Tampere, grad na jugu Finske, okružen jezerima i stoletnim borovim šumama na prvi pogled nije mi se uopšte dopao!!!! Ali, kada vam se nešto ne dopadne na prvi pogled obavezno pogledajte još jednom. Može vam se desiti da otkrijete mnoge tajne, da pronadjete nešto što niste ni sanjali ili čak da se zaljubite. U zemlji u kojoj je više jezera nego kopna i u kojoj sunce u ovo doba godine izadje odmah posle zalaska sve je moguće!

Dobro došli u Tampere, Mančester severa, carstvo hokeja, dolinu jorgovana i divljih zečeva!???!!!!!!

Tampere reka Tamerkkoski

Tampere

Nikada čovek ne zna gde će ga put odvesti i šta na tom putu može doživeti. Dugo sam slušala o Finskoj i zamišljala taj daleki svet negde na severu. Pre odlaska prijatelji su mi govorili-zašto ideš tamo? Tamo je hladno!
Moram sve da vas razuverim dragi moji. Da,  Finska jeste na severu Evrope i istina je da ima veoma dugu zimu sa veoma niskim temperaturama. Ali ako imate sreće da se u ovu zemlju uputite u proleće ili leto, doživećete jedno sasvim posebno i nezaboravno iskustvo. Leto u Finskoj je čarobno!!!! U Tampere sam otputovala krajem maja ove godine i posle samo 10 dana boravka potpuno promenila svoj prvi utisak kako o gradu tako i o zemlji, ljudima i okruženju.

Finlayson

Tampere je grad na jugu Finske u središtu oblasti Pirkanska zemlja. Grad je nastao krajem 18.veka na obalama dva velika jezera Nasyjarvi i Pihajarvi koja povezuje reka Tamerkkoski. Drugi je po veličini grad u Finskoj i nasevernije urbano područje sa više od 300 hiljada stanovnika. Od glavnog grada Helsinkija udaljen je 180 km severno i isto toliko od stare finske prestonice Turku na obali Baltičkog mora.

Tampere Koskipuisto

Tampere Koskipuisto

Kako stići?

Obično ne pišem u svojim pričama o cenama smeštaja i prevoza ali zbog specifičnosti destinacije ovaj put pravim izuzetak. Najbliži aerodrom sa koga postoje direktni letovi za Tampere je Budimpešta. Rayanair leti dva puta nedeljno a ako karte kupujete ranije,  uz malo sreće povratna karta vas  može  kostati samo 30 eura. Kada tome dodate transfer od Beograda i nazad i eventualno 1 komad prtljaga ukupna cena neće preći 100 eura.
Iz Beograda možete leteti preko Helsinkija  ili kao što sam ja ovaj put Air Srbijom do Stokholma i dalje Scandinavian Airom do Tamperea. Cena povratne karte sa uključenim prtljagom i bez mnogo čekanja je 300 eura. 

Dolazak u Tampere

Gde odsesti?

Tampere ima veliki broj hotela, neki su veoma luksuzni ali ima i onih manjih sa nižim cenama. Prosečna cena noćenja sa doručkom za dve osobe je oko 100 eura. Skupo, složićete se! Ipak iako kod nas vlada mišljenje da je Finska veoma skupa zemlja moram da kažem da moj utisak nije takav. Istina, cene nekih usluga jesu više nego kod nas ali te razlike i nisu tako velike. Uostalom, pomalo je nezahvalno govoriti o tome šta je jeftino a šta skupo jer svi mi imamo različite želje i prohteve pa sami najbolje znamo šta možemo a šta ne.

Tampere panorama

Tampere panorama

Prevoz, hrana, piće

Cena gradskog prevoza npr je 1.60 eura za 90 minuta ako imate kartu za više vožnji koju dopunjavate. Ako kartu kupujete u autobusu cena je 3 eura. U prevozu skoro nikada nema gužve, uvek sedite a autobusi su tačni u minut. Tampere nije tako veliki grad pa se do mnogih lokacija može stići peške što je i najbolje. Cene prevoza do Helsinkija su više nego dobre s obzirom na udaljenost. Povratna karta vozom košta 22 eura a ako kupujete na netu ima veliki broj autobuskih prevoznika kod kojih možete kupiti povratnu kartu za neverovatnih 2 eura!!!! Hrana u supermarketima je jeftinija nego u Srbiji a u njima možete pronaći proizvode iz celog sveta. U barovima i restoranima je samo malo skuplje nego kod nas.

