Kada sam u jesen 2011. prvi put otišla u Temišvar vratila sam se kući sa osećajem da sam bila u tri grada. Ima u njemu bečke elegancije, rimske letargije, peštanskog gospodstva, ima i pomalo osmanlijskog šarma. Temišvar ima divne stare trgove i fantastično uredjene parkove, neobične spomenike, crkve, sinagoge i katedrale. Ima i Romula i Rema i vučicu. U Temišvaru se pije odličan kapućino ! Devojke su veoma lepe! Pa zar treba još neki razlog da se opet, bar još jednom ne ode u Temišvar?

Temišvar

Temišvar

Predrasude

Na Trgu opere u Temišvaru u decembru 1989. godine započeo je protest koji je zapalio plamen otpora diktaturi jednog čoveka. Za samo nekoliko dana stigao je i do Bukurešta. Bila sam u to vreme srednjoškolac ali se veoma živo sećam direktnog prenosa krvave revolucije koja je zauvek promenila sudbinu jednog naroda. Mi smo tada još uvek bili ona velika moćna država koja je sa prezirom gledala na susede o kojima se nije znalo skoro ništa osim da su sinonim za siromaštvo i trpljenje.

Trg pobede

Trg pobede

Dvadeset godina kasnije upoznala sam jednog leta na olimpijskoj obali u Grčkoj jednu lepu Mariju, Rumunku iz Temišvara. Radila je kao turistički vodič za grupe iz Rumunije. Krenula sam sa njima na jedan izlet i zauvek promenila pogrešno mišljenje o njenoj zemlji i narodu.

Temišvar stari grad

Temišvar stari grad

Otkrila sam tada da su Rumuni lep, nasmejan i kulturan svet koji voli da se druži i putuje, da je rumunski jezik veoma sličan italijanskom i da Rumunija više nije tako tužna i zaboravljena zemlja iz koje svi žele da pobegnu.

Ulica u Temišvaru

Ulica u Temišvaru

Dok posmatram temišvarske trgove shvatam da su predrasude i neznanje ozbiljan neprijatelj zdravog razuma. I da ih putovanja iz korena čupaju i stvari postavljaju na svoje mesto.

Sinagoga u Temišvaru

Sinagoga u Temišvaru

Detalj sa sinagoge

Detalj sa sinagoge

Prvi put sam u Rumuniji, šetam po Temišvaru i mislim na Nikolaja i Elenu. Nije ih se verovatno mnogo ticao ovaj lepi grad zaboravljen negde na rubu njihove lične imperije. Možda je baš zato iskra otpora sevnula baš u njemu. Na trgu pobede pogledom tražim tu njihovu Rumuniju obeleženu beznađem, siromaštvom i očajem. Nema je više.

Temišvar

Temišvar

Korzo i surogat

Kažu da se  nekada u šetnji  od temišvarske katedrale do opere moralo poštovati jedno pravilo-siromašni jednom a bogati drugom stranom promenade. Ona kojom su hodali bogati zvala se korzo a ova druga surogat! Vreme podela je prošlo, ovo je sada raskošna zelena promenada  na kojoj se igraju deca i šetaju turisti i zaljubljeni.

Temišvar

Temišvar

Okružena je divnim starim  baroknim zgradama sa lepim balkonima i otmenim restoranima. Oronulost i pomalo izbledele boje daju im posebnu čar i šarm. Statua vučice sa malim Romulom i Remom poklon je grada Rima kojim je, priča se, jedan diktator želeo da pokaže da je ovo samo provincija velikog carstva.

Vučica Temišvar

Vučica Temišvar

I vreme diktature je prošlo a promene su nekadašnji trg opere  pretvorile u Trg pobede kojim šetaju golubovi  praćeni tihim  zvucima neke  klasične melodije. Iz ulica koje spajaju Trg pobede sa Trgom ujedinjenja i Trgom slobode “balkoni na suncu pozivaju…”

Prozori Temišvara

Prozori Temišvara

Nedelja u gradu

Nedelja u Temisvaru je tiha, možda zato što je jesen a možda zato što su nedeljom svi gradovi tiši nego obično. Ja volim nedelje u svim gradovima a posebno u velikim. Tada na miru možete šetati ulicama i razgledati, zastajati ili pretrčavati ulicu gde vam je volja! A možete i upasti nepozvani na nečije venčanje taman toliko da uživate u zajedničkoj sreći. Saborna pravoslavna crkva u Temišvaru je  veoma neobično zdanje posebno spolja.

