Santorini! Bilo je to jednom, sad više niko ne zna ni kada jedno veliko okruglo ostrvo. A onda se Posejdon naljutio a Hefest poludeo i sve se raspalo u paramparčad. Na površini je ostala samo uska pruga, polumesec nad vrtoglavim padinama kratera čije dno se ne može ni naslutiti… Strongili, Kalisti, Thira, izgubljena Atlantida i egejska Pompeja ima samo još jedno ime-magija! A nikada se ne zna koliko će još ta magija trajati.

Santorini-egejska Pompeja

Santorini je najjužnije ostrvo kikladskog arhipelaga. Kada se posmatra iz vazduha veoma jasno se uočava krug ispunjen vodom sa uskim delom kopna kome na zapadu nedostaje jedan deo. Prostor od oko 12 kilometara vrh je potopljenog vulkanskog kratera-kaldera.

Kaldera Santorini

Kaldera Santorini

Na ovom mestu 1600 godina pre Hrista dogodila se najjača vulkanska erupcija zabeležena u istoriji čovečanstva. Ostrvo kružnog oblika-Strongili raspalo se u milion komadića. Cunami koji je usledio stigao je čak do obala Krita i potopio minojsku flotu. Na preostalim komadima kopna koje s vremena na vreme prodrmaju zemljotresi vekovima nije bilo ničeg živog. Poslednji veoma jak potres dogodio se 1956.godine kada je skoro svaka kuća oštećena a veliki broj ljudi napustio Santorini.

Magija na ivici vulkana

Iako i danas tlo posuto vulkanskim pepelom i okamenjenom lavom često podrhtava Santorini živi takvom snagom i silinom jačom od svih vulkana i zemljotresa. Ovde će vas bar jednom probuditi snažna grmljavina i prodrmati potres iz utrobe kratera a na stotine manjih nećete ni osetiti. Santorini se stalno njiše i lebdi balansirajući na ivici izmedju raja i pretećeg bezdana.

Santorini

Mesto najveće prirodne katastrofe na kome se i danas ponekad vije dim sa ostrva Nea Kameni a tlo stalno podrhtava postalo je jedna od najzanosnijih i najpoželjinijih destinacija na svetu. Ovde se živi u magičnom raju na ivici ponora gde se nikad ne zna koliko će još magija trajati a komadić zemlje košta čitavo bogatstvo.Santorini je vulkan na kome nakon svega sve vri od života i vrele i zarazne magije.  Ako ste spremni za ekstremnu avanturu u kojoj ćete otputovati u samo središte zemlje onda je Santorini pravo mesto za vas.

Santorini Fira

Monolithos

Monolithos na grčkom jeziku znači jedan ili usamljeni kamen i stvarno postoji jedan ogromni visoki kamen tačno preko puta aerodroma na kome je sagradjena crkva sa divnim plavo belim zvonikom. Ovo je prva slika koju ćete videti kada sletite na Santorini. U senci Monolithosa naći ćete odličan hlad u kome možetei sedeti satima naslonjeni na kameni zid crkve i posmatrati avione koji poleću i sleću. Da jedno tako krhko i tanano drvce kao što je almiriki može da pruži toliko hlada shvatićete na Monolithosu. Tako se zove široka peščana plaža iza ovog kamena na kojoj je voda tako plitka da možete hodati i čitav kilometar pre nego što zaplivate.

Santorini

Santoriniostrvo paradoksa

Na prvi pogled pusta i tužna ravnica oživljava na putu prema Kamariju u drvoredima prastarih eukaliptusa i beskrajnim vinogradima sa niskim zelenim čokotima.Kamari je najveće naselje na istočnoj obali ostrva. Apartmani, hoteli, restorani, barovi, prodavnice i lepa promenada od nekoliko kilometara pored mora. Bila bi ovo sasvim obična mediteranska slika da se ne završava kolosalnom kamenom gromadom od 300 metara!