Skandinavija

Let do Tamperea

Na letu Stokholm -Tampere leti mali avion ATR Scandinavian Aira. Iako mnogi zaziru od ovog aviončića istina je da je to jedan od najbezbednijih aviona koji za razliku od drugih može sleteti čak i u slučaju otkazivanja motora zahvaljujući svojim propelerima. Druga prednost ATR-a je što leti na malim visinama pa ćete u njemu uživati u panoramskom letu.

Prizori koje možete videti na letu Stokholm-Tampere su fantastični!!! Skandinavska obala se sastoji od nepreglednih zelenih šuma sa hiljadama malih i velikih jezera i hiljadama ostrva. Kilometrima ukrug ogromno zeleno i plavo prostranstvo u kome niste više sigurni šta je kopno a šta voda!!! 

Dolazak u Tampere je i moj prvi susret sa Finskom-stabla visokih četinara blistavo zelene boje i moderan grad  koji se razliva po obalama i ostrvima svuda ukrug. Da ne znate da ste na severu Evrope pomislili biste da dolazite na neko mediteransko ostrvo!

Finska

Tampere –Mančester severa

Srce grada Tampere je kompleks fabrika Finlayson i Tampella. Kada se prvi put nadjete u centru nećete znati šta vas je snašlo!!! Kao zaljubljenik u stare evropske gradove očekivala sam romantične trgove i katedrale, sve samo ne ono što me dočekalo u ovom gradu.

Tampella

Fabrički dimnjaci obrasli zelenim puzavicama uzdižu se sa skoro svake zgrade od cigala tamnocrvene i braon boje. Izmedju njih vrtoglavo se spuštaju brzaci i slapovi široke reke Tamerkkoski čija voda zbog tamnih  fabričkih zgrada ima skoro crnu boju! Na prvi pogled čudno i pomalo zastrašujuće.

Tampere centar

Finlayson

James  Finlayson je bio škotski  industrijski magnat 19.veka koji je na ovom mestu 1820.godine otvorio prvu fabriku tekstila po kojoj će regija grada Tampere ubrzo postati poznata u celoj Skandinaviji. Zbog toga se Tampere često naziva Mančester severa. Inteligentni Škot iskoristio je brzake reke Tamerkkoski za pokretanje pamučnih mlinova.

Tampere Tamerkoski

Tampere Tamerkoski

U kompleksu koji se prostire na nekoliko kvadratnih kilometara razvio se pravi mali grad koji je imao i svoju crkvu, školu, policiju i mnoge druge ustanove. U Finlaysonu je radilo više od 3000 radnika uglavnom žena. Proizvodnja je prestala 90-ih godina prošlog veka ali su sve zgrade sačuvane u originalnom stanju.

Finlayson

U njima su danas muzeji, galerije, restorani , barovi pa je nekada najveći proizvodni pogon čitavog nordijskog sveta pretvoren u središte kulturnog i društvenog života grada. Od početka juna do kraja avgusta ulice  i zgrade Finlaysona pretvore se u najveću umetničku četvrt u kojoj možete videti i neobični muzej posvećen životu radničke klase u doba najvećeg uspona.

Vode reke Tamerkkoski se danas koriste za proizvodnju električne energije a Tampere je postao veoma moderan grad telekomunikacija i savremenih informacionih tehnologija sa dva velika univerziteta i preko 40 hiljada studenata.