Katedrala

Katedrala

Visinom nadvisuje ceo grad, ima 11 tornjeva i 7 zvona. Zbog  krova od mozaika u zelenoj i žutoj boji više liči na dvorac nekog  nestašnog moldavskog princa nego na crkvu. Sagradjena je u novije vreme četrdesetih godina prošlog veka u slavu Sveta Tri jerarha.

Katedrala

Katedrala

Pošto sam poželela da je vidim i iznutra našla sam se usred svečane dekoracije kojom su  samo koji minut pre mene prošli  mladenci. Stajali su pred oltarom a njihov put je ostao posut laticama ruža. A kako drugačije i da bude kada žive u gradu hiljadu ruža ? Nisam ni znala da se festival cveća u Temišvaru održava svakog proleća i da ruža u tom cveću ima počasno  mesto.I da je nekada grad na Begeju ružama snabdevao celu Evropu !

Katedrala unutrašnjost

Katedrala unutrašnjost

Tarzan je iz Temišvara!

Temišvar je veoma star grad. Osnovali su ga Rimljani a proširivali dograđivali i preuređivali Rumuni, Mađari, Srbi, Nemci i Austrijanci. Dva veka bio je i u rukama Turaka od kojih ga je oslobodio Princ Eugen Savojski.

Temišvar

Temišvar

Temišvar je dobio ime po reci Tamiš iako kroz njega protiče Begej! Ovo nije jedina neobičnost grada koji je nastao na mestu nekadašnje rimske tvrđave.

Fontana na Trgu pobede

Fontana na Trgu pobede

Temišvarska opera jedina u Evropi  ima repertoar na 3 jezika rumunskom, nemačkom i mađarskom. Temišvar je bio prvi grad u Evropi koji je na ulicama imao električno osvetljenje. Bio je  drugi grad u svetu u kome je proradio tramvaj. I jedini na svetu u kome se rodio najpoznatiji i najomiljeniji glumac koji je odigrao Tarzana, Džoni Vajsmiler!

Kafei na Trgu ujedinjenja

Kafei na Trgu ujedinjenja

Istina, Džoni se rodio u jednom malom selu nedaleko od Temišvara ali to ne menja stvar. Temišvar je srce i najveći grad Banata a Banat je u njemu pokazao svoje najlepše lice. Čini mi se da je Temišvar rumunski put ka Evropi, ka kulturi i multikulturi koja zrači iz njegovih ulica, trgova i građevina.

Temišvar

Temišvar

Trg ujedinjenja

Najstariji temišvarski trg spojio je u sebi sve stilove, kulture i narode koji su ovim gradom prošli za više od osam vekova postojanja. Okupio i ujedinio oko svoje kaldrme najbolje temišvarske kafane, trgovačke palate, jednu zgradu nekadašnje banke  koja podseća na delo Gaudija, jedan licej, dve divne crkve i roze kuću jedne kurtizane! 

Trg ujedinjenja

Trg ujedinjenja

Trg ujedinjenja

Trg ujedinjenja

Secesija i barok, jugend i žolnai, objasnio bi neki učeni  vodič svu tu lepotu pojmovima iz udžbenika istorije umetnosti. Oronuli ostaci buržoaskog besa  pre komunisticke diktature , cinično bi dobacio neki zadrti kontraš. Srpski kvart, rekli bi oni koji sa ponosom naglašavaju kako je Temišvar najveći centar Srba u Banatu. Svi su pomalo u pravu i svi se slažu u jednomTrg ujedinjenja je najlepši trg u Temišvaru.

Palat Bruk

Palata Bruk

Nekako rimski letargičan sa tom kaldrmom koju krase fenjeri  i nemarno razbacane  klupe. Rumunski nasmejan i razigran od šarenih zidova i  prozora oslikanih biljkama. Bečki elegantan od otmenih fasada i spomenika svetom trojstvu koji simbolizuje  pobedu nad zlom i kugom.

