Bezbroj uskih kaldrmisanih ulica vodi u srce Parge u četvrti prastarih kamenih kuća sa oronulim fasadama. Ima tu zelenih žaluzina, tek opranog veša koji leprša na kanapima razapetim izmedju najviših spratova. Ima i starih crkava skrivenih u prolazima, vinove loze i kaparija koji raste iz zidova, ima i raskošnih crvenih kapija… Možete naleteti i na pravi pravcati proizvodni pogon u kome ćete videti kompletnu mašineriju za proizvodnju maslinovog ulja ili vina.

Iza gradske plaže, skrivena iza visoke stene nalazi se veoma lepa plaža Piso Krioneri. “Krioneri” na grčkom jeziku  znači hladna voda a ovo “piso” znači iza. Voda jonskog mora jeste hladnija od egejskog ali to nam nije smetalo. Piso krioneri je plaža  ušuškana medju borovima i mnogo romantičnija i lepša od glavne gradske plaže. Na vrhu stenovitog brda koji je deli od grada nalazi se i veoma lep bar sa koga možete uživati u pogledu na celu plažu.

Piso Krioneri

Valtos

Do plaže Valtos može se doći nekim od brodića iz luke ili šetnjom strmim i tihim ulicama gornjeg grada. Uspon je ozbiljan i težak ali vodi do veoma lepe promenade sa bezbroj raskošnih restorana. Odavde se pruža i divan pogled ka laguni sa tri strane zaklonjenoj od jakih vetrova. Kada zaduvaju vetrovi sa mora i kada plovidba postane opasna svi brodovi i čamci sa glavnog pristaništa presele se u ovu lagunu i tu sačekaju da opasnost prodje.

Valtos

Plaža je veoma duga i lepo uredjena sa suncobranima i ležaljkama i sa brojnim apartmanima u kojima možete odsesti. Na samo 5 minuta od ulaza u tvrdjavu na oštroj krivini od koje se put spušta ka Valtosu nalazi se restoran Stefanos. Ovo je jedno od najboljih mesta u Pargi u kome smo uživali ne samo u odličnoj ribi i školjkama zalivenim uzom već i u najlepšem pogledu na Valtos.

Lihnos posle kise

Lihnos

Iako je Valtos najbliža i najposećenija plaža u Pargi postoji druga nešto dalja ali po mom mišljenju daleko bolja i manje komercijalizovana plaža. Do Lihnosa voze više puta u toku dana brodići ali je pravi izazov stići do nje divljim stazama preko brda kroz maslinjake. Postoji i  lakši i manje opasan put-glavnom magistralom iznad Parge kilometar, dva a onda putem koji posle još par kilometara vodi pravo do Lihnosa.

Lihnos je veoma duga, delimično šljunkovita a delimično peščana plaža. Ovde možete u istom danu uživati u osami i kristalno čistoj vodi sa svih strana okruženi veoma visokim stenama ili na suprotnom kraju u divnom mekom pesku zlatne boje u senci zelenih maslina. U medjuvremenu, u nekom od restorana pojesti odlično spremljenu ribu i zaliti je nekim dobrim vinom a onda nastaviti izležavanje do zalaska sunca.

Lihnos posle kise

Sarakiniko

Još jedna fantastična plaža kojoj pored Lihnosa dajem prednost u odnosu na sve ostale je Sarakiniko. Nalazi se na oko 12 kilometara od Parge i do nje je najbolje stići brodom. Sarakiniko je ušuškan u malom zalivu do koga sa kopna vodi asfaltni put kroz prastare maslinjake. Plaža je veoma dobro organizovana, opremljena suncobranima i ležaljkama a za kompletano uživanje tu je taverna kod Dinosa. Dinos, Nikos i mladi momci zaposleni u taverni spremaju odličnu hranu a priredjuju i odlične večeri buzukija, zibekika i hasapika. Do Sarakinika smo prvi put stigli verovali ili ne pešice svih 12 kilometara. Na tom putsmo svratili do Antuse, romantičnog seoceta skrivenog u brdima i do Ali Pašine tvrdjave.

Sarakiniko

Antusa

Od plaže Valtos vode dva puta u pravcu Antuse. Jedan vijuga kroz maslinjake sve do mesta na kome se nalazi jedna stara vodenica pretvorena u muzej. Sa trga kod gradske plaže svakoga dana polazi turistički vozić kojim možete stići do muzeja-vodenice. U njoj ćete čuti priču o tradicionalnom načinu života u selima oko Parge i videti zanimljive predmete iz prohujalih vremena. Iza vodenice je lep bar u kome se može popiti kafa ispod stoletnog platana pored reke. Jedan uski puteljak odvešće vas kroz predeo nalik prašumi do divnog vodopada koji se sa visine od preko 20 metara stropoštava u jezerce okruženo divljim rastinjem.