Tampere Keskustori

Tampere Keskustori

Keskustori-centar grada Tampere

Glavna gradska ulica Hameenkatu proteže se dužinom od nekoliko kilometara od predgradja kroz centar grada. Do nedavno ovu ulicu su krasili drvoredi lipa sa obe strane.Tampere je ove godine pretvoren u gradilište. Drvoredi su posečeni jer se u ovoj ulici gradi tramvajska pruga koja će povezati ceo grad i to stvara haotičan utisak kada krenete u obilazak. Na glavnom gradskom trgu  Keskustori nalaze se gradska kuca, Tamperen teateri-pozorište i najstarija drvena crkva u gradu iz 1824. godine.

Trg je okružen zanimljivim zgradama sa pomešanim detaljima švedske i finske arhitekture. Ako se bilo kojom od sporednih ulica zaputite izmedju Finlaysonovih zdanja otkrićete skriveni svet ovog neobičnog grada. Zidovi obrasli zelenom lozom, neobične zgrade sa siljatim ukrasima iznad prozora i trouglastih krovova i najneobičnije crkve koje ćete ikad videti. Većina Finaca su ateisti i ne veruju u Boga  ali se religija veoma poštuje, ljudi se krste i odlaze u crkvu! Još jedan paradoks ove čudne zemlje. 

Crkva Finlayson

Crkve

U Tampereu ima mnogo crkava i skoro sve pripadaju različitim religioznim grupama. Jedna od najzanimljivijih je Finlayson crkva iz 1879. godine, engleska crkva bez zvonika, sa tamnoplavim vitražima na prozorima. Zidana je od iste opeke kao i sva zdanja u Finlaysonu a u njoj se najčešće održavaju venčanja. Najpoznatija u gradu je jedna druga-luteranska katedrala od sivog granita sa visokim tornjevima i krovovima crvene boje sagradjena 1907.godine.

Tampere ruska crkva

Tampere ruska crkva

Ipak, na mene su najjači utisak ostavile druge dve crkve. Ruska pravoslavna iz crkva 1899. posvećena Svetom Aleksandru i Svetom Nikoli jedan je od najlepših primera neo vizantijske arhitekture u Skandinaviji. Crkva je od tamne opeke ali je ukrašena sa 6 pastelno zelenih ruskih kupola po kojima ćete je izdaleka prepoznati. Druga je Aleksandrova crkva iz 1881.u neeogotičkom stilu , raskošno crveno zdanje sa visokim zvonicima i zelenim krovovima usred veoma lepog gradskog parka.

Aleksandrova crkva

Muzeji Tampere

U gradu postoji veliki broj muzeja ali su dva jedinstvena. Prvi je posvećen Vladimiru Iliču Lenjinu i veruje se da je to jedan od poslednjih u svetu. Lenjin je iz Rusije došao u Tampere i živeo u njemu dve godine u kući u kojoj se odigrao i njegov istorijski susret sa Staljinom 1905.godine. U Rusiju se vratio tek mnogo godina kasnije kada je počela revolucija a u kući u kojoj je boravio danas se nalazi zbirka najneobičnijih dokumenata i predmeta iz njegovog zivota. Drugi muzej, jedini u Finskoj te vrste posvećen je junacima iz crtanog filma Moomi uz koji su rasle i naše najmladje generacije krajem devedesetih godina.

Tampere Aleksandrova crkva

Tampere Aleksandrova crkva

Najpopularniji sport u Finskoj je naravno hokej na ledu. Tampere je i prestonica hokeja jer je
prva hokejaška utakmica u Finskoj odigrana baš ovde na zaledjenom jezeru Pihajarvi. Prva hokejaška arena u Finskoj sagradjena je u Tampereu. Danas u gradu postoje i dva poznata hokejaška tima i naravno muzej posvećen hokeju!!!

Finlayson

Šta još možete videti u gradu Tampere

Kada se nekom od sporednih ulica spustite na obalu reke sići ćete u gradsku marinu. Na pristaništu je stalno otvorena pijaca na kojoj se može kupiti sveža riba,  voće i povrće. Najpoznatiji finski proizvod je krompir, nešto sitniji od našeg ali odličnog ukusa. Krajem leta biće tu i čuvene finske jagode.

