“Kada razgovaram sa pripadnicima mlade generacije često me pitaju: “Gde je taj melanholični grad o kome pišete?” Moj Istanbul je posebno mesto.”

Orhan Pamuk turski književnik

Melanholija

Kada bi Istanbul trebalo opisati samo u jednoj reči onda bi ta reč bila melanholija. U rečnicima piše da je to osećanje tuge, potištenosti i nemira. Dok hodate starim istanbulskim ulicama prepoznaćete u sebi neka od ovih osećanja koja podsećaju na onu čuvenu “žal za mladost” iz Koštanine pesme. Melanholija vreba iz kaldrme sokaka načičkanih oronulim kućama, sa doksata i balkona, iz bozadžijskih i kazandžijskih dućana. Ima je i na  trgovima  ispred džamija prekrivenih golubovima i na obali Zlatnog roga. Nad zalivom  treperi čudna izmaglica koja svemu daje mističan izgled trenutka zaustavljenog u nekom prošlom  vremenu.

Galata Istanbul

Galata Istanbul

Ali istanbulska tuga ima jednu drugačiju dimenziju. Umesto usamljenosti i zatvaranja u sebe ona vas budi i tera na pokret, na traganjei  na lutanje. Tera vas   na otkrivanje i na stalno iščekivanje i neizvesnost kao kad se zaljubljujete.  Na kraju vodi  potpunom  predavanju magičnoj privlačnosti ovog grada iz koje  izadjete  sa osećanjem čiste radosti.

U Istanbul se dolazi jednom, prvi put, iz znatiželje ili radoznalosti  a svaki sledeći put samo iz jednog razloga. Da se životu doda još malo svetlosti  pre nego što zaboravimo sebe i da se prizna velika istina koju je i njegov osvajač sultan Mehmet Fatih izgovorio. ”Ili ću ja osvojiti ovaj grad ili će on osvojiti mene!”

Bosfor

Bosfor

Galata most

Ako imate snage i volje da se probudite ranom zorom i da se spustite na pristanište Eminonu imaćete retku sreću da prošetate obalom na miru.  U to vreme ovde je najmanje sveta. Kod brkatog prodavca djevreka kupite za nekoliko lira bar dva komada i uživajte u ukusu najboljeg djevreka na svetu. A onda krenite ka drugoj obali preko Galata mosta. Most je jedan od najširih na svetu sa oko 80 m širine i sa pešačkim stazama sa obe strane.

Pecaroši na Galata mostu

Ako želite da uživate u pogledu na Galatu ispred ili na veličanstvenu Sulejmanovu džamiju na Fatihu iza vas idite gornjim nivoom. Kako jutro odmiče videćete sve više pecaroša načičkanih duž ograda. Ali ako želite da usput popijete dobru tursku kafu ili da pojedete najbolji sendvič od ribe ulovljene na ovom mostu sidjite na donji nivo. Tu ćete naći divne restorane sa šarenim ćilimima i minderlucima. Dok pored vas promiču brodovi i koprcaju se ulovljene ribe na udicama možete posmatrati grad koji se budi. A onda krenite u istraživanje jednog sasvim drugačijeg Istanbula.

Pogled na Eminonu

Galata

Galata je naselje na obali Zlatnog roga koje su stanovnici starog grada nekad zvali Pera. Na grčkom jeziku to znači tamo, sa druge strane. Od pocetka 20. veka zvanično ime čitave oblasti u kojoj je i Galata je Beyoglu. Bilo kojom od strmih ulica koje počinju čim sidjete sa Galata mosta možete se uputiti u ovu divnu četvrt. Potpuno će vas  iznenaditi arhitekturom koja podseća na kvartove Rima, Venecije ili Pariza. Uske ulice, divne fasade sa balkonima. Skrivene crkve, sinagoge i džamije, bašte restorana i barova ostavljaju utisak da se nalazite u srcu neke evropske prestonice.

Ulica na Galati

Prvi stanovnici Galate bili su italijanski trgovci u vizantijsko doba koji su ovde gradili kuće i otvarali svoje radnje. Kada su početkom 13.veka krstaši predvodjeni Venecijancima napali i razorili Konstantinopolj u pomoć su im pritekli ljuti protivnici Venecije Djenovljani. Kao znak zahvalnosti na poklon im je dato brdo iznad zaliva na kome su počeli da se naseljavaju.

Kula Galata

Nakon turskog osvajanja grada u Galatu se doseljavaju Jevreji, Jermeni, Grci, Arapi . Tako su se ovde počeli razvijati zanatstvo i trgovina a zatim i bankarstvo i nauka. Četvrt se pretvorila u kosmopolitsko naselje i svojevrsni centar privrede osmanlijskog carstva u kome su otvoreni i prvi strani konzulati i ambasade.

Galata kula

Djenovljanska kula Galata jedan je od prepoznatljivih simbola grada. Kula je sagradjena u 14. veku i služila je kao osmatračnica. Visoka je oko 70 metara i ima 9.spratova. Na nju se možete popeti liftom do 7. a zatim pešice do najvišeg sprata na kome se nalazi lep restoran. Sa balkona Galata kule pruža se jedan od najimpresivnijih pogleda na Bosfor i Beyoglu, na Zlatni rog i stari grad. Istanbul je grad koji se gleda sa visina a prosto je neverovatno koliko različitih pogleda na njega čovek doživi u pokušaju da ga se nagleda.

Uspon uz Galatu je veoma strm i ako krenete jednom od središnjih ulica kretaćete se kaldrmom i stepenicama.Ali  ovo je ulica posebne lepote u kojoj ćete naići na stare dućane prepune muzičkih instrumenata, suvenirnice, čajdžinice i barove u kojima možete predahnuti. Najlepša stvar u ovoj ulici kao i u celom Istanbulu su radnjice u kojima se prodaje divno aranžirano voće. Za eur ili dva možete popiti sveže iscedjen sok od nara, pomorandže, kivija, jabuke, grejpa i još bezbroj drugih vrsta voća po vašem izboru koje vam prodavci ručno  cede u specijalnoj gvozdenoj presi.

Prodavnica voća Istanbul

Tunel

Glavna istanbulska ulica avenija Istiklal počinje (ili se završava) na Tunel skveru. Na stanici Karakoy možete ući u voz-istanbulsku podzemnu uspinjaču i za manje od 5 minuta se popeti kroz tunel do ovog mesta. Ali tako  ne biste doživeli čaroliju penjanja strmim ulicama Galate. Tunel je napravljen još početkom 19. veka kako bi se skratio put od Galata mosta do Pere. Brda u ovom kvartu su  toliko strma da svakodnevno penjanje verovatno brzo dosadi.

Istanbulska uspinjača je druga najstarija podzemna železnica na svetu posle londonskog metroa.  Ima samo dve stanice-prvu u u podnožju brda a drugu na Tunel skveru. Ovo mesto je i početna stanica čuvenog istanbulskog crvenog tramvaja koji saobraća ulicom Istiklal do trga Taksim svakih 15 minuta.Ovaj tramvajčić je prava atrakcija i zaštitni znak Istanbula. Uvek nakrcan do poslednjeg mesta, putnici vise kroz otvorena vrata a deca  se vešaju sa zadnje strane. 

Nostalgični tramvaj

Nostalgični tramvaj

Istiklal

Ulica Istiklal je svet za sebe. Na prvi pogled deluje kao bilo koja glavna ulica-pešaka zona u nekoj evropskoj metropoli. Široka avenija, sa visokim zdanjima barokne i neoklasične arhitekture. Na njoj se  do u nedogled redjaju prodavnice najpoznatijih svetskih i domaćih popularnih brendova i restorani domaće kuhinje. U njihovim izlozima možete videti a unutra probati  čarobna turska jela divnog mirisa i ukusa. Tu su i prodavnice slatkih proizvoda baklava, pita, rahatluka u bezbroj oblika i boja. Mirisu topli djevreci kojima se ne može odoleti, svoju predstavu izvode sladoledžije u svojim malim radnjicama.  Iz poprečnih uličica iz kojih se šarene balkoni barova i čajdžinica dopiru pozivi-čaj, kahve, nargile

Noć u Istanbulu

Noć u Istanbulu

U svako doba dana i noći ova ulica je puna ljudi!! Ako pitate kada je Istiklal bez gužve odgovor je nikada!!! Čak i kada posle ponoći i usred zime prošetate ovom ulicom na njoj još ne samo da ima sveta nego su i prodavnice otvorene i u njima ima kupaca!!!  Istiklal živi 24 sata i nikad ne posustaje. Jednom sam bila na ovoj ulici u novogodišnjoj noći i verujte mi bez preterivanja da je na njoj bilo najmanje milion ljudi.

Katolička crkva Istiklal

Katolička crkva Istiklal

Znamenitosti 

Na Istiklalu ćete videti katoličku crkvu i Galatasaray licej-najstariju školu u gradu. Videćete i  pasaže sa francuskim balkonima i elegantnim restoranima kao i brojna zdanja iz novije turske istorije: strane kulturne centre, konzulate i ambasade. Ovde se nalazi i Pera Palace hotel u kome su u doba Orijent ekspresa odsedali kraljevi, političari, glumci kao i čuvena Agata Kristi! Ulica je duga 1,6 kilometara u kojima ćete uživati u šetnji, šopingu, šarenilu izloga i ljudi sve do glavnog istanbulskog trga Taksima.

Taksim

Taksim

Taksim

Na trgu je  podignut spomenik sa figurama vojnika posvećen Kemalu Ataturku i stvaranju moderne turske države. Ovde se tramvaj okreće i vraća nazad. Ispod trga se nalazi metro stanica kao i stanica druge gradske uspinjače koja vozi do Kabataša blizu Dolma bahče palate. Sa Taksima se u svim pravcima nastavljaju široki bulevari koji vode ka Nišantašu, Sisliju i Leventu najmodernijem delu grada koji zovu i Novi Istanbul. Sačinjen je  od modernih poslovnih višespratnica od čelika i stakla i širokih saobraćajnica. U bilo koji od ovih bulevara da zadjete imaćete  osećaj da ste u Evropi-ni traga gradu koji se nalazi samo koji kilometar dalje.

Pogled na Bosfor

Pogled na Bosfor

Miniaturk

Istanbul je grad divno uredjenih parkova a zelene površine možete videti čak i usred industrijskih naselja na obodima grada. Ako dolazite avionom već na izlasku sa aerodroma videćete zanimljive cvetne dekoracije na padinama sa obe strane puta. Bićete iznenadjeni i činjenicom da grad počinje odmah tu kao da se aerodrom nalazi usred grada iako je do njegovog centra više od 10 kilometara!!! Vozićete se kroz nepregledna naselja industrijskih postrojenja i nebodera, luksuznih hotela i poslovnih zgrada sa reklamama poznatih svetskih brendova.

Miniaturk

Miniaturk

U gradu, na severoistočnom delu Zlatnog roga otvoren je 2003.godine veoma zanimljiv park Miniaturk .U njemu  možete videti skoro sve znamenite gradjevine Turske, simbole prošlog i današnjeg vremena. Park se prostire na 60 hiljada kvadratnih metara a u njemu se nalazi 122 verno izradjenih maketa. U šetnji ovim parkom uživaćete u razledanju  modela istanbulskog Taksima, aerodroma Ataturk, