Verujete li u ostvarenje snova?
Ako ne verujete ispričaću vam jedan. Pre nekoliko godina neposredno pre puta u Grčku sanjala sam da plovim brodom i iskrcavam se u nepoznatoj luci. U snu sam pitala prolaznike kako se zove ta njihova luka a oni mi odgovoriše – ostrvo Sifnos!!! Nikada pre nisam čula za Sifnos niti sam znala da uopšte postoji mesto koje se tako zove. Dva dana kasnije saznala sam da Sifnos zaista postoji.  Ali otkud on nepozvan u mojim snovima? Odgovor je stigao mnogo kasnije u septembru 2017. Na poziv izdaleka krenuli smo u  posetu nekome ko živi -zamislite gde? Na Sifnosu!

Ako tražite savršeno grčko ostrvo sa divnom prirodom, peščanim plažama,belim kikladskim selima i mozda najboljom hranom u Kikladima odgovor je Sifnos. Udaljen je 130 km juzno od Atine, okružen ostrvima Serifos,  Milos i Kimolos sa kojima je povezan brodovima koji svakodnevno plove ka kikladskim ostrvima.

Sifnos pogled iz Arthemonasa

Sifnos pogled iz Arthemonasa

Od Pireja do Sifnosa

U Atinu smo stigli  u sitne sate kako bismo iz Pireja uhvatili prvi jutarnji brod ka Sifnosu . Iako se do njega može stići za oko 2 sata brzim brodom (Seajet) naš izbor je Dionisios Solomos. Solomos plovi skoro 5 sati , ali se  na njemu može uživati u plovidbi Egejskim morem. Sa palube posmatramo Pirej obasjan mesečinom. Lepo je svitanje u Pireju. Na desetine brodova velikih i malih  koji podižu svoja sidra, odvajaju se jedan za drugim i odlaze ko zna gde dok  se iza njih polako budi pospani grad.

Svitanje u Pireju

Svitanje u Pireju

Brod je veoma udoban sa nekoliko lepih salona u kojima imate sve-muziku , hranu , piće , televiziju a možete naći i zanimljive saputnike . Tu je gospodja koja putuje na Folegandros koja nam priča o Sifnosu i njegovim čuvenim jelima i festivalima .  Reč po reč i vec stižemo do ostrva Kithnos prošaranog čempresima i retkim kućama iznad male luke.  Na Serifosu  se Hora kao biser presijava na suncu još izdaleka.  Serifos ima jednu od najlepših luka u ovom delu Kiklada sa dve slikovite plaže u senci maslina. Od Sifnosa nas deli još samo 10 kilometara.

Sifnos Apolonija

Sifnos Apolonija

Sifnos

Sifnos pripada zapadnim Kikladima. Dugačak je svega 15 a sirok 7,5 km sa visokim planinama i veoma plodnim dolinama pa je zeleniji od ostalih kikladskih ostrva. Na ovako malom prostoru smešteno je toliko slikovitih sela da skoro celo ostrvo izgleda kao jedan grad rasut po padinama obraslim maslinama. Apolonia, Arthemonas, Ano Petali, Katho Petali , Kastro, Egzambela , Katavati… Na Sifnosu postoji čak 365  crkava za svaki dan u godini po jedna! Zato je na njemu toliko festivala i slavlja kao ni na jednom drugom mestu u Grčkoj. Glavna luka je Kamares u koju uplovljavamo kao u ogroman amfiteatar ispod visoke planine Profitis Ilias diva u srcu ostrva. Dočekuju nas predivni restorani pored mora, kaskade belih kuća nanizanih ispod oštre litice i lepa pescana plaža oivičena stablima maslina.

Sifnos panorama ostrva

Sifnos panorama ostrva

Apolonov grad i Artemidino selo

Iz Kamaresa se kroz klanac prepun čempresa i starih golubarnika penjemo vijugavim putem ka belom gradiću Apolonija.  Prvi susret sa Apolonijom i ljubav na prvi pogled-Sifnos je zaista ostrvo iz snova!!! Zamislite grad sav u stepenicama posutim crvenim laticama bugenvilija izmedju blistavo belih kuća .

Sifnos Arthemonas 2

Sifnos Arthemonas

Vrata i prozori pastelnih boja , uski sokaci u senci vinove loze. Zvonici crkava u hladu stoletnih borova i huk vetra koji nas prati dok stepenik po stepenik idemo  ka Arthemonasu. Apolon je bio Bog svetlosti poznat po svojoj lepoti kao i njegova sestra Arthemida . Izgleda da se lepota ovih bogova sa pravom naselila baš ovde u mestima koja su po njima dobila imena.

Sifnos Apolonija

Sifnos Apolonija

Apolonija i Arthemonas su spojeni selom Ano Petali pa kada stepenicama krenete sa glavnog gradskog trga spremite se na skoro dva kilometra uspona. Usput cete uživati u pogledu na balkone prepune cveća , na lepe male trgove i na celu Apoloniju. Svratićete do neke skrivene crkve u sporednom sokaku iz koga puca pogled na Egejsko more.  Zaustavićete se bar jednom da se zasladite fantastičnim sifnoskim slatkišima koji se prodaju na svakom koraku. 