Trg ujedinjenja

Trg ujedinjenja

Katolička crkva na trgu

Katolička crkva na trgu

Trg ujedinjenja

Trg ujedinjenja

I sasvim banatski iskren i jedinstven sa svoje dve crkve-jednom pravoslavnom srpskom i jednom  rumunskom  katoličkom. Obe posvećene istom svetitelju Svetom Djordju. Ispred katoličke su tog dana palili sveće za pomoć siromašnima. Ispred pravoslavne je spavao jedan beskućnik a crkva je bila zaključana.

Trg ujedinjenja

Trg ujedinjenja

Trg slobode

Na njemu su stara gradska kuća i spomenik Devici Mariji, palata iz doba Osmanlija i statua poslednjeg dačkog kralja Decibela. Na krovovima stotine golubova i miris kurtoša koji treperi u vazduhu. Sviđaju mi se temišvarski trgovi zbog te pomalo nelogične i prilično privlačne izmešanosti oblika i boja, epoha i kultura.

Trg slobode jesen

Trg slobode jesen

Trg slobode proleće

Trg slobode proleće

Sviđaju mi se ulice sa prugom širokog koloseka kojom tutnje ljubičasti starinski tramvaji. Svidjaju mi se polusrušeni zidovi islikani fantastičnim grafitima. Sa jednog mi maše lik devojke iz čeljusti dobroćudnog psa koja na obe ruke ima svevideće oko. Sviđa mi se taj Temišvar, ta stara Timisoara baš takav kakav je, pomalo oronuo i nemaran, zaboravljen i zaglavljen negde izmedju želje za Evropom i nekadašnjeg habsburškog gospodstva…Želim da dođem ponovo.

Grafit iz Temišvara

Grafit iz Temišvara

Grafit

Grafit

Temišvar drugi put

Maj u Banatu dve godine kasnije. Ravnicom cvetaju makovi a mi se vraćamo u Temišvar.
Lutamo centralnim parkom iza saborne crkve kroz cvetne aleje u kojima su spomenici znanim i neznanim junacima svih nacija koje žive u Temišvaru.

Reka Begej

Reka Begej

U proleće Begej od tog silnog zelenila dobije zelenu boju a  njegove obale ožive od smeha i mladosti u kafeima i restoranima ušuškanim pored vode. Temišvar je grad mladih i veoma lepih momaka i devojaka. Na Bastionu Marije Terezije upravo  venčani mladi par pozira fotografu. Sunčani sat pokazuje vreme živim zelenim brojevima .

Venčanje

Venčanje

Sunčani sat

Sunčani sat

Na trgu ujedinjenja palata  Bruk više nije izbledela i oronula. Ponovo blistaju njeni sveže obojeni zidovi jer je u međuvremenu renovirana. Radujem se jer Temišvar tokom zime ne spava već polako svojim zdanjima vraća stari sjaj i lepotu.

Palata Bruk proleće

Palata Bruk proleće

Na travnjaku oko spomenika slika koju sam viđala u evropskim gradovima. Mladi i stari uživaju na prostirkama u prvim toplim danima. Iznenađuju me automobili parkirani oko trga i njihovi vozači koji kao da su upravo sišli sa stranica nekog ekskluzivnog modnog časopisa! U baštama restorana ispija se odličan kapućino  i jedu veoma ukusni kolači a opuštenost i letargija podsetila me na rimsku… Da li se to Rumunija toliko promenila?

Trg ujedinjeja proleće

Trg ujedinjenja proleće

Srpska crkva je otvorena pa ulazimo da se poklonimo njenoj raskošnoj lepoti. Slušamo od našeg domaćina priču o Srbima u Temišvaru i o danima koje je ovde proveo Miloš Crnjanski.

Temišvar

Temišvar

“Seoba ima a smrti nema”, razmišljam dok posmatram Davidovu zvezdu na zidu sinagoge u susednoj ulici. Sa starog zida mi mašu likovi u poretku ljudske evolucije u još jednom neobičnom grafitu.Tramvaji klize širokim bulevarom i nestaju među dalekim obrisima zgrada koje svojom arhitekturom podsećaju na doba socijalizma. Slutim da ću se i treći put vratiti u Temišvar.
 

Temišvar, maj 2013.

Još jedna priča iz Rumunije

KANJON REKE NERE