Tamo gde planine   Ovčar i Kablar  zatvaraju vidik izmedju čačanske i požeske kotline, jedna velika reka usekla je svojim tokom bajkoviti predeo. U njemu se  kriju uklješteni meandri, jedna banja i čak 10  srednjevekovnih srpskih manastira. Ovčarsko kablarska klisura u narodu s pravom nazvana Srpskom Svetom gorom, jedan je od najlepših predela Srbije. Kroz ovu klisuru prošla sam mnogo puta i svaki put je u meni izazvala istu želju. Da samo jednom stanem i pogledom obuhvatim  lepotu zelenih vrbaka  na obali ispunjenoj kućicama i privezanim čamcima. Da udahnem svežinu tihog toka Morave i osetim mir manastirskih avlija prepunih cveća u moravskom predvečerju...

Ovčarsko kablarska klisura

Ovčarsko kablarska klisura

Klisura

Ovčarsko kablarska klisura se pruža nizvodno od požeske kotline u pravcu severoistoka. Prostire se dužinom od oko 20 kilometara izmedju planinskih masiva Ovčara i Kablara. Kroz klisuru protiče reka Zapadna Morava, koja nastaje spajanjem Moravice i Djetinje. Nakon svog dugog puta od 308 kilometara zajedno sa Južnom gradi Veliku Moravu. Svojim tokom kroz klisuru Morava formira meandre, koji ukljesteni izmedju strmih padina planina vijugaju stvarajući predeo izuzetne lepote.

Meandri Morave

Meandri Morave

Reka je pregradjena branama za proizvodnju električne energije na dva mesta.  Tako nastala dva jezera Ovčarsko na ulazu i jezero Medjuvršje na izlazu iz klisure. Na oko 18 kilometara od Čačka, u srcu klisure nalazi se Ovčar banja. Poznata je po dubinskim termalnim vodama sa izuzetnim lekovitim svojstvima.

Srpska Sveta Gora

Na padinama Kablara i Ovčara i na obali Morave, nalazi se ukupno 10 manastira i dva sveta mesta. Nastali  su od 14. do 16. veka kada su pod turskom vladavinom služili kao utočište i sklonište progonjenima i mesta u kojima se očuvala srpska duhovnost i pismenost.  Na levoj obali Morave nalaze se manastiri Blagoveštenje, Ilinje, Jovanje, Nikolje, Uspenje , crkva posvećena Svetom Savi i crkva pećina Kadjenica. Na desnoj obali su Vavedenje, Vaznesenje, Preobraženje, manastir Svete Trojice i Sretenje. 

Manastir Nikolje Kablar

Manastir Nikolje Kablar

Put do Morave

U sunčano prolećno jutro krenuli smo  iz Beograda ka zapadu Srbije, odličnim putem preko Ljiga i Gornjeg Milanovca. Za manje od 2 sata stigli smo  do Čačka, lepog grada usred plodne kotline koju okružuju planine Jelica, Vujan, Ovčar i Kablar.  Na izlasku iz grada nad širokom Moravom, koja u ovom delu svog toka deluje kao pitoma ravničarska reka, nadneo se vrh Ovčara sa svojih 986 metara. Na obalama reke nestvarno zelene boje, dremaju vrbaci, kućice i čamci. Na ulazu u klisuru sa desne strane puta dočekap nas je i prvi manastir.

Manastir Vavedenje

Manastir Vavedenje

Vavedenje

Manstir Vavedenje je belo zdanje u širokoj avliji obrasloj cvećem i borovima. Po narodnom predanju manastir su u 12.  veku sagradili Sveti Sava i njegov otac Sveti Simeon. U turskim izvorima prvi put se spominje u 16.veku. Tokom svoje duge istorije više puta je rušen i obnavljan a  1933. godine postao je parohijska crkva za okolna sela. U manastirskoj riznici se čuvaju brojne relikvije iz 16. i 17. i 18.veka  kao i čestice moštiju Svetog Kneza Lazara, Svetog Pantelejmona i drugih svetitelja. Prva štampana knjiga iz beogradske štamparije poklonjena je ovom manastiru.  U naosu su uklesana imena 169 ratnika stradalih u balkanskom i Prvom svetskom ratu.

Zapadna Morava

Zapadna Morava

Ovčar banja

Kada od manastira krenete uz Moravu videćete zašto je reka tako široka. Brana sagradjena 1954. godine zaustavila je brzi tok reke.  Tako je na ovom mestu nastao jedan od najlepših predela u ovom delu klisureširoko zeleno jezero izmedju Ovčara i Kablara . Sa obala jezera  prekrivenih trskom i vrbama proviruju krovovi kuća i krstovi manastira.