Tampere

Tampere

U marini se ljuljuškaju brodići na kojima su restorani i barovi a nekim od njih možete krenuti i na vožnju jezerom. U gradu skoro i da nema turista ali ima mnogo doseljenika iz raznih delova sveta.

Kehrasaari

Pored marine je ulaz u Kehrasaari stari fabrički kvart pretvoren u srce noćnog života sa lepim restoranima i barovima oko visokog fabričkog dimnjaka. Preko reke vode tri moderna lančana mosta koji podsećaju na naš novi most na Adi. Iz Kehrasarija se izlazi na lep trg  sa nekoliko barova i restoranom u staroj zgradi iz 19.veka u kome možete probati preko 20 različitih vrsta piva.

Trg na ulazu u Kehrasaari

Tampere je grad lepo uredjenih parkova. Cvetne aleje i drvoredi lipa, četinari , fontane ispunjavaju sve slobodne površine u gradu. Nad gradom stalno lete galebovi a nebo je kristalno plave boje po vedrom danu.

U jednom parku

Sa druge strane je jezero Nasy koje ima luksuznu marinu sa jahtama i brodovima. Od nje se duž jezera kilometrima proteže šetalište pored modernih stambenih zgrada sa pogledom na jezero. Staza zalazi duboko u šumu na nekim mestima pa se tako odjednom možete naći usred prave divljine u srcu grada ili izbiti na granitni breg sa fantastičnim pogledom na celo jezero.

Tampere je moderan ali miran grad u kome život teče lagano, bez mnogo buke i gužve. Iako se na sve strane gradi, nema užurbanosti i nervoze. Stanovnici su ljubazni, na svim javnim mestima, u restoranima, prodavnicama, autobusima govore odličan engleski jezik i rado će vam odgovoriti na pitanje ili vas uputiti gde treba. 

Nasyneula , Torni i Pyyniki

Na obali jezera Nasy usred zabavnog parka Sarkaniemi uzdiže se vitki toranj Nasyneula savremeni simbol grada. Visok je 168 metra i najviši je u celoj Finskoj i drugi najviši u Skandinaviji. Sa njegovog vrha možete uživati u panorami celog grada i oba  jezera koja ga okružuju. Svetla na anteni ovog tornja pokazuju vremenske prilike pa tako uvek možete znati da će ako svetle tri žute linije biti lepo vreme. Jedna zelena znači oblake a dve mogućnost kiše. Kad je sve zeleno, e onda će sigurno biti kiše!!!!

Toranj Nasynaela

Da biste u potpunosti doživeli Tampere postoji još nekoliko visokih mesta sa kojih ćete kao na dlanu videti ceo grad. Jedan od njih je u centru grada i to je i najviša zgrada u gradu-luksuzni hotel Sokos Torni na čijem se 20-om spratu nalazi odličan sky bar. Ovde možete uživati u ispijanju kafe i u pogledu od milion dolara u svim pravcima. Prošaran zelenilom medju starim industrijskim zdanjima i lepim modernim stambenim zgradama veselih boja, sa svih strana okružen vodom kao ostrvo usred mora grad Tampere.Ponekad ćete u njemu stvarno imati utisak da ste na moru. Hiljade galebova kruže nebom a njihovi krici vas prate gde god da krenete.

Pogled iz hotela Torni

Drugi vidikovac je duboko u borovoj šumi na severu  grada u podnožju Pispale. To je toranj od crvenog granita Pyyniki sagradjen 1929. godine u čast 150. godišnjice grada na mestu nekadašnjeg drvenog tornja. Iako deluje prilično nisko sa svojih 26 metara kada se nadjete na vrhu doživećete jedan sasvim drugačiji pogled na grad. Stajaćete iznad vrhova gustih četinara iz kojih izranjaju jedna za drugom gradske četvrti nad kojima stražari Nasyneula.

Kauppahali

Kauppahali Tampere

Najzanimljivija tržnica u gradu je Kauppahali tradicionalna pijaca na kojoj su pod jednim krovom smešteni štandovi i prodavnice. U Kauppahali možete prošetati izmedju svetlo plavih drvenih kućica i izloga u kojima se mogu videti i kupiti najrazličitiji domaći proizvodi i poslastice.