Planina Mesa Vuno široku ravnicu deli na dva dela. A ispod nje najcrnja plaža koju ćete ikada videti!!!  I to nije sve-na samo par koraka od obale voda je toliko duboka da ćete se u prvom trenutku uplašiti!!! Kada dodjete na Santorini uvek imajte na umu jedno-hodate ivicom potopljenog vulkanskog kratera! Čak i u ravnici u kojoj je Kamari može vam se desiti da posle samo par koraka od obale propadnete u dubinu od preko 50 metara! Tako je na skoro svim plažama osim na Monolithosu.

Put za staru Thiru

Arhea Thira

Iznad Kamarija padinom planine Mesa Vuno vodi put u obliku zmije sve do vrha. Njime možete stići do stare Thire antičkog grada iz 9.veka pre Hrista. Kažu stare priče da je jednom davno na ovom mestu živeo kralj koji se zvao Thiras. Kažu da je došao sa Krita i tu sagradio grad na vrhu planine Mesa Vuno. Kamena staza koja vijuga ivicom ponora i na kojoj uvek duva veoma jak vetar vodi do centra grada.

Arhia Thira

Arhea Thira

Čitave ulice sa  kućama od kamena, trgovi , kupatila i temelji hramova tesno zbijeni nemo stražare. Izmedju njih mermerni stubovi, agora, oltari,  svetilišta. A na samoj ivici ponora gde se Mesa Vuno kao div izdiže iz egejskog mora rimski amfiteatar. Meltemi donosi miris mora i osećaj samoće... Po staroj Thiri i njenom kralju je i celo ostrvo dobilo ime. Tek mnogo vekova kasnije Venecijanci će ga po kapeli posvećenoj Svetoj Ireni nazvati današnjim imenom-Santorini.

Perisa i Perivolos

Iz stare Thire vodi strma  kozja staza izmedju stena kojom se za oko pola sata može spustiti u Perisu. Perisa je mirno naselje u širokoj ravnici na koju se nastavlja Perivolos. Čitavih 7 kilometara peščane plaže sa peskom samo malo svetlije boje od onog u Kamariju. Ovde ćete naći odlične apartmane pored same plaže, luksuzne hotele i vesele restorane i barove duž cele promenade oivičene stablima maslina. Perivolos je poznat po raskošnim barovima u kojima šampanjac teče potocima a lude žurke od sumraka do svitanja nikada ne prestaju!

Perisa

Da biste stigli u Perisu ne morate ići preko planine.Svakoga dana za samo 15-ak minuta  vožnje možete brodićem iz Kamarija obići Mesa Vuno i već ste na plaži u Perisi.To je mnogo brže od autobusa kojim iz Kamarija morate ići zaobilaznim putem i voziti se ponekad i dva sata jer su gužve velike. 

Plaza u Perisi

Plaza u Perisi

Profiti Ilias

Santorini je malo ostrvo. S kraja na kraj oko 18 kilometara a izmedju njih ne više od 5-6 od istoka do zapada. Ali u tom uskom,  nepravilnom i zakrivljenom komadu preostalog kopna naći ćete toliko različitih svetova da će vam se često činiti da ste nekim čudom kročili na drugu planetu!
Na skoro svakom grčkom ostrvu postoji jedan Profitis Ilias-planina koja nosi ime sveca. Tako je i ovde. Najviši vrh od oko 600 metara naslanja se na Mesa Vuno, videćete ga odakle god da dolazite. Možete mu prići iz pravca Kamarija putem koji vodi i do stare Thire ili sa druge strane iz sela Pirgos stepenicama sve do vrha. Kad nestane puta, kozje staze izmedju kamenih gromada utabane i obeležene odvešće vas na mesto sa koga se vidi ceo Santorini.