Apolonija Sifnos -na putu ka Arthemonasu

Apolonija Sifnos-na putu ka Arthemonasu

Folklorni muzej

Na tom putu je i folklorni muzej sa divnim eksponatima iz davnih vremena. U njemu  ćete čuti zanimljivu priču o istoriji i životu stanovnika Sifnosa. Sifnos je dobio ime po svom prvom stanovniku, sinu heroja Suniona. Na ovom ostrvu iskovan je prvi zlatni novac u Grčkoj jer su ovde u antičko doba postojali rudnici srebra i zlata.

Sifnos veseli prozori i fenjeri

Sifnos veseli prozori i fenjeri

Najlepsa keramika ručne izrade u celoj Grčkoj obojena veselim bojama pravi se na Sifnosu. Ovde se rodio Nikolas Tselementes koji je sastavio veliki grčki kuvar po kome i danas Grci spremaju svoja ukusna jela. Njemu u čast svake godine u septembru održava se  festival posvećen hrani.

Sifnos Arthemonas

Sifnos Arthemonas

Revitja, hanum i mastelo

Za 3 dana koliko festival traje Arthemonas se pretvori u pravo carstvo dobrog zalogaja. Na glavnom trgu možete probati na stotine različitih jela. Na Sifnosu se nedeljom sprema tradicionalno jelo revitja, čorba od okruglih bobičastih plodova biljke koja raste na ostrvu. U salatu umesto nama poznatog dodaju posebnu vrstu drobljenog feta sira -mizitra. Jelo od plavog patlidžana zapečenog sa kozjim mesom i sirom u zemljanoj posudi zovu hanum. Ponosni su na mastelo -jelo od ovčijeg mesa koje se satima peče na tihoj vatri u čudesnom sosu…

Mastelo najpoznatije jelo ostrva Sifnos

Mastelo

Stanovnici Sifnosa su na prvi pogled uzdržani a na drugi potpuno neodoljivi!!!! Dočekuju vas sa takvom odmerenoscu i elegancijom kakva se retko sreće na drugim ostrvima u Grčkoj. Takav je i Sifnos. Čist, uredan , doteran i sredjen kao moderna devojka a u isto vreme odmeren i siguran u sebe kao dama u najboljim godinama.

To Steno Sifnos Apolonija

To Steno Sifnos Apolonija

 To Steno

Apolonija ima i svoju promenadu – to Steno.  Uska, popločana ulica prepunaa je  barova, restorana , prodavnica i pravih malih fabrika slatkiša. Zaharosplastia su  prepune čarobnih kolača veselih naziva-limunopita, portokalopita, melopita… Čim sunce zadje ova ulica veselih izloga , šarenih kapija , vrata i prozora oživi i pretvara se u uskomešani živi vrtlog smeha, muzike, mirisa i ukusa do kasno u noć. Ulice Apolonije i Arthemonasa su lavirint u kome se možete izgubiti. Ali ne brinite, svi putevi vode ka stepenicama sa kojih ćete na vrhu izaći na usku stazu koja se završava na brdu sa dve ogromne vetrenjače. Pogled sa ovog mesta je nezaboravan. Na zapadu Kamares okupan zracima zalazećeg sunca a na istoku Kastro , srednjevekovna prestonica Sifnosa.

To Steno veseli sokak u Apoloniji Sifnos

To Steno veseli sokak u Apoloniji Sifnos

Kastro

Kastro na grčkom jeziku znaci tvrdjava pa tako i stanovnici Sifnosa zovu svoju staru prestonicu na visokoj steni na istočnoj strani ostrva. Do Kastra se moze doći iz Apolonije laganom šetnjom od oko 3 kilometra. Usput se može svratiti u tajnovito seoce Katho Petali u čijim se vijugavim sokacima izmedju starih kuća za trenutak vreme zaustavlja.

Kastro srednjevekovna prestonica Sifnosa

Kastro-srednjevekovna prestonica Sifnosa

Ali kad zakoračite kroz jednu od pet gadskih kapija Kastra spoljni svet prestane da postoji.  Uske ulice izmedju belih kuća na nekoliko spratova vas povedu u neverovatni srednjevekovni utvrdjeni grad nepromenjen još od doba kada su ga sagradili venecijanski osvajači. Šetnja njegovim ulicama vraća vas u stara slavna vremena Sifnosa. Masivne kamene klupe, arkade prolaza kroz koje se vidi Egejsko more, visoki potporni stubovi, kamene kuće sa drvenim balkonima povezane mostovima… Mermerne rimske urne na uglovima , sarkofazi stari vekovima…

Sifnos Kastro stara prestonica

Sifnos Kastro stara prestonica

Samo vas prepoznatljivi pravoslavni krstovi grčkih crkava na malim trgovima podsećaju da niste u Veneciji ili Rimu nego u srcu jednog helenskog utvrdjenog grada. Na južnoj strani tvrdjave ispod okomite litice još postoji stara luka Sifnosa-Seralia.  Iznad nje je  pejzaž sačinjen od terasastih naslaga na obroncima planine sa plavim kupolama crkava na brežuljcima. Istočna strana Kastra okružena je visokim zidom sa kog se pruža pogled koji se ne zaboravlja.Usred nepreglednog plavog mora na visokoj steni, jedinom komadu kopna ispod tvrdjave crkvica Efta martiras. Do nje se dolazi širokim stepeništem koje se vrtoglavo spušta ka moru.

