Njegovim ulicama koračala sam  samo jedan dan. Ako dodjete u Jerusalim na samo jedan dan možete uraditi mnogo toga. Možete proći putem Hristovog stradanja i pokloniti se njegovom grobu, pomoliti se na Golgoti i dodirnuti Zid plača. Možete čak preći i liniju razdvajanja i ući u Palestinu i drevni grad Vitlejem i zapaliti sveću u crkvi Hristovog rodjenja. U gradu nad gradovima  samo jedno  ne možete – ne možete ga nikada više zaboraviti!

Izrael

U Izrael smo ušli iz Egipta  u kasni noćni sat koračajući pored bljestavo osvetljenog hotela Hilton  sagradjenog na samoj granici. Prvi zvuk koji se čuje kada iskoračite sa egipatske teritorije je pesma sa razglasa.  Neobične hebrejske reči zvuče prilično sablasno u gluvo doba noći. Kad se tome doda i najmanje pet zaustavljanja da pokažete pasoš i odgovorite na poneko pitanje  shvatite da ulazite u zemlju okruženu vekovnim neprijateljima.

Putokazi

Putokazi

Izrael je zemlja na Sredozemnom moru okružena sa severa Libanom i Sirijom, sa juga Egiptom a sa istoka Jordanom. Teritoriju Izraela razdvaja Palestina koja se sastoji od Zapadne obale i pojasa Gaze. Čitavo ovo područje vekovima je bilo poprište sukoba izmedju Jevreja i Arapa koji traju sve do danas. Sukobi su doveli do  podele i samog grada Jerusalima na istočni i zapadni. Na prostorima današnjeg Izraela nalaze se brojne lokacije od najvećeg duhovnog značaja za judaizam, hrišćanstvo i islam. Zbog toga se Izrael  smatra svetom zemljom podjednako u sve tri velike religije.

Šuma palmi

Šuma palmi

Mrtvo more

Put nas vodi pored grada Eilat  najpoznatijeg izraelskog letovališta na Crvenom moru  kroz  pustinju Negev. Pustinja je  drugačija od sinajske iz koje dolazimo, boje su nekako mirnije a predeo manje surov.  Šume visokih palmi promiču  pored puta. Na samoj ivici  pustinje na platou visokom preko 400 metara vide se ostaci drevne tvrdjave Masade. Masada je bila  poslednje uporište  jevrejskih branilaca protiv rimskih legionara u bitci 74.godine pre nove ere. 

Mrtvo more

Ispod tvrdjave svetluca srebrna površina Mrtvog mora  najslanijeg i najneobičnijeg mora na svetu. Ovde je zvanično najniza tačka na zemlji 408 metara ispod nivoa mora!!! Mrtvo more je ustvari jezero koje se prostire dužinom od 65 kilometara izmedju Izraela i Jordana.  Ima najveću količinu soli na svetu i zbog toga i veliku gustinu vode pa u njemu skoro i da nema živog sveta. Zbog velike koncentracije soli plivanje je nemoguće ali je voda topla i ima veoma lekovita svojstva.

Mrtvo more naslage soli

Mrtvo more naslage soli

Kupanje u Mrtvom moru

Da se uverimo u to zaustavljamo se u jednom od  hotela na obali. Na  lepoj plaži  dočekujemo svitanje i uživamo u izlasku sunca iznad Mrtvog mora. More je srebrnosive boje a debele naslage soli bele se svuda.  Ulazimo u toplu vodu koja nas odmah izbacuje na površinu. Kad se umorite od plutanja i izadjete na obalu na telu ostaje takav sloj soli da odmah morate na kupanje!

Od gline sa dna Mrtvog mora prave se fantastični kozmetički proizvodi za negu lica i tela koje možete kupiti na ovakvim mestima. Osveženi jutarnjim kupanjem i dobro snabdeveni lepim kremama i losionima nastavljamo put ka Jerusalimu. Idemo ka  gradu koji znamo iz biblijskih priča i predanja , jednom od najstarijih gradova na svetu . Pitam se kako će izgledati prvi susret sa Jerusalimom?

