MANASTIR SVETE KATARINE

Na Sinajskoj gori u Egiptu nalazi se  najstariji hrišćanski manastir na svetu-manastir Svete Katarine. 

                                                          ******************************

Svitanje nad zalivom Aqaba je divno! Izlazim svakog jutra na obalu i iščekujem trenutak kada se iza modrih saudijskih planina istok oboji u crveno pa onda u vatreno narandžasto. Iz te vatre, baš na mestu gde se dve planine spajaju izlazi sunce. Kristali u pesku zasvetle a Crveno more se pretvori u zlatno!!!

Taba Heights izlazak sunca

Taba Heights izlazak sunca

U jedno takvo svitanje , polazimo iz Tabe ka jugu , ostavljamo more iza nas i skrećemo ka Sinajskim planinama.

TABA HEIGHTS SKRIVENI BISER SINAJA SEĆANJE NA SINAJ

Sinaj

Put nas vodi širokim klancem izmedju sivih planina visokih preko 2000 metara na kojima života kao da nema. Samo goli surovi kamen u koji je priroda uklesala neobične reljefe i skulpture.

Sinajska pustinja skulptura pored puta

Sinajska pustinja skulptura pored puta

Ipak s vremena na vreme put nam predje poneka usamljena kamila ili beduinski pastir sa stadom ovaca . Na jednom delu puta ušli smo  u predeo ispunjen peščanim dinama i beduinskim šatorima. Pustinja u svom punom sjaju, gde zbog jakog vetra doživesmo i pravu peščanu oluju!!!

Put ka sinajskoj gori

Put ka sinajskoj gori

Ovim prostorima je, prema predanju, nakon izgona iz Egipta i prelaska Crvenog mora Mojsije vodio svoj narod tražeći obećanu zemlju Hanan. I baš tu na visokoj planini Sinaj molio se 40 dana i primio od Boga zavetne ploče sa 10 Božjih zapovesti. U podnožju gore visoke 2285 m iz plamtećeg grma kupine Mojsije je začuo Božji glas.

Sinajska pustinja

Sinajska pustinja

Sveta Jelena, majka vizantijskog cara Konstantina Velikog na tom mestu  330.godine podiže kapelu posvećenu Bogorodici oko oltara kome i danas najverniji prilaze bosih nogu. Oko te kapele car Justinijan i carica Teodora u 6. veku podižu crkvu od crvenog granita. Od   vremena kada je postradala za hrišćansku veru crkva nosi ime Svete Katarine.

Manastir Svete Katarine Sinaj

Manastir Svete Katarine

Sveta Katarina

Prema predanju Sveta Katarina je rodjena kao Doroteja u Aleksandriji . Devojka nadzemaljske lepote i širokog obrazovanja zbog svog habrog svedočenja hrišćanske vere biva surovo mučena i ubijena u doba hrišćanskih progona. Njeno telo andjeli su preneli na vrh Sinaja. Na tom mestu je  u 9. veku izgradjena kapela posvećena svetiteljki a mošti prenete u manastir gde se i danas čuvaju.

Sveta Katarina

Sveta Katarina

Izdaleka , okružen sa svih strana strmim stenama i opasan visokim zidinama manastir izgleda kao neprobojna tvrdjava što je   u svojoj viševekovnoj istoriji i bio   pružajući utočiste progonjenim hrišćanima od rimskog doba do danas.

Manastir Svete Katarine zidine

Manastir Svete Katarine zidine

Na prilazu manastiru dočekala nas je  nestvarna slika-nekoliko zelenih čempresa koji nadvisuju zidine a izmedju njih negovana bašta zasadjena povrćem i vinovom lozom koja raste iz kamena!!!!

Manastir Svete Katarine prilaz

Manastir Svete Katarine prilaz

Manastir Svete Katarine

U manastir smo ušli kroz niska zasvodjena vrata iza kojih uskim prolazom kroz zidine staza vodi u suncem obasjani prostor  pravo ispred razgranatog zelenog grma kupine koji u slapovima izranja iz oltara manastira!!!! Ovaj žbun poznat pod nazivom Neopalmina ili nesagoriva kupina jedinstven je na svetu jer raste samo ovde. Kažu da su ljudi pokusavali da ga presade na neko drugo mesto ali da se nigde nije primio.

Manastir Svete Katarine nesagoriva kupina

Manastir Svete Katarine nesagoriva kupina

Dvorištem dominira visoki zvonik -dar ruskog cara. Brojni drugi darovi mnogih , vladara, monaha, trgovaca i poklonika čuvaju se u bogatoj manastiskoj riznici . Tu je najstarija sačuvana Ikona Hrista Pantokratora izradjena u 6.veku kao i veliki broj vrednih ikona iz celog vizantijskog carstva.

Manastir Svete Katarine zvonik

Manastir Svete Katarine zvonik

U manastirskj biblioteci čuva se Sinajski rukopis-najraniji prepis Novog zaveta iz 4. veka kao i  čuveni dokument sa otiskom Muhamedove ruke u kome je obećao zastitu i pomoć svim hrišćanima. Medju brojnim poklonima nalaze se i darovi srpskih kraljeva Dragutina i Milutina.

Manastir Svete Katarine dvoriste

Manastir Svete Katarine dvoriste

Krajem 14.veka iguman manastira bio je i jedan srpski monah. Ovde je na svom dugom putovanju po svetim mestima boravio i Sveti Sava…U manastiru žive grčki monasi  a  molitva ne prestaje da teče. Svi pravoslavni hrišćani koji ga pohode imaju čast da se poklone moštima Svete Katarine i celivaju njenu ruku. Na njoj  i danas svetli prsten primljen od samog Hrista u znak večne vere i ljubavi.

Grčki monasi

Hodočasnici, turisti, vernici , putnici namernici ne prestaju da dolaze već vekovima uprkos tome što je ovo mesto bezbroj puta postradalo u napadima progonitelja u staro i terorističkim napadima u novije vreme. Poslednji takav napad dogodio se na Uskrs 2017. godine .

Okolina manastira Svete Katarine

Okolina manastira Svete Katarine

Pustinjski vetar brzo briše tragove u pesku , rane ostaju a manastir nastavlja da živi. Spaja  naizgled nespojivo i premošćuje  iskonski jaz izmedju muslimana, jevreja i hrišćana..To dokazuje i činjenica da se pored crkve nalazi i jedna džamija i da zajedno sa pravoslavnim monasima u manastiru žive i muslimani.

Reljef u steni-okolina manastira Svete Katarine

Reljef u steni -okolina manastira Svete Katarine

Prodavac suvenira ispred manastira Svete Katarine

Prodavac suvenira ispred manastira

Grčki monasi u manastiru raduju se svima, otvoreni su i rado razgovaraju a posebno kada im kažete da dolazite iz Srbije. Život u Sinajskoj pustinji je težak , rekoše nam na rastanku ali ovo je naš put koji nam je Gospod dodelio i mi ga sa ljubavlju i verom prihvatamo. Sa visokih stena izvan zidina manastira poslednji pogled na utvrdjeno zdanje ostavlja u nama utisak snage i vere tvrde kao granitna Sinajska gora koja nas okružuje. Na ruci svakog od nas , svetli prsten sa natpisom Agia Ekaterini , dar koji svaki pravoslavni hrišćanin prima u ovom manastiru da ga na to podseća.

Manastir Svete Katarine Sinaj

Manastir Svete Katarine

Sinaj, septembar 2011.