Petra je grad od kamena.

…Možete li da zamislite grad isklesan u kamenu? Popločane ulice , kuće, hramove , grobnice, amfiteatre prosto naprosto isklesane u stenama dok svilom i biserima krcati karavani prolaze….

Nuweiba

Na obali zaliva Aqaba 50 km juzno od Tabe , na prostoru gde su nekada živela beduinska plemena Tarabini i Muzeini sredinom prošlog veka nastao je gradic Nuweiba . Zbog svoje idealne pozicije izmedju Azije i Afrike ubrzo je postao most izmedju arapskih zemalja otvaranjem luke.  Od 1985. godine brodovi kompanije Arabian Bridge Meritim iz Nuweibe plove svakodnevno do Aqabe u Jordanu. 
I eto nas gde u još jedno sunčano egipatsko jutro zurimo ka Nuweibi.U  užurbanoj, bučnoj i zakrčenoj luci prepunoj putnika svih mogucih boja i rasa žurimo da se ukrcamo na brod koji ce nas odvesti u Aqabu u susret divnoj zemlji Jordan !

Brodovi AB Meritima su prostrani i udobni pa nalazimo svoja mesta lako u jednom od salona.  Vrlo brzo u razgovoru sa ljubaznim članovima posade stičemo i prvi utisak o Jordancima-nasmejani, otvoreni i srdačni ljudi. Nikad lakše nismo presli granicu jedne zemlje. Nije bilo čekanja u redu za pasošku kontrolu ni prodornih pogleda pograničnih sluzbenika. Kapetan Ahmed nam je prepričavao svoja sećanja na jednu davnu posetu Srbiji.  Za susednim stolom uniformisani carinici su pregledali pasoše i sa osmehom se pridružili nasem razgovoru. Dobro došli u Aqabu , dobro došli u Jordan!!!!

Wadi Rum

Aqaba

Aqaba je najveći grad na obali zaliva i jedina morska luka u Jordanu. Čak iz Tabe se može videti ogroman jarbol visine 136 metara na kome se vije zastava Arapske pobune! Toplo more, bogat morski živi svet i temperatura koja ni u zimskom periodu ne pada ispod 20 stepeni učinili su ovaj grad veoma privlačnim za putnike iz svih krajeva sveta. Dok prolazimo kroz Aqabu pogled nam zastaje na zlatnim peščanim plažama i luksuznim hotelima nanizanim duž obale. Krećemo se  čistim ulicama sa drvoredima palmi i belim krovovima i minaretima džamija. Ali, naš put nas vodi dalje od lepe Aqabe na sever kroz ružičastu pustinju Wadi Rum. Idemo ka  jednom gradu davno nestalom i zaboravljenom a zatim ponovo pronadjenom. Idemo u Petru, grad drevnog naroda neobičnog imena.

Petra Siq

Wadi Rum

Putevi u Jordanu su odlični, za razliku od Egipta iz koga dolazimo. Već naviknuti na surove pejzaže Sinaja i doslovnu pustoš njegove pustinje ostadosmo zatečeni toplinom boja i prizora kada se pred nama ukazala pustinja Wadi Rum. Sa svojim ružičastim dinama ova pustinja nam se  učini pitomom. Zbog pejzaža sličnim onim na mesecu zovu je još i Mesečevom dolinom i dolinom Rimljana odakle i potiče arapski naziv Wadi Rum. Lorens od Arabije je ovde boravio mnogo puta tokom Arapske pobune.  Tu je sniman i istoimeni film kao i mnogi drugi posle njega. U ovoj pustinji živeli su i Nabatejci -narod čiji je glavni, najveći i najlepši grad bila Petra.

Iz bajkovitih predela Wadi Ruma put nas vodi kroz stenovitu visoravan sive i crne boje do Mojsijeve doline ili na arapskom Wadi Musa. Usred  nje  se, po stepenastim padinama rasuo istoimeni grad. Prema jednoj legendi Mojsije je i ovuda prošao i udarivši svojim stapom po steni iz kamena je potekla voda koju su stanovnici Petre kanalima odveli u svoj grad. Usred Wadi Muse nazvanog i Čuvarem Petre otvara se kapija ovog drevnog grada starog više od 20 vekova. Krećemo širokim peščanim putem ka dolini u kojoj još ni ne slutimo šta nas čeka.

