Santa Irina (mletački naziv) postala je najposećenije ostrvo Kiklada. Na vulkanskim obroncima(Kaldera), opstali su samo prkosni, izdržljivi i napravili čudo uklesano na vrtoglavim liticama.

Tu je i paradajz, zbog nedostatka vode, prkosno sitan, grožde takođe, ali zato slađi i ukusniji baš zbog toga. Tu su i vijugave uličice sa bleštavo belim građevinama. Svojom belinom pozivaju i mnoge buduće parove da baš tu krunišu svoju ljubav.

Oia Santorini

Oia Santorini

Mi smo došli do Santorinija brzim katamaranom (Seajets) iz Retimna sa Krita. Za dva sata , putujući takoreći plovećim hotelom prelepog foajea, stiže se do ovog dragulja.
Nekoliko je sela, a najposećenije i najslikanije je Ia. Na vrhu, pruža se vidik koje je teško opisati…Tako neverovatan, pitate se kako se “drže” sve te kuće, bazeni, lokali na takvoj strmini…Uklopile su se kao dečje puzle. Jedva se naslućuje bilo kakav prolaz između.

Santa Irini

Santa Irini

Ne treba reći da je ljudi ” kao mrava”, svi tražeći najlepši deo da uslikaju, hodaju kao po lavirintu, zavirujući u svaki deo, misleći da je baš tu najlepše.
Najpodesniji prevoz za kabaste prtljage su magarci- natovareni uspomenama turista, ćutke jedan iza drugog , poslušno koračaju serpentinama.

Santa Irini

Santa Irini

Fira je poznata po divnim mlečno belim građevinama i plavim krovovima. Tu isto možete da odmorite uz kaficu ,”lebdeći” na terasi nekog kafea…a pogled..!

Santorini

Santorini

Pirgos je seoce, zapostavljeno nepravedno, ali prelepo, utoliko više, jer je manje ljudi, pa se više uživa.
Santorini je najčudesnije mesto , ono u vama razbukta takav adrenalin, da je teško oteti mu se dugo, dugo.