U srcu klisure viseći  most spaja dve obale a odmah iza njega put nas dovodi do centra Ovčar banje. Banja je malo  naselje prašnjavih kuća sa starim zelezničkim mostom iznad Morave. Uzvodno od ovog mosta kod Blagoveštenjskog tunela, podizanjem betonske brane na Moravi nastalo je Ovčarsko jezero. Iz njega  se tunelom odvodi voda do podzemne hiroelektrane Ovčar banja.  Nakon prolaska kroz turbine vraća se u korito reke betonskim kanalom pored naselja.

Vode koje izviru u Ovčar banji su lekovite pa je ovo mesto od davnina bilo poznato lečilište za mnoge bolesti. Temperatura vode je oko 38 stepeni pa je idealna za lečenje reumatizma, spondiloze , preloma kostiju… Mikroklima u klisuri zaklonjenoj od jakih vetrova čini je pravom oazom čistog vazduha i očuvane flore i faune sa preko 600 biljnih i više od 100 životinjskih vrsta.

Ovčar banja

Ovčar banja

Na levoj obali Morave u podnožju Kablara a odmah iznad hidrocentrale, nalazi se manastir Blagoveštenje. Ova lepa crkva neobične konstrukcije i oblika sagradjena je u 17. veku. Sa platoa ispred crkve pogled se pruža na celu banju , šumovite padine Ovčara i zelenu Moravu u klisuri.

Katamaran

Od manastira smo se spustili putem niz reku pored starog železničkog mosta. Ispred nas je klisura u kojoj se  kablarske stene i bogato zeleno rastinje na obali  ogledaju  u vodi.  Čini se  da su i Kablar i cela klisura  negde duboko u Moravi. Na malom pristaništu ispred restorana Dom čeka nas naša barka-katamaran koji će nas povesti na bajkovitu plovidbu zelenom rekom.

Morava

Morava

Kada se ukrcate na katamaran tek tada ćete osetiti božansku lepotu koju krije ova  klisura. Iz  široke reke sa svih strana nas gledaju zelene vrbe, lipe i topole . Rekom za nama plove čitave porodice divljih pataka. Jedan  usamljeni soko kruži iznad okomitih litica Kablara koje ulivaju strah.

Katamaran nečujno plovi meandrima, kroz zelenu moravsku prašumu u kojoj se gnezde rode i čaplje.  Plovidba nam otkriva  koliko je lepota koju krije klisura zastrašujuća i umirujuća u isto vreme.

Ovčarsko kablarska klisura

Ovčarsko kablarska klisura

Zaustavili smo  se na sredini reke ispred širokog polja trske odakle da uživamo u pogledu na  šumoviti Ovčar u svoj njegovoj veličini i lepoti. A onda zaplovili nazad uz levu obalu Morave i pristali uz mali dok ispod stare drvene kapije obrasle crvenim ružama.  Iza nje je  prastaro zdanje manastira Nikolje. 

Nikolje

Veruje se da je Nikolje jedan od najstarijih manastira i da su ga osnovali monasi sa Atosa.  Ne zna se  tačna godina njegovog osnivanja jer je kao i drugi više puta stradao u napadima Turaka. Iz njega potiče Nikoljsko jevandjelje, pisano ćiriličnim slovima, sa minijaturnim zlatnim ilustracijama. U riznici se čuvaju rukom pisane  knjige i druge crkvene relikvije. Pored crkve u dvorištu nalazi se nova manastirska zgrada.  Veoma lep konak  podigao je  Knez Miloš Obrenović u znak zahvalnosti za pruženo utočište.

Ispred konaka raste stoletni bor, a legenda kaže da će se svaka želja uspuniti onome ko čista srca obidje tri kruga oko bora. Obišli smo tri kruga, pomolili se u crkvi  i vratili se na našu barku kojom smo zaplovili uz Moravu do pristaništa.

Popeli smo  se i na najbliže kablarske stene da uživamo u pogledu na klisuru i stari viseći most koji spaja njene obale. Strah od visine nije nas sprečio da zakoračimo na klimavi most na kome nedostaje po neki komadić drveta. Osećaj je fantastičan, most se ljulja , srce preskače a pod nama se “valja Morava najveća srpska voda”!!!

Na balkonu restorana Dom uživali smo u odličnom ručku od sveže ribe i ostali pored reke  još satima uživajući u zelenilu i spokoju moravskog predvečerja. I dok se sunce već polako spuštalo ka zapadu senke na reci počeše da izvode svoj ples. Tišinu s vremena na vreme prekine samo  zov divlje patke a onda se opet sve utiša i samo Morava šumi ispod nas .

Morava

Morava

Noć nas je ispratila na počinak u hotel Kablar u centru Ovčar banje gde smo prespavali i skupili snagu za avanturu u koju smo krenuli  u ranu zoru. Čekao nas je uspon od 10 kilometara kroz šume do najvišeg vrha Ovčara.

Ovčarsko kablarska klisura, maj 2017.

Pročitajte još

OVČAR SVE TAJNE JEDNE KLISURE 2.DEO

KABLAR ili MORAŠ DA VIDIŠ MORAVU!