Ulaz u Petru

Petra prestonica Nabatejaca

Petra se nalazi na jugu Jordana 255 km od glavnog grada Amana izmedju Mrtvog mora i pustinje Wadi Rum . Bila je glavni grad trgovačkog naroda Nabatejaca i važno trgovačko središte na raskrsnici karavanskih puteva koji su spajalai Egipat sa Sirijom i južnu Arabiju sa Sredozemljem . Uticaji svih kultura sa kojima su dolazili u dodir ostavili su traga u životu Nabatejaca . Neosvojivi grad sa svih strana opkoljen strmim liticama imao je samo jedan ulaz, sa istoka kroz klanac širine nekoliko metara izmedju kolosalnih kamenih gromada . Ostaci kapije grada još su vidljivi na ulazu. Kroz taj klanac koji Arapi zovu Siq ulazimo u Petru.

Petra Siq

Petra na grčkom jeziku znači kamen , a slično značenje ima i u latinskom i španskom jeziku. Možete li da zamislite grad isklesan u kamenu ? Ulice usečene izmedju crvenih stena visokih i po 200 metara. Prave pravcate kuće izdubljene u utrobi planina, fasade hramova sa antičkim stubovima , grobnice na visini od nekoliko spratova i amfitetare sa preko 3000 mesta???!!!! I sve to i još mnogo više prosto naprosto isklesano , izdubljeno, izglačano , povezano i organizovano u jedan pravi grad od više hiljada stanovnika u kome se ljudi radjaju , žive i umiru dok svilom i biserima krcati karavani prolaze!

Petra

Siq-putovanje kroz vreme

Na ulazu u Siq prvi osećaj je strah! Sa svakim korakom kroz žutu prašinu čini se da će vas visoke stene sa obe strane zdrobiti. Toliko su  blizu jedna drugoj da se na nekim mestima njihovi vrhovi dodiruju. Čuje se huk vetra kroz pukotine i bat udaljenih koraka , svaka izgovorena reč se odbija od zidova i vraća kao eho. Hladnoća dopire iz mračnih prolaza i samo jedna uska linija plavog neba visoko gore podeseća na stvarni svet iz koga smo ušli… A onda iz dubine siqa doleti topot konjskih kopita i samo tren kasnije protutnji kočija i nestane u uzvitlanom oblaku prašine kao prividjenje…

Petra Siq

Na svakom od 1200 m koliko je siq dug izranjaju iz kamena uklesani likovi Nabatejskih bogova. Allat, Manat, al-Uzzo i vrhovno božanstvo  Dushara. Prikazani su  u obliku sove , lava , zmije ili masivnog kamenog obeliska. Natpisi su na nabatejskom ili na grčkom i arapskom jeziku. Prizori iz njihovog svakodnevnog života uklesani su na zidovima. Čitavi karavani kamila sa goničima koji su se ovde zaustavljali jer je ovo bio grad koji je usred nepregledne pustinje obilovao vodom!!!!

Siq

O tome svedoče izdubljeni kanali sa obe strane siqa kojima se voda transportovala po celom gradu iz velikog rezervoara na ulazu . Prirodna kamena gromada izdubljena je i pretvorena u rezervoar. Prilikom retkih kiša skupljala se voda da bi se podzemnim tunelima i ovim kanalima napajao grad. Kroz slojeve prašine pod našim nogama vidljivi su ostaci nekadašnjeg pločnika. Glavna ulica u gradu koji je postojao pre 20 vekova bila je popločana! Sa malog proširenja kojim dominira kamena figura slona gledamo u siq -stene se na jednom mestu dodiruju i zatvaraju nebo iznad nas. Ulazimo u najuži deo siqa u prolaz od samo 2 metra!