Kamari pogled sa Profiti Ilije

Ako do sada niste patili od vrtoglavice ovde ćete sigurno početi!!! Može vas oduvati i vetar ili povući iz dubine ponora magija ovog mesta jer nema ograda niti zaklona od sunca. Ali ćete odatle vrlo jasno videti celu ravnicu na istoku i usred nje Kamari. Aerodromsku pistu pored mora. Videćete kako se lagano iz te ravnice uzdiže kopno prema zapadu i krovove grada Fire na horizontu. Videćete na severu beli grad Oiu kako blista na suncu a na jugu pod planinom Mesa Vuno Perisu sa peščanom plažom koja se nastavlja u Perivolos. Duboko na južnom kraju ostrva naslutićete i Akrotiri a u sredini blistavi Pirgos, biser Santorinija. Ceo Santorini u samo jednom pogledu!

Pirgos Santorini

Na vrhu Profiti Ilije postoji srednjevekovni manastir a ispod samog vrha i jedno divno skriveno mesto sa malom crkvicom na ulazu u pećinu. Maslina stara hiljadu godina i kameni zid u debelom hladu. A pod nogama prizor od koga zastaje i dah i misli-Kamari sa svojom crnom plažom u vrtoglavoj dubini i plavetnilu Egejskog mora.

Zvonik-kabanario Emborio Santorini

Zvonik -kabanario Emborio Santorini

Nihteri

Ako želite da znate gde je sve počelo krenite ka jugu. Putevi na Santoriniju su strmi i krivudavi a na zapadnoj strani ostrva put većim delom ide obodom kaldere pa ćete tako uživati u spektakularnim prizorima. Ono što će vas sigurno iznenaditi je da je Santorini koji je na prvi pogled pusto i kamenito ostrvo, skoro ceo prekrivenim zelenim grmovima vinove loze. Beskrajna polja niskih čokota prostiru se u svim pravcima. Ova vinova loza poznata je pod imenom Asyrtiko i  jedinstvena je  po tome što pušta svoje grane u širinu pa tako krade kapljice rose u vrelim letnjim noćima. Najpoznatije ostvrsko vino  Nihteri dobilo je svoje ime od reči nixta-noć , jer se beli grozdovi beru u kasnim noćnim satima. Čuveno vino Vinsanto i zvanično vodi poreklo sa Santorinija. Santorini nema reka niti izvora vode a kiša retko pada.

Santorini

Akrotiri

Na krajnjem jugu ostrva nalazi se Akrotiri najstarije selo i prvo naselje iz doba minojske civilizacije. Ovde je verovali ili ne tada postojao grad sa kućama na nekoliko spratova, podzemnim prostorijama, ulicama i više hiljada stanovnika.Na malom uzvišenju sa pogledom na more nalazi se najstariji arheoloski lokalitet u kome možete videti i zamisliti kako je izgledao život u ovom gradu.

Kaldera na putu za Akrotiri

Kaldera na putu za Akrotiri

Temelji i zidovi kuća, raskošne keramičke vaze i skulpture, čitave hodnike, sobe i stepeništa koje je samo jednim praskom prekrio sloj vulkanske lave debljine 50 metara!!!  Cunami koji je nakon erupcije usledio stigao je cak do obala Krita i razorio sve pred sobom a vulkanski oblak stigao čak do Amerike.Toliko je jaka bila snaga vulkana koji je zaslužan za ono što se danas zove Santorini.

Kapari

Kapari

U iskopavanjima u Akrotiriju nije pronadjena nijedna ljudska kost! Svo stanovništvo je sluteći apokalipsu napustilo ostrvo. Današnji Akrotiri leži na strmoj padini iznad starog grada sa jednim od najlepših pogleda na kalderu. U njegovim uskim ulicama, medju zvonicima starih crkava i trošnih zidova kuća naći ćete i tvrdjavu sa lepom malom galerijom u kojoj možete čuti deo priče o početku života na ostrvu.