Jerusalim

Jerusalim

Davidov grad

Sveti grad, zlatni grad, grad mira, Davidov grad… Grad sa hiljadu imena i sa istorijom dugom više od 4000 hiljade godina.  Grad kojim su hodali biblijski i zemaljski kraljevi, grad u kome je propovedao i posle strašnog stradanja uzneo se u nebo i sam Isus.  Za hrišćane i jevreje Jerusalim je najsvetiji grad, za muslimane posle Meke i Medine treći najsvetiji grad islama. Za sve, ovaj grad je  mesto gde je po predanju sve počelo i gde će se po verovanju svih sve i završiti.
Jerusalim se nalazi medju brdima Judeje izmedju Sredozemnog i Mrtvog mora. U njemu živi oko 800.000 stanovnika.  Većinu čine jevreji a zatim arapi uključujući i muslimane i hrišćane. Stari grad Jerusalim podeljen je na četiri dela-jermensku, hrišćansku, jevrejsku i muslimansku četvrt. Grad je  opasan zidinama medju kojima se nalaze najznačajniji istorijski spomenici i mesta na kojima su se po predanju , odigrali dogadjaji opisani u svetim knjigama Bibliji i Kuranu .

Jerusalim stari grad

Jerusalim stari grad

Maslinova gora

U Jerusalim smo ušli  kroz Kedronsku dolinu koja razdvaja stari grad od gore visoke 830 metara na kojoj smo se zaustavili.  Maslinova gora je  obrasla visokim čempresima i  maslinama starim više od 2000 godina! Na ovoj gori je  još pre 3000 godina bilo jevrejsko groblje a  veruje se da je na njoj preko 150. 000 grobova medju kojima i grob Davidovog sina. Jevreji veruju da će Mesija ponovo ući u Jerusalim kroz zlatnu kapiju tačno nasuprot Maslinove gore i da će u taj dan prvi vaskrsnuti oni koji su ovde sahranjeni.

Jerusalim

Jerusalim

Jerusalim , sveti grad, sagradjen od belog kamena stoji tu pred nama u svoj svojoj slavi obasjan suncem. Ispod nas kao na dlanu  stari grad okružen drevnim zidinama sa 8 kapija.  U centru se  presijava zlatna Kupola na steni,  najstarije islamsko zdanje. Prema predanju sa tog  mesta se  i sam Muhamed uzneo na nebo. Iza Kupole je  Hramovna gora, mesto gde je Avram žrtvovao svog sina Isaka a Solomon podigao prvi veliki jerusalimski hram. Na njoj je i  džamija Al Aksa-najdalja dzamija, jedno od najpoznatijih muslimanskih svetilišta.

Oko uzvišenja na kome se nalazi jedini ostatak Solomonovog hrama i najsvetije mesto Jevreja-Zapadni zid , Zid plača. Kada sve  ovo gledate činjenica da li ste ili niste vernik sasvim gubi značaj, toliko je jaka i neobjašnjiva energija koja zrači sa svih strana . Stojimo na istom mestu sa koga je i Isus posmatrao ovaj grad znajući šta ga u njemu čeka, na gori na kojoj je održao svoju čuvenu besedu. 

Maslinova gora

Maslinova gora

Getsemanski vrt

Sa Maslinove gore spuštamo se   ka Getsemanskom vrtu. Ovde  se  Isus molio poslednji put pre nego što će biti izdan i izveden pred Pilata.  Crkva svih nacija  sa 12 kupola koje simbolišu 12 zemalja koje su učestvovale u njenoj izgradnji blista na suncu. Samo malo dalje  Crkva Isusovih suza, Crkva Bogorodičinog groba  kao i ruska Crkva Marije Magdalene sa svojim zlatnim kupolama.  Zidove koji danas okružuju Jerusalim  podigao je Sulejman Veličanstveni. Od nekadašnjih 11 porti ili kapija kroz koje se ulazilo u grad ostalo je 8. Čuvena zlatna kapija kroz koju je Isus ušao u grad zazidana je i veruje se da će se ponovo otvoriti za dolazak Mesije.

