Taba

Da li ste ikada čuli za Tabu? Ako pogledate mapu Egipta videćete da je Taba  mala tačka na mestu gde se spajaju ili razdvajaju tri zemlje. Izrael na severu, Jordan na istoku i Egipat na jugu. Oko ove naizgled beznačajne tačke zaglavljene na vrhu zaliva Aqaba vekovima su se otimali podjednakom upornošću i okolni narodi i osvajači. Vrata Sinaja , svete planine, jedinog područja u Egiptu koje pripada azijskom kontinentu otvaraju se baš ovde u Tabi . 

Ja sam u Tabu došla iz suprotnog smera, sa juga iz Sharm El Sheika jedne septembarske noci 2011. godine. Odneo me tamo neki čudan vetar.Htela sam da vidim Egipat, piramide u Gizi i hramove u dolini kraljeva, da plovim rekom Nil i da prošetam ulicama Kaira. Sve se dogodilo drugačije.

Taba Heights staza pored mora

Taba Heiights

Egipat

U martu te godine Egipat je doživeo državni udar u kome je došlo do smene vlasti. Egipatski putevi loši, pobunjenici i Beduini nemirni.  Kontrolni punktovi sa vojskom vrlo česti, zaustavljaju nas, gledaju pasoše, prašina i mrak. U mrkloj egipatskoj noći već počinjem da se pitam što mi je ovo uopšte trebalo. Došla sam prvi put u životu u zemlju u kojoj vanredno stanje traje već skoro pola veka i idem u mesto za koje do juče nisam ni znala da postoji. Arapsko proleće samo što se završilo i kruže priče da beduinska plemena i odmetnici lutaju sinajskom pustinjom i presreću putnike. A ono što kroz prozor autobusa nazirem izgleda kao ružan san. Nigde svetla ni bilo kakvog traga civilizacije ili života.

Sinaj put ka Tabi

Sinaj put ka Tabi

Sinaj

A onda je počelo da sviće. Sinajske planine su tamno crvene boje pre izlaska sunca. Na obali promiču mali i veliki hoteli, pokriveni crvenkastom prašinom. Saobraćaja skoro da nema . Nestvarna  slika tirkizno plavog mora iz uskog zaliva Aqaba, prašnjave obale i najlošijeg asfalta na svetu zatvarala se sa druge strane planinama takvih oblika i boja od kojih se u prvom momentu čovek uplaši a onda shvati da je zakoračio u zemlju kojom su hodali proroci i sveci!!!! 

Granit, večni i neuništivi materijal i pustinjski pesak prekrivaju svaki pedalj sinajskog poluostrva.  Ovo je zemlja kojom je Mojsije nakon prelaska Crvenog mora 40 godina lutao tražeći obećanu zemlju Hanan. O tome nisam prestala da mislim sve do Tabe jer je predeo kroz koji smo prošli izgledao kao istrgnuta biblijska stranica.

Taba Heights pogled sa obale

Taba Heights

Taba Heights

A onda kao u priči o obećanoj zemlji, na 185-om kilometru – ponovo kontrolni punkt , rampa se podiže i otvaraju se vrata raja –Taba Heights.  Na balkonu sobe u hotelu Marriot dočekuje me izlazak sunca iznad obale Saudijske Arabije !!! Gledam i ne verujem da stojim na mestu gde sunce u tom času izlazi i iznad Jordana i grada Aqabe koji se presijava tamo na vrhu zaliva, samo malo dalje od njega počinje Izrael, dok ja stojim u Egiptu!!!! Topao vetar donosi miris mora i pustinje najavljujući vreo dan u Tabi – mestu gde se spajaju dva kontinenta , tri države i tri religije .