Akrotiri

Kokini paralia

Ako se od Akrotirija uputite obalom gazeći malo po vodi a malo kopnom naći ćete odlične taverne sa svežom ribom, favom i vrhunskim vinima.  Fava je najpoznatiji proizvod na ostrvu, kremasta masa napravljena od praha biljaka. Malo stepenicama a malo prašnjavim stazama doći ćete do oštre krivine iza koje vas čeka najimpresivnija plaža na ostrvu Kokini paralija, crvena plaža, jedinstvena po tome što na njoj čak i na morskom dnu sve gori od crvene boje! Hodaćete po crvenom kamenju sa svih strana okruženi crvenom planinom! A sa druge strane zaliva u daljini videćete bele peščane dine  Vlihade.

Kokini paralia

Kokini paralia

Vlihada

Vlihada je najudaljenija plaža na ostrvu pa je zato postala raj za nudiste i avanturiste. Okružuju je nestvarne peščane dine koje izranjaju iz obale sa stotinama najrazličitijih figura izvajanih i uglačanih vetrom i suncem. Izmedju njih useci i prolazi, skrivene staze i kanjoni .

Vlihada Santorini

Vlihada Santorini

Svakog leta ova plaža je drugačija jer se peščane stene kreću i menjaju. Vlihada je najlepša u ranim jutarnjim satima kada na njoj još nema sunca. Tada možete uživati u svom sopstvenom komadu raja i u potpunoj tišini koju samo ponekad prekine lavina peska i kamenčića koju sa dina uzvitla vetar.

Vlihada Santorini

Mesaria

Svi putevi na ostrvu Santorini vode u Firu. Ona je centar i dnevnog i noćnog života i raskrsnica u kojoj se ukrštaju i sve autobuske linije. Sela Karterados i Mesaria danas su skoro spojena sa Firom pa sve izgleda kao jedno veliko beskrajno naselje belih kuća i  plavih crkvenih kupola. Pored puta sa obe strane rastu eukaliptusi a iza njih skrivene od pogleda divne stare četvrti vijugavih ulica, kamenih zidova i raskošnih crkava na brežuljcima.

Mesaria Santorini

U rano letnje veče kada na kalderi u Firi ne možete naći ni stopu slobodnog prostora na pustim sokacima u Mesariji možete doživeti pravu čaroliju. Slušaćete huk vetra kroz zidove i uživati u bojama kojima sunce na zalasku oboji kaldrmu i kapije sa slapovima bugenvilija. Kad sa kabanaria zazvone zvona u predvečerje, čitav Santorini zatreperi od neke čudne energije koja lebdi u vazduhu.

Zalazak sunca ispred Santo vine vinarije

Santo vine

Tamo gde put izadje iz Mesarie i popne se ivicom kaldere na brdo naći ćete jedno od najlepših mesta za uživanje iljovasilemi-zalasku sunca. Vinarija Santo vine osim odličnih vina ima i divne balkone na kojima možete u svom sopstvenom kutku sedeti i upijati energiju zalazećeg sunca u miru i tišini.

 https://www.santowines.gr/en/

Santo vine Santorini

Santo vine Santorini

Ispred nje se putevi razdvajaju. Jedan vodi ka moru sa spektakularnim spustom krivina niz kalderu do glavne luke Athinios. Drugi vodi pravo u Pirgos najblistavije selo na Santoriniju.

Pirgos Santorini

Pirgos

Pirgos je grčka reč za kulu ili tvrdjavu. Kada dolazite na Santorini još izdaleka ćete videti brdo prekriveno belim crkvama sa toliko slikovitih zvonika i kupola da ih ne možete ni izbrojati. Od stare venecijanske tvrdjave na brdu opasane trošnim zidovima razlivaju se u slapovima uski sokaci. Hiljade stepenica, prolaza, nakrivljenih kuća, divnih balkona, plavih i zelenih prozora na kojima dremaju mačke i najraskošnijih zvonika-kabanaria.

Pirgos Santorini

Blještava belina zaslepljuje sve dok se penjete korak po korak ka vrhu. Ovde ćete naići na magarce natovarene teretom, na stare kapije zamandaljene teškim lancima i katancima….