Via Dolorosa

U stari grad smo ušli  kroz Lavlju kapiju gde smo stupili na Via Dolorosu -Put suza.  Ovim putem  je Isus prošao poslednji put pre nego što će umreti na Golgoti a zatum i vaskrsnuti. Put je obeležen sa ukupno 14 stanica na kojima su se odigrali  dogadjaji od mesta njegove osude na smrt do mesta vaskrsenja. Poslednjih 5 nalaze se u samoj crkvi Svetog groba. Dok hodamo po pločniku koji su vekovima glačali svojim koracima vernici i hodočasnici razmišljam o starosti tog kamena, o Isusu i Rimljanima i svim tim ljudima koji su pre mene ovim putem prošli. Svaka od stanica Hristovog stradanja označena je malim kapelama i kamenim reljefima njegove figure koja nosi krst. Zaustavili smo se  pred vratima crkve čije  ključeve  već vekovima čuvaju dve muslimanske porodice.

Crkva Hristovog groba

Crkva Hristovog groba

Crkva Hristovog groba 

Prvobitna crkva sagradjena je po nalogu Konstantina Velikog. Njegova majka sveta Jelena je  na brdu Golgoti koje se tada nalazilo izvan Jerusalima, pronašla časni krst. Na mestu na kome je Hrist razapet na krst a zatim sahranjen u pećini iz koje je vaskrsao podignuta je Konstantinova bazilika. Kroz svoju dugu istoriju  crkva je više puta uništavana i obnavljana. Hram Hristovog vaskrsenja danas je veliki arhitektonski kompleks u čijem se centru ispod same kupole nalazi manja crkvica – kapela Hristovog groba. Veliki broj drugih kapela i kripti  podeljene su  izmedju pravoslavne , katoličke, kopstke, jermenske i drugih hrišćanskih zajednica.

Kupola crkve Hristovog groba

Kupola crkve Hristovog groba

Kapela vaskrsenja

U svečanoj tišini ušli smo  u centar hrišćanskog sveta, u crkvu pod čijom se kupolom nalaze mesta Isusovog raspeća, smrti i vaskrsenja. Odmah nakon crkvenih vrata sa desne strane je Golgota. Pravo u sredini na celom zidu nalazi se  veličanstveni mozaik na kome su prikazani skidanje sa krsta, miropomazanje i polaganje u grob.  Ispred je  ploča na kojoj je Hristovo telo pomazano.

Ploča miropomazanja

Ploča miropomazanja

Pored kolosalnih mermernih stubova došli smo  do centra crkve. Tu se  ispod blistave kupole nalazi manja kapela-Crkva Hristovog vaskrsenja. Ispred nje gore na stotine sveća a hiljade ljudi strpljivo čeka da udje u kapelu andjela. U njoj  je po predanju Marija Magdalena od andjela primila radosnu vest o vaskrsenju. Dok čekamo, palimo svežanj od 33 sveće koje se odmah gase u velikom zvonu a simbol   su Hristovih godina.

Hristov grob

Iz kapele andjela kroz nizak otvor ne viši od 1 metra ulazimo u kapelu u kojoj je sahranjen Isus. Kapela je mala i samo 3-4 osobe mogu ući u nju u isto vreme. Na mermernoj ploči gore ulja i sveće koje se nikad ne gase. Vazduh je gust i težak od mirisa i malog prostora ali me umiruje saznanje da stojim na mestu vaskrsenja.

Vraćamo se ka ploči miropomazanja da je dodirnemo kao što su to vekovima činili hrišćani i mnogi drugi pre nas. Veruje se da je ova mermerna  ploča zadržala u sebi energiju kojom je i on činio čuda.  Uglačana je od dodira, poljubaca  i suza vernika koji pred njom kleče, mole se i klanjaju vekovima.

Golgota

Tišina ispunjena samo uzdasima i pogledima punim strahopoštovanja ispunjava ceo prostor oko nas dok se penjemo ka Golgoti, mestu na kome je Isus razapet. Na celom zidu blista u srebru izradjena  kompozicija u čijem centru je figura umirućeg Isusa. Sa njegove leve i desne strane figure  Isusove majke Marije i svetog Jovana Bogoslova. Ispod se nalazi stena u koju je krst bio poboden. Presečena je pukotinom na pola u razornom zemljotresu u času kada je izdahnuo. Poslednjih nekoliko metara do krsta najverniji prelaze na kolenima i mole se u suzama. Na hiljade ispisanih molitvi i poruka sa željama i nadama za sreću i zdravlje ostaju na ovom mestu. Pre odlaska ispisujemo i mi najtajnije misli i predajemo ih  svešteniku odlazeći iz hrama u koji svaki hrišćanin sanja da dodje barem jednom u svom životu.

