Na samo 2 sata plovidbe od grada Volosa u severozapadnom Egeju smestio se Skiatos. Okružuju ga Skopelos, Magnizija i Alonisos i brojna druga veća i manja ostrva iz grupe Sporadi. Na ostrvu dugačkom 12 i širokom samo 6 kilometara ugnezdilo se preko 70 živopisnih zaliva. Na severu divlja i stenovita obala Skiatosa, na jugu se  pretvara u raskošan zeleni pejzaž prošaran zlatnim plažama.U sredini blista elegantni gradić Skiatos sa belim kućama i crvenim krovovima. Zeleni borovi, platani i masline prekrivaju svaki metar ostrva okruženog kristalno čistim Egejskim morem. Njihov odraz boji vodu Egeja u smaragdnozelenu pod zracima vrelog grčkog sunca. Zato je Skiatos s punim pravom nazvan  dijamantom severnih Sporada.

Skiatos sam prvi put videla samo na kratko na jednodnevnom izletu sa olimpijske obale. Samo par sati na njegovim ulicama bilo je dovoljno da poželim da mu se vratim. Fantastičan spoj starog i novog, tradicije i kulture, elegancije i šarma. Skiatos je kosmopolitsko ostrvo u kome ćete uživati svim čulima. I nikako manje od 10 dana!! A evo i zašto.

Skiatos Hora

Skiatos Hora

Senka Atosa

“Skia”  na grčkom znači senka pa se ime Skiatos u narodu često dovodi u vezu sa Atosom. Skia – Atos -senka Atosa. Prema nekim izvorima prvi doseljenici su bili Halkidjani koji su dolazili sa Evije.Veruje se da su oni dali ime ostrvu po gustim zelenim borovima koji su pravili puno hlada. Kasnije su došli Pelasgi iz Trakije i u širokom zalivu na jugoistočnoj obali sagradili prvi grad. Posle njih ostrvom su protutnjali redom svi Atinjani, Spartanci, Rimljani, Venecijanci i na kraju Turci. Stanovnici Skiatosa bili su sve do 20.veka najpoznatiji graditelji brodova u Grčkoj. Zbog  gustih borovih šuma i dobrog drveta postali su pravi umetnici u izradi trgovačkih barki koje su prodavali i izvan Grčke. Na Skiatosu se danas više niko ne bavi ovim zanatom jer je turizam postao vodeći izvor prihoda.

Skiatos mapa ostrva

Skiatos mapa ostrva

Grad Skiatos

Na Skiatos možete doći avionom i doživeti  neobično iskustvo sletanja na jednu od najkraćih pista u Evropi. Kažu da za letove na ovaj aerodrom pažljivo biraju samo iskusne pilote. Ipak, za prvi susret sa ostrvom mnogo je lepši dolazak brodom iz Volosa. Magična slika belog grada ušuškanog na brežuljcima oko zaliva prizor je koji nećete zaboraviti. Nizovi belih kuća sa plavim balkonima i prozorima u talasima se spuštaju ka pristaništu.Ispod njih  vijuga široka promenada  sa slikovitim restoranima i barovima. U sredini zaliva zeleno ostrvce Burzi obraslo je džinovskim kaktusima. Na stotine  raznobojnih barki i brodića ljulja se na  talasima. Visoko na brdu iznad grada beli se zvonik crkve i kula sa satom.

Kuće u gradu Skiatosu

Kuće u gradu Skiatosu

Gradić i luka  Skiatos najveće je naselje na ostrvu u kome žive skoro svi stanovnici. Ima ih nešto više od 6 hiljada.  Najstariji deo grada je Hora sa uskim kaldrmisanim ulicama i sokacima, visokim zidovima i stepenicama. Arhitektura je makedonska, četvorougaone kuće pokrivene ćeramidom obično sa jednim spratom i balkonom. Osim crvenih bugenvilija, zidove prekrivaju i bokori jedinstvene biljke kampanula skiathia. Roze cvetovi u obliku zvončića koji rastu samo na Skiatosu.