Na stotine vrsta finskih hlebova-“leipa” od različitih vrsta brašna i semenki, proizvodi od mesa, čuvene kobasice “makkara” kao i neodoljivi slatkiši ukrašeni svežim voćem. U malim restoranima možete poručiti i pojesti neko od jela spremljenih na tradicionalan način ili sami izabrati meso ili ribu koju će vam odmah ispeći. Ovde možete videti i kupiti ribe iz Baltičkog mora, bakalare, losose, dimljene haringe….

Pispala romantični vrh grada Tampere

Čitav jug Finske je prostrana ravnica obrasla četinarima i ispesecana jezerima. Kada biste krenuli kroz neku od šuma mogli biste lutati kilometrima bez nade da ćete ikada izaći. Tampere je grad usred jedne takve ravnice. Ali postoji jedno mesto u gradu čitavih 300 metara visine!!!  To je Pispala

Tampere Pispala

Tampere Pispala

Pispala je divno zeleno brdo na prostoru izmedju dva jezera na kome su se naselili prvi doseljenici iz drugih delova zemlje u potrazi za poslom u 19.veku. Na obroncima brda gradjene su i prve male kuće od drveta. Zbog ogromnog  bogatsva šumama većina kuća u Finskoj je od drveta. Kuće su obojene živim bojama sa romantičnim detaljima, obično nekim simbolom iz prirode-ptica ili los, riba ili zec… Na kapijama ćete često videti natpis “tervetuloa“-dobrodošli a u minijaturnim dvorištima cvetne aleje i obavezan roštilj.

Pispala

Cela Pispala sastoji se od ovih tradicionalnih kuća malih i velikih, starih i novih ušuškanih medju jorgovanima i borovima. Šetnja Pispalom je  najromantičniji doživljaj u gradu Tampere u kome ćete uživati u pravom spoju prirode, tradicije, luksuza, mira i tišine koji odiše boemskom atmosferom.

Tampere Pispala

Tampere Pispala

Na najvišoj tački nalazi se mali park sa divnim pogledom na jezero i skoro celo naselje. Ovde možete provesti sate i sate ispijajući pivo i  uživajući u pogledu dok se pored vas igraju deca a neki veseli muzičar svira gitaru i peva neku evergreen melodiju…

Pispala

Finci mnogo vremena provode na ovakvim mestima. U svim gradskim parkovima sa prvim suncem videćete lepotice u bikiniju ili vremešne gospodje i gospodu izvaljene na prostirkama. Lep običaj koji mi se veoma svideo. U podnožju Pispale nalazi se i najstarija javna sauna u Finskoj sagradjena 1906. Rajaportin sauna koja i danas aktivno radi i stalno je veoma posećena.

Tampere Pispala

Tampere Pispala

Tampere grad iznenadjenja

Najveće iznenadjenje u gradu  Tampere koji ovog maja izgleda kao najveće gradilište na svetu za mene su bili jorgovani! Za vreme prvomajskih praznika putovala sam našom ibarskom dolinom jorgovana u kojoj na putu kroz celu ibarsku klisuru nisam videla skoro nijedan jorgovan!

Tampere, grad na jugu Finske, na prvi pogled grad bez romantike i duše u maju i junu a možda i celo leto miriše samo na jorgovane!!!! Gde god pogledate, gde god krenete iz zemlje izviru grane jorgovana koji su u ovo vreme u jeku cvetanja. Ima ih u svim mogućim bojama, beli, žuti, crveni, plavi pa sve vreme imate uisak da hodate pravom dolinom jorgovana!  Čitav grad zasadjen je jorgovanima ima ih na obalama i u dvorištima, šumama i pored sporednih puteva…

Jorgovani

Još jedno potpuno šašavo iznenadjenje su zečevi! Osim u centru grada na svakom drugom mestu, u parkovima i u šumama, na jezerima a vrlo često i u naseljima po obodu grada gde je manje saobraćaja pored vas će protrčati ili se čak lenjo vući neki zec!!! Ima ih svuda, slobodni su i naviknuti na ljude i nimalo se ne plaše.