Taba Heights

Taba Heights kompleks se prostire na preko 4 miliona kvadratnih metara!!!! Sa istoka ga zapljuskuje Crveno more iz zaliva Aqaba širokog 29 km, a sa zapada ga zaklanjaju visoke planine Sinaja . 5 km duga obala oivičena je visokim palmama . Naselje luksuznih hotela rasporedjenih pored obale, medjusobno povezanih stazama koje vijugaju kroz šumu palmi, oleandera, jasmina i bugenvilija- Intercontinental, Marriot, Sofitel, Hayyat. Svaki u drugačijem stilu , boji i okruženju.  Hoteli luksuzni, udobni i prostrani sa svim mogućim sadržajima-bazeni, hamami, sportovi , zabava, barovi , restorani. Hrana raznovrsna sa obiljem svežeg voća i povrća , mesa svih vrsta , istočnjačkih slatkiša…

Taba Heights hotel Marriot

Taba hotel Marriot

Taba Heights hotel Hyat

Taba Heights Hyat

Dane provodimo lutajući od jednog do drugog hotela kroz vrtove koji liče na vavilonske. Čitave šume niskih palmi, jasmina i fikusa izmedju kojih vijugaju popločane staze koje vode do bazena, restorana, zelenih travnjaka i cvetnih bašti… Rajska oaza usred gole pustinje sa stotinama stabala visokih palmi na peščanoj plaži.

 

Crveno more

Temperatura u septembru oko 40 stepeni. Dani su vreli kao i noći i jedino doba dana kada se oseti malo svežine je u zoru pre izlaska sunca. Jutra u Tabi su magična! Budim se svakog jutra  pre izlaska sunca i silazim na obalu da udahnem malo svežine. Vreo vetar ne prestaje da duva. Plaže su široke i čiste. Voda Crvenog mora je topla a na većini mesta i veoma plitka pa morate malo duže hodati da biste zaplivali. Veoma često i kada zaplivate ponovo možete naići na delove sa plitkom vodom ili isplivati na peščani sprud usred mora na kome se možete odmoriti i izležavati na suncu. Sa tih sprudova pruža se spektakularan pogled na ceo kompleks i planine iza njega. Boje se  menjaju u zavisnosti od doba dana od sive do plave, ljubičaste, crvene…

U vodi plivaju razna bića-strahujem prvih dana od svega što srećem u moru. Ribe svih mogućih boja koje vas prate, male , velike, debele , šarene… Dugačke jegulje , loptasta stvorenja slična hobotnicama , stotine morskih zvezda koje se svojim kracima šunjaju po plićaku….

Čudo

Koralni sprudovi su daleko za mene neiskusnog plivača i nikakvog ronioca pa pomislih u pvi mah da ih neću ni videti. Ali Taba je  magično mesto gde se čuda dogadjaju onome koji veruje. More je jednog jutra  metar po metar počelo da se povlači ka Jordanu i postajalo sve plavlje i plavlje. Do podneva je jedan za drugim isplivalo na površinu toliko koralnih sprudova da je sve izgledalo kao da se Crveno more nekim čudom razdvojilo i otvorilo put ka drugoj obali!!! Čitav podvodni svet imali smo pred sobom. Korali školjke, šarene ribe, morske zvezde, jegulje, hobotnice… Tako smo satima šetali  po Crvenom moru sa vodom do kolena razgledajući ove neobične podvodne stanovnike.

Wekala

Izvan kapija ovog tropskog carstva laganom šetnjom uz zeleno brdo prošarano golf terenima dolazi se do tržnog centra Wekala.  Svojim izgledom Wekala podeseća na tradicionalne trgovačke četvrti u arapskim gradovima . Naselje je malo sa nekoliko prodavnica suvenira.U njima  se može popričati sa ljubaznim prodavcima o svemu i svačemu ili popiti čaj u beduinskom šatoru razapetom na trgu. Sa platoa ispred Wekale pogled puca u svim pravcima na veliki deo zaliva, jordansku i saudijsku obalu , zelene golf terene i sve hotele u naselju.

Prijatelji

Egipat je velika i mnogoljudna zemlja u kojoj je siromaštvo svakodnevica . U našem malom raju svakoga dana nam  dobro jutro požele Ahmed i Ibrahim naši poznanici sa plaže koji ovde rade. Oni su nam ispričali ponešto o svojoj zemlji i svojim snovima…

Tu gde je sada Taba Heights  nekada je  bila zemlja Beduina. Beduin je čovek koji luta na konju ili devi i koji prezire život na jednom mestu. Beduin voli slobodu i ne želi da se menja. Ali njega niko ne pita. Moderna vremena i strani kapital koji su usred pustinje stvorile ozbiljan izvor državnih prihoda teraju ga da se menja.