Golgota

Stari grad

Izlazak na bučne jerusalimske ulice u potpunoj je suprotnosti sa tišinom iz koje dolazimo. Krećemo se lavirintom uskih kamenom popločanih ulica starog grada izmedju prastarih fasada nagriženih vremenom. Oko nas je   neverovatna mešavinu ljudi svih nacija i vera koje ovde žive.  Gologlave hrišćanke i zabradjene muslimanke, u crno obučeni muškarci dugih zulufa i velikih crnih šešira. Do zuba naoružani vojnici, zaneseni hodočasnici, turisti iz celog sveta…

Bazar

Bazar

Prolazimo kroz verovatno najstariji bazar na celom svetu. Na suku načičkanom  dućanima prodaje se sve  što se može i ne može zamisliti. Šarene ešarpe, ćilimi , suveniri, zastave, majice , lampe , tamjan , čajevi…Mirišu začini i sveže cedjeni nar, mešaju se jezici i povici trgovaca.

Stari grad

Jerusalim je grad koji je opsedan i razaran u svojoj istoriji više nego i jedan drugi.  U njemu žive jedni pored drugih ljuti neprijatelji podeljeni zidovima i linijama. Ipak, grad  živi punim životom ne hajući mnogo za podele i razmirice koje medju njima tinjaju i vrlo često rezultiraju krvavim sukobima. I kao da baš ovo potvrdjuje put nas odvodi pravo ka Zapadnom zidu pred kojim se Jevreji mole vekovima.

Zapadni zid

Zapadni zid

Zapadni zid

Medju hrišćanima poznat i kao Zid plača ovaj zid je deo nekadašnjeg Solomonovog hrama koji je Davidov sin sagradio na mestu gde se danas nalazi džamija Al Aksa. Jedini je preostali deo hrama obnovljenog u vreme Iroda 70.godine nove ere. Arheolozi kažu da je ovo tek 1/8 nekadašnjeg zida tj.njegov potporni deo. Ispod zida, u pravcu džamije se nalazi čitav splet podzemnih hodnika i tunela koji vode do tajnih prostorija ispod džamije u kojima je Solomon čuvao svoje blago. Zbog nemogućnosti iskopavanja ova tvrdnja nije nikada potvrdjena.

Ispred ostatka svoje najstarije bogomolje , jevreji dolaze da se mole, a dolaze i mnogi drugi.  Ispisuju na papirićima svoje želje i molitve i ostavljaju ih u pukotinama zida. Žene i muškarci se mole odvojeno svako na svojoj strani . Zidu prilazimo u tišini, poštujući svetost mesta i običaje -pokrivenih ruku i nogu. Ostavljamo papiriće sa ispisanim željama i udaljavamo se ka prostranom trgu da izdaleka posmatramo Zid. Pored nas prolaze naoružane lepe devojke -izraelski vojnici.

Zapadni zid

Sa druge strane Zida dopire poziv mujezina na molitvu, iz hrišćanske četvrti zvone crkvena zvona. Naizgled sasvim običan dan u Jerusalimu za nas je dan koji nikada nećemo zaboraviti!!! Stojimo na mestu koje paradoksalno razdvaja i u isto vreme spaja tri velike religije.  Uprkos sukobima, odiše atmosferom svetosti i mira kao i čitav grad u kome se nalazimo. Iako je samo koji kilometar dalje zelena linija koja Izrael deli od Palestine, osećamo se potpuno bezbedno.