Ulica na Skiatosu

Ulica na Skiatosu

Papadiamandis

Glavna ulica u gradu nosi ime Aleksandrosa Papadiamandisa jednog od najvećih grčkih pisaca koji je rodjen na Skiatosu. Njegova kuća je danas muzej u kome možete videti zanimljivu postavku predmeta, nameštaja i dokumenata iz života i rada pisca. Papadiamantis je rodjen u siromašnoj i veoma religioznoj porodici. Siromaštvo ga je nažalost pratilo celog života a njegova dela postala su slavna tek posle njegove smrti. Iz porodice Papadiamandis potiče i Aleksandros Moraitidis još jedno veliko ime grčke književnosti. Prva narodna škola u slobodnoj Grčkoj otvorena je baš na Skiatosu pa se zbog toga i zbog slavnih pisaca ostrvo često zove i ostrvo reči.

Ulice Skiatosa

Ulice Skiatosa

U Papadiamandi ulici uvek je živo i veselo. Tu su prodavnice ostrvskih rukotvorina i suvenira, dobrih vina , maslinovog ulja, galerije, restorani, barovi….Iz nje u svim pravcima vode romantične  ulice u kojima ćete naći kuće sa cvetnim balkonima, prodavnice nakita i kolača, skrivene crkve iz davnih vremena….
Strmim stepenicama se možete popeti do vrha brda na kome se nalazi crkva Agios Nikolaos sa sahat kulom iz 1954.godine. Sa tog mesta se pruža najlepsi pogled na ceo grad i čitav zaliv oko njega.

Panorama Skiatosa

Panorama Skiatosa

Noćni život

Kad padne noć grad Skiatos preplave zvuci muzike iz stotina barova načičkanih duž šetalista. Ovde je prosto nemoguće ne naći bar po svojoj meri. Ima ih u svim mogućim stilovima-pabovi, klubovi, barovi na pločnicima i stepenicama. Ako krenete niz obalu duž pristaništa naći ćete ultramoderne noćne klubove koji podsećaju na one u velikim gradovima. Otvaraju se u ponoć a zatvaraju sa prvim zracima sunca. Za ljubitelje buzukija grad je prepun divnih taverni na popločanim trgovima. Ispod platana okićenih svetiljkama možete uživati u zvucima rebetika i zaigrati hasapiko i zibekiko.

Veče u taverni

Veče u taverni

Izmedju stare i nove luke nasipom možete prošetati do ostrva Burzi. Na njemu se nalaze ostaci tvrdjave Svetog Djordja sagradjene na mestu gde je nekada postojala istoimena crkva. Tvrdjava je uništena u 17.veku a na njenom mestu je sagradjena skola. Danas je u njoj kulturni centar . Iz divnog restorana u hladu borova na Burziju pruža se fantastican pogled na Horu i na ceo grad.

Venčanje na plaži

Venčanje na plaži

Plaže

Putevi na Skiatosu su odlični a prevoz autobusima funkcioniše besprekorno. Na trasi od samo 13 kilometara duž jugoistočne obale postoji 26 stanica i na svakoj od njih po jedna ili više plaza! Put vijuga obalom kroz šume palmi, borova, platana i oleandera.. Jedna za drugom nižu se plaže Megali Amos, Mitikas, Ahladia, Kanapitsa, Vromolimnos, Platanias, Trulos, Marata …. Skoro sve plaže su peščane i veoma dobro organizovane, sa tavernama, barovima i udobnim apartmanima i hotelima u blizini.

Plaža Kukunaries

Plaža Kukunaries

Na poslednjoj stanici je Kukunaries najlepša i najduža plaža na Skiatosu. Kukunaries se nalazi na skoro svim listama najlepših mediteranskih i svetskih plaža. Skoro dva kilometra najfinijeg mekog peska s kraja na kraj obale obrasle stoletnim borovima. U vodi svetlucaju zlatni  kristali sa peščanog dna. Kukunaries je grčko ime za šišarke a borovi koji rastu na ovoj plaži pripadaju retkoj vrsti pinus pinea. Osim Skiatosa postoje na još samo 2   mesta u Grčkoj od ukupno 10 na celom Mediteranu. Na ostrvu pokrivaju 3000 hektara u kojima je zabranjen lov, ispaša, seča i druge aktivnosti. Kukunariju okružuje jezero koje je stanište  brojnih vrsta ptica i neobičnih biljaka i jedna od stanica ptica selica na putu ka jugu i severu.