Ahmed je Beduin rodjen u pustinji kao 7. dete od ukupno 10 u porodici. Lep momak ljubazan i nasmejan. Govori engleski jezik. Radi kao spasilac na plaži, pomoćnik u baru i čistač u vrtu  i zaradjuje mesečno 100 eura! To je kaže, uz smeštaj u jednom od hotelskih bungalova tri obroka dnevno i društvo gostiju iz celog sveta ostvarenje jednog sna! Možda bi uz malo sreće i uz pomoć jedne  lepe italijanske dame koju je nedavno upoznao  otišao i u Rim…

Ibrahim je iz Aleksandrije, sin učitelja i profesor fizičkog vaspitanja. Engleski mu je  perfektan. Želi da ode u Evropu. Ne želi da mu porodica izabere ženu. Želi da je bira sam. Amir je barmen u noćnom baru našeg hotela. Ima ženu i dvoje dece koji žive u Kairu. To mu ne smeta da se udvara veselim Evropljankama koje mu se smeše sa druge strane šanka.

Ovde vam novac ne treba. Svi vam se smeše i nude svoju pomoć. Neki će možda zauzvrat tražiti poljubac ili odlazak u šetnju. Od barmena u baru na plaži možete dobiti buket cveća bez ikakvog posebnog povoda… Šta god da ostavite ili zaboravite na plaži sutradan ćete naći na istom mestu. Uključujući i novac. Kradja se u ovoj zemlji smatra ozbljnom sramotom i preti joj stravična kazna.

Taba Heights hotel Intercontinental

Taba hotel Intercontinental

 U vrelim noćima uživamo u tradicionalnim plesovima na balkonima restorana i uz zvuke arapske muzike. Devojčica od oko 5 godina za susednim stolom izvodi pravi trbušni ples dok joj zadivljeni roditelji tapšu i ohrabruju je. Ne mogu a da ne pomislim na apsurd ove scene -za 5-6 godina moraće da obuče abaju i možda  pokrije lice i hodaće pognute glave iza ledja nekog muškarca…

Sinajska pustinja

Taba Heights  je magično mesto u kome  se čovek lako može zaboravi ušuškan u mir modernog kompleksa u kome je sve podredjeno uživanju i postati pomalo razmažen.  Ali dovoljno je da samo malo podignete pogled i vidite gole planine koje ga okružuju pa da shvatite da se nalazite usred Sinajske pustinje. U njoj  i dalje postoji neki drugi svet -prastar, skoro nepromenjen od vremena Mojsija i njegovog dugog puta ka obećanoj zemlji. U tom svetu i dalje  caruju Beduini -narod u kome i danas kamila ima veću vrednost od žene! Na Sinaju nema vode a kiša ne pada skoro nikad, smenjunju se granitne planine sa pustinjom ali  uprkos tome njegova lepota je zastrašujuća!!!

Zastrašujuca je i činjenica da se nalazite na manje od 300 km od svetog grada Jerusalima i da se na drugoj obali u Jordanu nalazi kameni grad Petra stariji više od 20 vekova. A na manje od 100 km , duboko u srcu Sinaja Mojsijeva gora i najstariji hrišćanski manastir na svetu-Manastir Svete Katarine. Blizina ovih mesta se prosto oseća i ne da mira , prošlost miriše iz svih pravaca i zove vas da se uputite ka nekom od njih . 

MANASTIR SVETE KATARINE-SEĆANJE NA SINAJ

Slutnje

Ovde je nemoguće zaboraviti gde ste! Energija koja zrači sa svih strana tera na razmišljanje. Sve vreme gledam u pravcu  Izraela, slutim Jerusalim i brda Judeje…Zamišljam Petru na drugoj obali i naježim se od pomisli na Saudijsku Arabiju! U mislima prebiram svakoga dana sve što sam u životu pročitala i slušala o pojasu Gaze i Palestincima  o  Mrtvom moru, Nazaretu i Vitlejemu…. Sećam se scena iz Ben Hura i Princa iz Egipta, očekujem i Mojsija lično da se pojavi , udari  štapom o tvrdu zemlju i razdvoji Crveno more… 

Taba, septembar 2011.

*******************

Zvanični sajt Taba Heights kompleksa

Home Taba Heights

Izleti na koje možete krenuti  iz Tabe

SECANJE NA SINAJ-IZRAEL JERUSALIM

PETRA KAMENI GRAD-SEĆANJE NA SINAJ 2. deo