Sifnos crkva Efta martiras Kastro

Sifnos crkva Efta martiras Kastro

Agios Andreas i Plati Gialos

Još jedno svedočanstvo fantastične i bogate istorije Sifnosa nalazimo na vrhu Agios Andreas. Na njemu su  ostaci antičkog grada, zidova i crkava iz doba kada su ovde vladali Minojci sa Krita.  Pogled na Kastro , Apoloniju , Arthemonas i skoro celo ostrvo je nagrada za uspon strmom kamenom stazom. Odavde vodi put i ka juznoj strani Sifnosa i do njegovih najlepsih plaža – Plati Gialos, Vathi , Faros i Hrisopigi. Do njih možete doći dobrim putevima ili nekom od više od 100 kilometara dugih planinskih staza po kojima je Sifnos veoma poznat medju ljubiteljima pešačenja. Plati Gialos je najduža i najpoznatija plaža na Sifnosu i možda jedina koja liči na moderne mediteranske plaže. Dugačak niz apartmana, hotela , restorana i barova pored mora.

Sifnos plaza u Farosu

Sifnos plaza u Farosu

Faros 

Ali ako ste ljubitelj prave Grčke , kristalno čistog mora , mekog peska i debelog hlada maslina krenite ka Farosu, malom ribarskom selu iza brda. Tamo  će vas dočekati pravi skriveni raj u kome možete pojesti sveže ulovljenu ribu u taverni na samom doku sa pogledom na ribarske barke.

Sifnos Faros

Faros

Na plaži Fasolu iza Farosa uživaćete u miru i tišini. Staza od oko 1 km uklesana liticom zaliva odvešće vas do najlepšeg mesta na ovom delu obale i celog ostrva sa koga se pruža pogled na simbol Sifnosa manastir Panagia Hrisopigi .

Panagia Hrisopigi

Sagradjen je u 16. veku na malom rtu , uskim morskim kanalom odvojenim od kopna. Prema legendi u doba gusarskih napada stanovnice su pobegle na ostrvo ali je jedna ostala zarobljena na steni iza manastira. Bogorodica je čula njenu molitvu za spas,  razdvojila kopno na dvoje a gusare bacila u more.

Sifnos plaza Apokofto

Sifnos plaza Apokofto

Ikona Bogorodice koju su ribari pronašli u moru je čudotvorna, a zaljubljeni ovde dolaze da venčanjem ovekoveče svoju ljubav. U blizini manastira je i najlepša plaza na ostrvu-Apokofto , zaklonjena od vetrova visokim stenama.  Ušuškani pod maslinama i zagledani u beli manastir ovde  ćete zaboraviti na sve brige ovog sveta.

Sifnos manastir Panagia Xrisopigi

Sifnos manastir Panagia Xrisopigi

Noć za sećanje

A kada padne noć na Sifnosu, na svakoj kapiji na ostrvu upale se veliki zemljani fenjeri neobičnog oblika koje možete naći samo ovde. Tada , prizvani raznobojnim svetlima i zvukom orgulja krenite ka nekoj maloj crkvi na obližnjem brdu. Tamo  ćete doživeti nezaboravno veče u društvu skoro svih dve i po hiljade stanovnika ostrva. 

Sifnos tradicionalni keramicki fenjeri

Sifnos tradicionalni keramicki fenjeri

Panigiria kako Grci zovu ova svoja slavlja najlepši su i najbrojniji baš na Sifnosu.   Običaj da se svake godine po svojoj želji jedna porodica stara o izabranoj crkvi i svim njenim troškovima i da organizuje panigiri star je vekovima. Na dan sveca kome je posvećena crkva , svečano obučeni i raspoloženi mladi i stari požele jedni drugima zdravlje i sreću još mnogo godina. 

Sifnos Apokofto

Sifnos Apokofto

Svi se počaste revitjom , mastelom i dobrim vinom na trpezi koja se cele noći iznova postavlja sve dok i poslednji gost ne nazdravi i čestita vrednom domacinu kome je pripala čast da slavlje pripremi. A pošto je Sifnos ostrvo iz snova na kome koliko je dana u godini toliko je i crkava, kada god da dodjete na ovo čarobno mesto imaćete sreću da kao i mi barem jedne noći doživite ovu raskošnu , veselu i jedinstvenu svetkovinu po kojoj ćete zauvek zapamtiti neobično ime Sifnos!

Sifnos, septembar 2017.

 

Kuda sa Sifnosa? KIMOLOS MOJ KIMOLOS MOJ RAJ