Pirgos

Pirgos

Dok fijuče vetar kroz zidine  iz kojih rastu loza i kaktusi videćete Egejsko more a zatim i celu ravnicu pod nogama po kojoj se razlivaju Kamari, Ekso i Mesa Gonia-sela u podnožju Pirgosa. U Pirgosu ima divnih restorana, galerija i lepih barova sa spektakularnim pogledom na zvonike i kupole crkava i na skoro ceo Santorini.

Pogled sa tvrdjave u Pirgosu

Megalohori i Emborio

Duša ostrva Santorini živi u kalderi i u njegovim selima. I mada je kaldera najupečatljiviji prizor koji će vas ovde potpuno zaludeti, slike koje ćete poneti u očima iz Pirgosa, Megalohorija i Emborija teško ćete zaboraviti. U Megalohoriju ili velikom selu nalazi se jedan od najimpresivnijih zvonika na ostrvu. Grčki zvonici su prava umetnička dela koja svojom visinom, bojama i ukrasima zasenjuju sve oko sebe

Megalohori kambanario

Emborio je najveće selo na putu ka Perisi na padinama Profiti Ilije. U njemu ćete naći fantastičnu Kastelu, nekadašnju tvrdjavu, pretvorenu u pravo malo kraljevstvo prastarih kuća, raznobojnih vrata, prozora, zidova i divnih crkava sa plavim kikladskim kupolama. Na brdu iznad sela nalazi se i  nekoliko veoma dobro očuvanih vetrenjača.

Emborio Kastela

Santorini-magija kaldere

Ako do dolaska na Santorini nikada niste patili od vrtoglavice ovde ćete sigurno početi!!! Kada sam prvi put kročila na pločnik ispred hotela Atlantis u Firi zavrteo se ceo svet! Postoje mesta koja vam se dopadnu na prvi pogled. Postoje i ona koja vam se i posle desetog nikako ne svidjaju. Santorini nije ni jedno ni drugo. Samo jedna reč može opisati taj trenutak kada se baš tu na početku Zlatne ulice ispred Atlantisa uputi prvi pogled na kalderu-magija!!! I to vrtoglava.

 

Fira Santorini

Fira Santorini

Od boja, zvukova , stepenica, balkona , od raskošnih barova i luksuznih restorana,  od bata konjskih kopita i huka vetra sve se vrti ukrug!!!  Ovaj ludi osećaj ne prestaje danima i vraća se svaki put. U tim trenucima postoji samo jedno rešenje-krenuti napred prateći kalderu kilometrima kamenom stazom koja vas vodi sve do Oie. Boleće vas i oči i glava od stalnog gledanja u istom pravcu i od stalnog ponavljanja iste misli-da li je ovo stvarno????

Zalazak sunca u Firi

Fira

Fira je najveće naselje i prestonica ostrva. Sagradjena je u 18.veku  na zaravni  koja se sa visine od preko 400 metara  strmoglavljuje u Egejsko more. Kada je gledate iz Kamarija izgleda kao komad belog mermera na vrhu  pitomog brežuljka na zapadu. Onda pridjete blizu, zakoračite na njene uske i vijugave ulice, zakrčene turistima i vozilima i pomislite-pa ovo i nije nešto posebno. A onda, zadihani i razočarani  izbijete na plato ispred  Atlantisa najstarijeg hotela na Santoriniju.

Fira

Odnekud vas svom silinom po licu udari ledeni  vetar koji vas povuče i zavitla pravo ka zidu. I tu ostanete potpuno paralisani od dramatičnog prizora od koga se nećete odvojiti satima. Kao na dlanu pred vama su rasuti komadi prastarog okruglog ostrva Strongili-u sredini Thirasia a oko njega Aspronisi, Nea i Palia Kamenisrce vulkana. Stojite na vrhu kratera a pod vama odvaljene, raskomadane, iskidane crne padine provalije koje  se  uzdižu iz mora pravo u nebo!!! Čitavih 18 kilometara, skoro cela kaldera može se sa ovog mesta obuhvatiti jednim pogledom. 