Jerusalim

Jerusalim

Palestina

Palestinsku državu, zvanično priznatu tek 2012.godine čine Zapadna obala i pojas Gaze na obali Sredozemnog mora . Palestinci Jerusalim smatraju svojim glavnim gradom iako njegov istočni deo kontroliše Izrael. Drevni grad Vitlejem u kome se po predanju rodio Isus Hrist nalazi se u Palestini na samo 10 km od Jerusalima. Prolazimo ogradu koja deli dve države sa samo jednim zaustavljanjem . Naoružana devojka u izraelskoj uniformi ulazi u naš autobus i bez reči zagleda lica putnika. Samo minut kasnije idemo u susret mestu na koje su pre 2000 godina mudraci sa istoka došli prateći zvezdu koja im je pokazala mesto gde se rodio Mesija. Na tom mestu sagradjena je  crkva rodjenja Hristovog.

Vitlejem

Vitlejem

Vitlejem

Vitlejem na hebrejskom jeziku znači kuća hleba. U njemu se po predanju rodio i kralj David gde je i krunisan za kralja Izraela. U gradu koji danas ima oko 30 hiljada stanovnika i čiju većinu čine muslimani danas postoji samo jedna – Omarova džamija. Nalazi se u starom gradu, na trgu Manger tačno prekoputa Crkve Hristovog rodjenja. Divan beli grad čije uske ulice i prastare kuće mirišu na daleku prošlost mesto je koje očarava na prvi pogled. 

Crkva Hristovog rodjenja

Crkva Hristovog rodjenja

Crkva Hristovog rodjenja

Kroz niski svod ulazimo u crkvu podignutu oko 330.godine iznad pećine u kojoj je rodjen Isus. Iz raskošne dvorane sa mermernim stubovima oslikanim svetiteljima i rimskim mozaicima  silazimo strmim stepenicama u pećinu rodjenja. Na mestu rodjenja nalazi se oltar osvetljen sa 16 kandila a ispod njega srebrna Vitlejemska zvezda koja označava mesto na kome je rodjen Spasitelj sveta. Na zvedi piše ” Hic De Virgine Marie Jesus Christus Natus Est” -ovde je rodjen Isus Hristos od Device Marije .

Preko puta mesta Hristovog rodjenja je Kapela jasli-mesto gde je Hristos položen u jasle. Pod krovom crkve rodjenja nalazi se i nekoliko drugih crkava koje pripadaju različitim hrišćanskim zajednicama -grčkoj, jermenskoj, franjevačkoj a crkvu posećuju i muslimani . U jermenskoj crkvi jedan od oltara se zove oltar kraljeva.  Jermeni veruju da su tu mudraci ostavili svoje konje kada su došli da se poklone malom Hristu.

Hrišćani u Vitlejemu

Sa trga Manger posmatramo grad Vitlejem obasjan suncem i Jerusalim koji se beli u daljini. Još jednom u ovom divnom danu stojimo izmedju dva simbola različitih svetova neraskidivo povezanih u zajedničkom trajanju i postojanju hiljadama godina. Iza nas polumesec i zvezda  na Omarovoj džamiji a ispred nas krst na crkvi rodjenja Isusa Hrista!!!

Omarova dzamija

U Vitlejemu živi najstarija hrišćanska zajednica na svetu. Pre nego što se oprostimo od ovog čarobnog grada odlazimo u jedan od restorana u hrišćanskoj četvrti. Upoznajemo Khaleda koji nam posle kraljevskog ručka uz pravu domaću kafu priča o zivotu u Vitlejemu. Hrišćana je sve manje, kaže . Odlaze jer je život ovde težak a oni koji su ostali bave se ugostiteljstvom i raduju se svakom dolasku “naših” . Na rastanku nam poklanja dve jabuke za srećan povratak i razglednicu sa crtežom starog grada Vitlejema i posvetom na kojoj piše -To my friend Jasmin….

************

Za jedan dan u Jerusalimu možete mnogo toga -proći putem Hristovog stradanja i pokloniti se njegovom grobu, pomoliti se na Golgoti , dodirnuti Zid plača. Možete preći i liniju razdvajanja i pomoliti se na mestu Isusovog rodjenja. U gradu nad gradovima samo jedno ne možete-ne možete ga nikada zaboraviti . Nema grada na svetu kao što je Jerusalim. Jerusalim je grad koji će u vama promeniti sve.

Moja prva poseta Jerusalimu , septembar 2011.

Odakle smo došli u Izrael?

TABA HEIGHTS SKRIVENI BISER SINAJA SEĆANJE NA SINAJ