Vodopad Antusa

Od vodopada se može nastaviti uzbrdo i za 15 minuta stići u Antusu. Drugi put kojim se stiže u ovo minijaturno selo je glavna saobraćajnica sa jedne strane oivičena maslinjacima a sa druge lepim vilama i kućama. Antusa je veoma malo naselje u čijem se centru nalazi romantičan trg zasadjen maslinama i stablima limuna sa nekoliko lepih restorana.

Antusa

Glavni put nastavlja da se uspinje još oko kilometar do skretanja za Ali Pašinu tvrdjavu. Mi smo kao i uvek izabrali teži put-kozju stazu uz divlju padinu koja počinje iznad poslednjih kuća u Antusi. Izmedju bodljikavog niskog rastinja i kržljavih borova probili smo se do tvrdjave.

Antusa

Ali Pašina tvrdjava

Ali Paša je bio poslednji osvajač Parge koji je uprkos silnim naporima nikada nije osvojio.  Tvrdjava je kružnog oblika sa podzemnim hodnicima, puškarnicama i osmatračnicama i sa velikim brojem odvojenih prostorija. Na platou ispred glavne kapije rastu oleanderi a preko zidova na kojima stražare topovi puca pogled sve do Krfa i Lefkade.

Pogled sa Ali Pasine tvrdjave

Sa jedne strane kilometri i kilometri bujnog rastinja, planinskog cveća i zatalasanih zelenih bregova a sa druge plavetnilo jonskog mora i Parga koja se beli u daljini. Idiličnu sliku pejzaža još veselijim čine stada šarenih koza koje smo sreli na putu od tvrdjave ka Sarakiniku a klepet njihovih zvona je jedini zvuk koji se može čuti.

Agia Kirjaki

Svratili smo i u selo Agia Kirjaki na brdu nasuprot tvrdjave. Iako je bilo podne i nismo sreli nikog živog bili smo nagradjeni još jednim fantastičnim pogledom na čarobne pejzaže svuda oko nas.

Ali Pasina tvrdjava

Po čemu je Parga posebna?

Po bogatstvu raskošne prirode koja je okružuje. Ovo je jedan od najzelenijih pejzaža kakve ćete teško naći u drugim delovima Grčke.Čitava Parga zasadjena je stablima limuna i mandarina sa najkrupnijim plodovima koje ćete ikada videti. Stabla maslina, borova i čempresa prekrivaju svaki pedalj zemlje kilometrima ukrug.

Pejzaz u okolini Parge

Posebna  je i po svojoj arhitekturi koja u nekim kvartovima ostavlja utisak da ste zalutali na neko daleko  ostrvo. U spektru boja koji ulice čini veoma veselim posebno se ističu žuta i  tamno crvena. Atmosfera je opuštena i veoma živa ali ne i pretrpana i bučna pa možete uživati i u romantičnim šetnjama, odličnoj hrani u nekom od restorana ili u  veselim noćima uz zvuke buzukija…

U neposrednoj blizini Parge nalazi se mitska reka Aheron. Za nju su vezane brojne legende.  Veruje se da je Aheron čuvena reka Stiks kojom je čamdžija Heron prevozio mrtve u Had. U njoj je boginja Tetida okupala svog sina Ahila,  čime mu je darovala besmrtnost ali pošto ga je držala za petu  jedino je tu ostao ranjiv…

Do Aherona nažalost nismo stigli da odemo, ali kažu da je šetnja njegovim ledenim vodama nezaboravna.
Parga se nalazi na odličnoj lokaciji jer je skoro podjednako udaljena od  najlepših jonskih ostrva Krfa, Lefkade i Kefalonije. Sa nekom od lokalnih agencija možete krenuti na krstarenje i barem na kratko uživati u svakom od njih.

Deset dana koliko smo proveli u Pargi nije bilo dovoljno da se sve vidi  ali mi smo uspeli da zaplovimo do čak 5 ostrva!!! Jedan divan dan proveli smo ploveći od Lefkade do Itake, Kefalonije i Skorpiosa a drugi do čarobnih ostrva Paksos i Antipaksos. O fantastičnim plažama i nezaboravnim utiscima sa ove plovidbe u nekoj od narednih priča….

PAKSOS I ANTIPAKSOS JEDAN DAN U POSEJDONOVOM RAJU

Parga, jun 2016.