Treće iznenadjenje su plaže. Peščane, sa divnim sitnim peskom na obalama jezera koje okružuju crvene granitne stene! U zemlji sa više od 180 hiljada jezera logično je bilo očekivati da postoje plaže ali da ću se na njima izležavati na suncu i čak zaplivati u jezeru prevazišlo je sva moja očekivanja.!  Možda sam samo imala sreće ali ovog maja u Finskoj je bilo divno vreme. Prosečna temperatura oko 25 stepeni sa puno sunca svakog dana. Temperatura vode je ista – 25.

Plaža na jezeru Nasy

Još nekoliko zanimljivosti o Finskoj

Državna lutrija je ozbiljan izvor prihoda! Aparate za igre na sreću ćete naći svudau shoping centrima, supermarketima, na ulicama pa čak i u apotekama!!! Nažalost ovo je problem većine doseljenika koji očekuju laku i brzu zaradu pa mnogi prokockaju sve što zarade u nadi da će osvojiti džek pot.

Ako ste pušač cigarete ćete teško naći u prodaji ili ćete ih skupo platiti. Ima ih samo u odredjenim prodavnicama, nisu nigde vidno izložene a izbor je veoma loš. Dakle ako želite da se oslobodite ove ružne navike Finska je idealno mesto!!!!

Finci su veoma posvećeni sportu i zdravom životu. Kroz šume svuda vode pešačke staze na kojima u svako doba dana i noći možete sresti ljude koji trče i vežbaju a broj sportskih terena i centara u gradu je veoma veliki.

Finkinje su veoma lepe žene! Blistavo bele puti, nežne i sasvim prirodne. Za muškarce to baš i ne mogu reći…ali nije sve u lepoti. Finski jezik ne liči ni na jedan drugi, neobičan je i veoma melodičan. Sastoji se od često veoma dugih reči u kojima je veliki broj vokala. Iako u razgovoru i ne zvuči bas toliko privlačno u pesmama je izuzetan!

*Želite da znate kako izgleda Finska prestonica?

Putopis iz Helsinkija

HELSINKI LJUBAV NA PRVI POGLED

Prvi put u Finskoj sta nikako ne propustiti

Kada ste prvi put u Finskoj veoma brzo naučite koje su to stvari najvažnije u životu Finaca. To su (ovim redom)-sauna, jezero, šuma, kućica od drveta, čamac!!!! Finska ima oko 5 miliona stanovnika i preko 2 miliona sauna. Ne postoji kuća koja nema saunu. Postoji ogroman broj javnih sauna u kojima se ljudi okupljaju i druže.  Ako ste bili u Finskoj a niste bar jednom probali ovaj originalni finski izum kao da niste ni bili. Tampere je ovog proleća proglašen prestonicom sauna.

Tampere prestonica sauna

Odlazak u pravu javnu  finsku saunu na obali jezera Nasy za mene  je bilo jedno posebno i  nezaboravno iskustvo. Za Fince je odlazak u saunu isto što i odlazak u crkvu. Sauna je mesto gde se telo pročišćava i oslobadja svega lošeg pa su zato i pravila ponašanja slična-svaki nemoral i neprilično ponašanje je nezamislivo! Po pravilu u saunu se ide bez odeće ali posto su u javnim saunama zajedno svi- muškarci, žene, stari, mladi, deca i bebe podrazumeva se kupaći kostim.

Za nekih 5-6 eura možete ulaziti i izlaziti koliko god hoćete, sedeti na vrelim daskama i ćaskati sa nepoznatim susedima dok vrela para izbija sa užarenih granitnih gromada. Na njih svakog časa neko doliva vodu pa temperatura neprekidno raste. Kada izadjete, možete se izležavati na toplom granitu na obali ili ispeći kobasice na grilu ispred saune i pojesti ih u slast i zaliti pivom!!!  Tradicija saunovanja u Finskoj je duža više od 1000 godina. Osećaj je odličan!! Niko nikog ne ometa, svi se smeše, tiho ulaze i izlaze, naprave vam mesta ako je gužva velika….