Plaža Agia Eleni

Plaža Agia Eleni

Iza Kukunarie pešice možete doći do romantične plaže Agia Eleni. Na njoj ćete uživati do kasnih popodnevnih sati jer je okrenuta zapadu pa je zalazak sunca najlepši na ostrvu. Kroz maslinjake se možete spustiti do Banane, plaže poznate po dnevnim žurkama i ludom provodu. Još južnije nalazi se Madraki Kserksova plaža, mesto na kome se persijska vojska pripremala za pohod na Grčku.

Manastiri i crkve

Najviše crkava na Skiatosu izgradjeno je u doba vladavine Turaka. Gradjene su po uzoru na manastire Svete gore i na vizantijske crkve. Zanimljivo je da su u jednom periodu neke crkve na Skiatosu ukrašavane keramičkim poločicama iz Iznika i Nikeje i iz Italije. Pločice su obično ukrašavale krovove ili zidove iznad prozora. U gradu Skiatosu nalazi se mitropolijska crkva Agia Triada . U njoj se čuva ikona Panagia Kunistra, deo drvenog oltara crkve Panagia Prekla sa Kastra i veliki venac Xoros sa likovima apostola i svetaca ispod koga su održavana srednjevekovna venčanja

Moni Evangelistrias

Moni Evangelistrias

Panagia Kunistras

Na južnoj strani ostrva u brdima duboko u borovoj šumi nalazi se manastir Panagia Kunistras posvećen Bogorodici koja je i zaštitnica ostrva. Ime je dobio po legendi o bogorodičinoj ikoni koja je nadjena kako se njiše na jednom drvetu u šumi . Na tom mestu je podignut manastir a najveća svetkovina na ostrvu je iznošenje čudotvorne ikone i procesija ulicama grada 21.novembra. Danas se originalna ikona čuva u mitropolijskoj crkvi Agia Triada u gradu Skiatosu. Kažu da je ikona kada se u vreme procesije iznosi iz manastira veoma teška a kada se vraća u svoj dom -manastir Kunistras laka jer se raduje povratku.

Moni Evangelistrias

Moni Evangelistrias

Grčka zastava

Na severu ostrva, okružen zelenim šumama na padinama planine Karafintzalaka nalazi se i najveći manastir Moni Evangelistria izgradjen u 18.veku. Do manastira možete doći planinskim stazama kroz maslinjake ili asfaltnim putem . Usred zelenog dvorišta  sa visokim čempresima i cvećem uzdiže se crkva od kamena sa tri kupole. Ukrašena je divnim drvenim ikonostasom u duborezu. U njoj su utočiste nalazili odbegli hajduci iz Tesalije i vojskovodje u doba ustanka protiv Turaka. Grčka zastava “galanolefki” plavo bele boje sa belim krstom simbolom  pravoslavlja osmišljena je u ovoj crkvi 1807. godine. Bela boja je simbol slobode, plava je simbol mora i štiti od zla. U bogatom muzeju čuvaju se stari rukopisi, ikone i relikvije a u crkvi mošti brojnih svetaca. U manastiru se pravi cipuro, med , maslinovo ulje i najpoznatije vino Skiatosa Alipiakos. Za ovo vino Papadiamantis je napisao “da leči sve tuge i žalosti ovoga sveta.”

Lalaria

Lalaria

Lalaria

Najlepši način da se vidi celo ostrvo i njegova severna i zapadna obala je ako se ukrcate na neki od brodića u staroj luci. Za jedan dan ćete videti njegovu divlju lepotu, uživaćete u šetnji srednjevekovnim Kastrom i videti neke od najlepših plaža do kojih se može doći samo brodom. Severna obala ostrva je stenovita i izložena vetrovima pa je na njoj malo plaža ali je zato prepuna neobičnih prirodnih skulptura, kamenih lukova i pećina. Na severu se nalazi Lalaria pravi biser medju plažama Skiatosa. Lalaria je blistavo bele boje zbog oblog belog kamenja koje je prekriva a voda ima prozirnu plavu boju. Jedinstvena je i po prirodnom kamenom mostu koji grade stene na jednom njenom kraju.