Fira

 Niz strme padine, niz pukotine i rasede rasipaju se nizovi belih kuća, naslaganih kao kockice jedna na drugu gde je krov jedne istovremeno temelj druge kuće. Izmedju njih  vijugaju kameni sokaci i hiljade stepenica, blješte   raskošni balkoni restorana, svetluca voda iz plavih bazena čija ivica visi nad ponorom. Kaldrmom odzvanja bat konjskih kopita pomešan sa svim jezicima ovog sveta i hukom vetra iznad kupola crkava i velelepnih kabanaria . Vavilon ili Atlantida??? 

Oda suncu

Ako do dolaska na Santorini nikada niste bili romantični ovde ćete sigurno postati! Fira je na zapadnoj strani ostrva. Kada u smiraj dana sunce počne da se spušta ka zapadu kaldera se zaista pretvara u Vavilon. Svi, ali baš svi živi stvorovi koji se nalaze na ostrvu u to vreme krenu u istom pravcu-ka kalderi. Reke ljudi naviru iz svih pravaca, trče i žure da ugrabe svoje mesto na najboljoj i po mogućstvu  najvišoj tački. Lepršaju sa svih strana raskošne haljine i lupkaju potpetice, zuje kamere i škljocaju foto aparati a celu Firu obavije miris parfema zanosnih lepotica. Na trenutak se osetite kao da ste u holivudskom filmu!

Fira

Zalazak sunca na Santoriniju je ritual i  svečanost u kojoj učestvuju svi -prosto treba biti tu i na tom mestu baš u taj čas!! U svečanoj tišini koju još svečanijom čini tiha muzika koja dopire iz barova i restorana, zadivljenih lica i opčinjenih pogleda ceo svet čeka. Ni na jednom drugom mestu nije odata takva počast jednoj tako običnoj i svakodnevnoj pojavi kao što je zalazak sunca. Ovde sunce svake večeri dobije aplauz kada nestane u narandžasto i crveno obojenim vodama Egeja a  pogled  još dugo ostaje prikovan za zastrašujući i veličanstven prizor crnih ostrva iz dubine pejzaža.

Fira

Golden street

I tek kad noć proguta kalderu i čarobni prizor nestane razlije se reka ulicama Fire. U Zlatnoj ulici zablješte izlozi nakrcani srebrom i zlatom, italijanskim cipelama i francuskim haljinama a luksuzni restorani na kalderi se ispune otmenim damama i gospodom.Samo koji korak dalje miriše giros iz taverne na uglu i dovikuju se ulični prodavci svega i svačega, mešaju se zvuci buzukija i najnovijih svetskih hitova.Luksuz i sjaj pomešani sa tradicionalnim i dobro poznatim ukusima i mirisima Grčke.

Zlatna ulica Fira

Na kalderi ćete večeru skupo platiti a nećete se baš dobro najesti! Teško da ćete se i napiti ako niste spremni da za to platite čitavo malo bogatstvo!  Ali to ne znači da u Firi nema izvrsne  hrane i fantastičnog provoda samo ga treba potražiti u nekoj od ulica malo dalje od kaldere. Ipak barem jednom dozvolite svom rasipničkom duhu da zagospodari i priuštite sebi neprocenjivo zadovoljstvo ispijanja barem jedne kafe ili koktela na nekom od balkona sa pogledom na  kalderu u smiraj dana. Nećete zažaliti!!! Jer ne zaboravite-ovde se nikada ne zna koliko će još magija trajati!