Riznica

Samo jedan kratki tren je dovoljan da se iz tamne senke ovog prolaza gde sunce nikada ne dopire ukaže veličanstven prizor. Obasjan sunčevom svetlošću sa svojih 6 stubova i figurama konjanika uklesan u stenu ružičaste boje  najlepši spomenik Petre al-Khazneh poznat i pod nazivom Riznica . Visok je 40 i širok 28 metara sastoji se od dva sprata a veruje se da je izgradjen kao grobnica za kralja Aretasa u u prvom veku pre nove ere. Na širokom trgu ispred riznice uživamo u pogledu na njene viteke stubove , figure boginje Isis i drugih Nabatejskih božanstava.Društvo nam prave Beduini narod iz plemena el-Bdoul koji i danas žive u Petri.

Petra Al Khazneh

Kraljevske grobnice

Sa trga ispred riznice put nastavljamo ulicom fasada, fantastičnih Nabatejskih kuća iskelesanih u stenama sve do glavnog trga i do centra grada .Veličanstvene fasade sa visokim stubovima ukazuju na to da su pripadale imućnijim stanovnicima ili vladarima. Nabatejci su veoma poštovali i svoje mrtve i njihove grobove. Čitav kompleks monumentalnih gradjevina koje zovu Kraljevske grobnice sa stubovima, reljefima, stepenastim prilazima i isklesanim figurama svojom visinom i bojama ostavljaju bez daha.

Al Khazneh Riznica

Centar grada

Na drugoj strani , stepenasto poredjane na padinama planine kuce i grobnice običnog sveta. Svedočanstvo  o jednom gradu koji je ovde postojao , rastao i trajao mnogo godina. Sa ovog trga se popločanim putem oivičenim visokim stubovima dolazilo i do trgovačkog dela grada. Trgovalo se svilom, začinima, biserima… Nabatejci su bili ne samo briljantne arhitekte vec i veoma vešti umetnici. Njihova  keramika i porcelan po kvalitetu  su se merili sa kineskim , a od svih naroda sa kojima su dolazili u dodir usvajali su ono što im je bilo od koristi.

Petra grobnice

Zato su na njihovim kućama i hramovima vidljivi uticaji Rima, Grčke , Egipta i cele Arabije. Voleli su i umetnost podjednako kao arhitekturu. U kamenu su isklesali 33 reda sa 3500 sedišta veličanstvenog amfiteatra okruženog planinama.

Amfiteatar Petra

Boje Petre

Boje grada Petre su jedinstvne i neponovljive. Smenjuju se žuta , braon , bela , crna , crvena u neverovatnim kombinacijama oblika i reljefa koje samo priroda može da stvori. Ovde su pustinjski vetrovi , prašina , visoke temperature i retke kiše potpomognute ljudskom rukom stvorile pravo remek delo. Dovoljno je samo da zavirite u unutrašnjost nekog otvora u steni pa da iza njega pronadjete čitav jedan trosoban stan u kome je svaka soba dekorisna drugom bojom , oblikom ili ukrasom .

Petra boje

I nemojte se iznenaditi ako dok pijete čaj udobno zavaljeni na persijskom ćilimu u cajdžinici pored amfiteatra, pored vas progalopira na kamili pravi Džoni Dep u svom beduinskom izdanju. Današnji stanovnici Petre iako se još uvek radjaju u pećinama prate i razumeju moderne trendove. Karavani odavno više ne prolaze Petrom ali su ih zamenili novi, turistički a od nečega se mora živeti.

Petra

Kažu da se Petra nalazi na listi mesta koje morate videti bar jednom pre nego što umrete! Ceo ovaj grad je nemoguće videti za jedan dan kao sto je nemoguće nabrojati na stotine Nabatejskih spomenika sačuvanih u njemu do današnjih dana. Ali je zaista moguće osetiti njegov duh i njegovu silinu, omirisati njegovu atmosferu u uskom siqu i poneti njegovu prašinu na svojim cipelama kao podsećanje na još jedno neprolazno čudo ovog sveta kome ćete sigurno poželeti da se vratite.

 

Petra, septembar 2011.

Šta možete videti sa druge strane zaliva Aqaba?

TABA HEIGHTS SKRIVENI BISER SINAJA SEĆANJE NA SINAJ