Lalaria

Lalaria

Kastro

Od Lalarie do Kastra plovićete pored obale obrasle divljim rastinjem, kaktusima i planinskim cvetovima jarkih boja. U romantičnoj uvali ispod visokog rta sa tri strane okruženog morem počinje   strma kozja staza koja vodi ka srednjevekovnoj prestonici Skiatosa. Uz stepenice i kroz tunele tvrdjave izmedju visokih zidova izbija se na kamenito brdo sa koga puca pogled na okolna ostrva i Egejsko more. Vijugave staze vode do malih kuća od kamena rasutih na padinama i do crkve Hristovog rodjenja na vrhu.

Kastro

Kastro

Kastro je nastao u 14.veku kada su svi stanovnici napustili Horu bežeći pred napadima gusara. U naselje se ulazilo preko pokretnog mosta do tvrdjave koja je štitila ulaz. U Kastru je nekada postojalo čak 300 kuća i 22 crkve. Život njegovih stanovnika bio je težak zbog izolacije i nepristupačnog terena ali je uvek u teškim vremenima služio kao utočiste iz koga su se ponovo vraćali svom gradu u luci i gradili ga iznova. Na severnoj obali se može svratiti u slikovito seoce Agios Joanis i pojesti odličan ručak od skoljki u nekom od restorana pored mora.

Pogled sa Kastra

Pogled sa Kastra

Skopelos

Na Skiatosu su snimani delovi čuvenog mjuzikla Mama Mia. Jedna od najlepših scena , romantično venčanje u crkvici na steni nastala je na ostrvu Skopelos. Ako ste na Skiatosu nikako ne smete propustiti odlazak do Skopelosa. Uživaćete u plovidbi kristalno čistim Egejskim morem i uz malo sreće doživeti i susret sa delfinima. Oni se trkaju sa brodovima i izvode spektakularnu predstavu dok se kreću neverovatnom brzinom.

Delfini

Delfini

Skopelos je poznat po lepim šljunkovitim plažama i gustim borovim šumama i vinogradima i po prelepoj Hori rasutoj po padinama koje se spuštaju ka moru. Šetnja strmim ulicama Skopelosa izmedju belih kuća, cvetnih balkona i starih crkava odvešće vas do vrha tvrdjave iznad grada. Sa nje se pruža fantastičan pogled na ostrvo Alonisos i na celu Horu sa upečatljivom slikom bele crkve Panaitsa na visokom rtu iznad luke. Na Skopelosu ima preko 300 crkava i nekoliko slikovitih sela.

Panaitsa Skopelos

Panaitsa Skopelos

Alonisos

Drugo ostrvo koje morate posetiti je Alonisos, zelena oaza medju brdima. Ostrvo je postradalo u jakom zemljotresu 1965.godine ali je u potpunosti obnovljeno. Na Alonisosu ćete videti beskrajne zelene pejzaže, šume borova i mastike. Najlepše mesto je Hora sagradjena na vrhu brda. Ulice popločane kamenom i renovirane bele kuće sa plavim i zelenim balkonima, šarmantni trgovi, taverne i kafei sa spektakularnim pogledom na celo ostrvo. Područje oko Alonisosa sa nekoliko okolnih ostrva površine 2.200 km 1992.godine proglašeno je Nacionalnim pomorskim parkom. U njemu živi retka mediteranska foka, delfini, razne vrste galebova a more je i zvanično najčistije u Evropi.

Hora Alonisos

Hora Alonisos

Postoji još nešto što pored netaknute prirode, toplog i čistog mora, ukusne hrane i ludog noćnog provoda privlači hiljade turista iz celog sveta Sporadima a posebno Skiatosu. To su njegovi stanovnici. Ponosni i samo svoji i potpuno posvećeni svom malom ostrvskom raju iz godine u godinu čine sve više da sa Skiatosa odete zadovoljni i srećni i da mu se ponovo vratite. Ljubazni i predusretljivi, uvek nasmejani i veoma profesionalni uveriće vas u pravo značenje grčke reči filoksenija-gostoprimstvo.

Skiatos, jun 2012.

ZAŠTO KADA KAŽEM LETO MISLIM NA GRČKU