Tajna sreće

Kada iz vrele saune u kojoj temperature dostiže neverovatnih 140 stepeni prosto išetate i zagnjurite u ledeno jezero naučili ste prvu lekciju o ovoj neobičnoj zemlji izuzetne lepote! Što prirodnije i jednostavnije!!! To je filozofija života zemlje u kojoj po mnogim statistikama žive najsrećniji ljudi. U čemu je tajna? Ne znam da li u skromnosti i jednostavnosti ili zbog okruženosti netaknutom prirodom tek moj utisak na rastanku sa Finskom bio je lep i pomalo melanholičan. Na momente vas monotonost pejzaža rastuži a sa druge strane vas ta jednostavnost i mir očaraju pa čak počnu i da vam nedostaju…


Finci su skroman narod. Posvećeni su prirodi i porodici. Finska je velika ali retko naseljena zemlja pa se veći deo života odvija baš tu na vodi i u šumama. Često ljudi imaju kućicu od drveta na obali “kesamoki” ili letnju kuću a uz nju obavezno i čamac. Ako imate priliku za druženje na obali i vožnju jezerom obavezno je iskoristite jer ćete uživati u jednostavnom i sasvim običnom zadovoljstvu. I nikako ne idite kući pre zalaska sunca jer su bele noći u ovom delu sveta zaista magične.

Bele noći

Za kraj sam ostavila ono što mi se najviše svidelo u Finskoj. 10 dana provedenih u Finskoj bili su najduži dani u mom životu! Mislila sam da je još rano za bele noći kada sam posmatrala prvi zalazak sunca na jezeru Nasy. Bilo je oko 10 sati uveče a sunce je lagano klizilo ka vodi čitavih sat vremena možda  i više dok nije konačno zašlo nešto pre ponoći.

Tampere Nasyjarvi

Tampere Nasyjarvi

Zalazak sunca u Finskoj je poseban. Da li zbog čistog vazduha ili tamnog zelenila borova, da li zbog blizine severnog pola i vode tek boje koje je svih narednih dana stvaralo sunce na zalasku nisam nigde na drugom mestu videla.

A kada sunce zadje i čekate da se konačno smrači samo se  lagani sumrak spusti na zemlju i sve se utiša. Noć ne dolazi .Već za sat ili dva začuje se poznati cvrkut ptice koja najavljuje izlazak sunca. I već oko 3, spektakularno kao što je i zašlo evo sunca ponovo, evo dana i radosti!!! Neponovljivo, čarobno, izuzetno iskustvo koje me u potpunosti osvojilo!!!

Tampere Nasyjarvi

Tampere Nasyjarvi

Letnja noć u Finskoj je u stvari jedan dugi beskrajni dan u kome imate toliko energije da prosto i zaboravite da je ikada postojala noć. U tome je čar i posebnost finskog leta. Vrućine nema a ima puno sunca, ima svežine i divnih nezaboravnih boja.

Zato Finci, posle duge i mračne zime sa nesvakidašnjom radošću dočekuju leto i u potpunosti u njemu uživaju. Sve do kraja juna dan ne prestaje da se produžava dok se zalazak i izlazak sunca skoro potpuno ne izjednače.

Tada se, 21.juna proslavlja i najveći praznik u Finskoj Juhannus, najduži dan u godini. U Finskoj tada sve stane, svi odlaze na jezera i u svoje letnje kuće na obali, gde se odmaraju i druže, luduju uz muziku, roštilj i obavezan odlazak u saunu i pale vatre kojima teraju zle duhove….

***************

…u nastavku priče sa putovanja u Finsku pričaću vam kako smo stigli do Helsinkija i dalje preko Baltičkog mora do jednog od najlepših gradova severne Evrope….

Finska, Tampere, jun 2018.

Pročitajte još

TALIN-MAGIJA BALTIČKOG MORA