Jedna sjajna taverna  u Firi  https://santorinikapari.gr/en/home/

Santorini

Od Fire do Oie

Kaldera je najlepša u predvečerje kada sunce počne da zalazi. Tada ceo Santorini zasija čudnim sjajem koji celo ostrvo pretvara u potpuno natprirodno mesto. Ako se u taj čas nadjete u Oiji, gradiću na severnoj strani ostrva činiće vam se da hodate samim središtem čitavog svemira. Do Oie možete doći na dva načina-putem koji krivuda prateći obalu na kojoj se smenjuju prizori nalik naučno fantastičnom filmu. Kamene gromade rasute po ravnici iz koje rastu džinovski kaktusi i aloje. Spektakularne stene planina u jarko crvenoj i crnoj boji, okamenjena vulkanska lava koja prekriva svaki pedalj tla. Ali jedan od najboljih načina da doživite kalderu i njenu zastrašujuću lepotu je da predjete ceo put od Fire do Oie pešice kamenom stazom koja vodi ivicom kaldere.

Skaros

Palio limani

Prešla sam ovu stazu od oko 10 kilometara čak 3 puta. I svaki put je bilo drugačije. Za sreću pre polaska zapalite sveće u crkvi u Firi koja je i Mitropolija ostrva. Iz Zlatne ulice stazom od 600 stepenika, korak po korak spustite se ka staroj luci. Iz nje ćete videti kalderu iz druge perspektive sve moćniju i strašniju kako se spuštate.

U  luci ćete naći taverne u kojima možete predahnuti i uživati u pogledu na brodove koji pristižu . U povratku se možete ukrcati na teleferikgondolu koja će vas za 5 minuta odneti do vrha ili ako želite da probate tradicionalan način jašući mulu ili magarca!

Imerovigli

Firostefani i Imerovilji

A onda, kada se malo priberete od vrtoglavog uspona krenite u avanturu. Proći ćete kroz Imerovilji i Firostefani naselja sa najekskluzivnijim apartmanima i hotelima na ostrvu. Nizovi naslaganih kockica od belih kuća sa cvetnim balkonima i bazenima koji vise na ivici vulkanskog kratera, hiljade stepenika i prolaza.Luksuzni apartmani u kojima se  boravak plaća ciframa sa više nula a livrejisani batleri dočekuju i ispraćaju goste. Videćete i velelepne crkve i zapuštene uglove, polusrušene zidove i do njih raskošne vile ali to je Santorini.

Skaros

Sve vreme nećete moći da odvojite pogled od kaldere i njene veličanstvene lepote. Gigantska stena Skaros, na kojoj je nekada davno postojala prva tvrdjava gledaće vas iz srca ovog prizora. A onda ćete izaći u ogromnu lagunu okruženu sa tri strane crnim  ivicama kaldere iznad dubokog Egejskog mora!

Na putu za Oiu

Iznad nje je, skrivena od pogleda uklesana u stenama crkvica Agios Antonis ispred koje se pruža pogled na kalderu od koga ćete poželeti da tu zauvek ostanete!  Na brdu iznad crkve, ako imate sreće, dočekaće vas kirios Athanasios ispred svoje male porodične crkve u hladu borova i razmeniti sa vama koju reč. Poželeće vam sreću i ispričati neke zanimljive priče o kalderi i pokazati vam kojim putem da nastavite.

Ispred crkve Agios Antonis

Odavde počinje najspektakularniji deo staze. Hodaćete izmedju naslaga vulkanskog kamenja i lave peščanom putem crvene boje. Santorini je takav-čudno kraljevstvo okamenjenih skulptura, visokih stena, divnih boja i fantastičnih vulkanskih pejzaža okruženih egejskim plavetnilom. U tome je njegova lepota i njegova tajna.

Na putu za Oiu

Uspon koji je pred vama vodi vas pravo do bele crkve na vrhu poslednjeg brda sa koga ćete videti selo Finikia . Usred te slike blista beli grad Oia kao biser usred crvenog okeana.

Oia

Oia

Kada u podne zakoračite na njene  ulice od beline i sjaja nećete moći da gledate! Ulice u Oiji su popločane mermerom uglačanim do blještavog sjaja milionima koraka. Niz  padine kaldere razlivaju se nizovi stepenika koji vode ka luksuznim vilama, apartmanima, hotelima. Medju njima raskošne plave kupole crkava koje okružuju trošni zidovi vencijanske tvrdjave. Oia je nekada bila centar trgovine na ostrvu u kome su živeli kapetani grčkih brodova. Kaldera u Oiji je nestvarno crvene boje koja u kombinaciji sa belo okrečenim kućama-pećinama uklesanim u njenim padinama izgleda kao  čarobno naselje iz neke stare bajke.

Oia

A kada sunce počne da zalazi ožive svi zidovi, vetrenjače, uski sokaci i strme stepenice. Boje kojima se u taj čas oboji ceo grad pretvaraju svaki njegov ugao u najromantičnije mesto na svetu. Tada se glavnom ulicom Oie od mirisa parfema ne može disati jer se sav svet slije i uputi ka zapadnim padinama. Kroz vijugave sokake i uske prolaze teško se probija od zatalasane mase raskošnih toaleta i nasmejanih lica, a od žamora svih jezika ovog sveta ne čuju se sopstvene misli…

Oia Santorini

Oia Santorini

Ovde ćete bar jednom svakog dana videti upravo venčane mladence praćene aplauzima i čestitkama kako poziraju na ivici kaldere. Čitava Oia treperi od lepote i luksuza pomešanih sa vrelom energijom nekadašnjeg vulkana koja zrači sa svih strana. Na vratolomnim ivicama venecijanske tvrdjave bez straha se  tiskaju lepotice u pozama za slikanje.

Svi rade samo jedno-uhvatiti i zauvek sačuvati na slikama tu čaroliju trenutka i mesta! Ovo ludilo praćeno zvucima kamernog orkestra iz restorana pod tvrdjavom traje sve dok i poslednji zrak sunca ne potone u vodama Egeja.Tada se sve utiša a kalderu obavije tama do sledećeg jutra i novog talasa naredne večeri.

Oia

Amoudi

Ispod tvrdjave u Oii staza od 300 stepenika stalno zakrčena mulama i magarcima vodi do stare luke Amudi. Tek ulovljene hobotnice razapete su na suncu, dolaze i odlaze ribarske barke, miriše tek ispečena riba. Kada sidjete u Amoudi sići ćete pravo u središte zemlje u kome vas sa tri strane okružuju vrtoglavi zidovi crvene kaldere! Odavde nekim od brodova krenite na ostrvo Tirasija, prošetajte sokacima njenog jedinog sela u kome živi tek nešto više od 200 stanovnika.

A onda na najčudnije putovanje u ovom ludom kikladskom krugu-pravo u srce vulkana! Na ostrvima Nea i Palia Kameni hodaćete još uvek vrelom površinom ovog strašnog džina koji spava na dnu Egejskog mora. Kažu da se povremeno trgne iz sna i pošalje po koji oblačić sivog dima tek da podseti Santorini da još uvek diše. A onda ponovo utone u san grejući svojim vrelim dahom crvenkaste izvore vrele vode na svojim crnim okamenjenim grudima….

Amoudi

Ako do dolaska na Santorini nikada niste osetili strah ovde ćete ga sigurno osetiti! Kada čujete fijuk vetra koji vitla strmim padinama kaldere u kasni noćni sat, setite  se da ste hodali iznad grotla jednog vulkana .

Ali ako želite da bar jednom u životu prodjete magičnom stazom Bogova idite na Santorini! Jer Santorini, Kalisti, Thira, egejska Pompeja i izgubljena Atlantida ima još samo jedno ime-magija! A nikada se ne zna koliko će još ova magija trajati….

Santorini, avgust 2016.

******************************************

Jedan veoma lep porodični hotel u Kamariju 

https://www.akishotel.gr/

Želite da vidite ostrva nedaleko od Santorinija?

AMORGOS-NA ZELENOM AMORGOSU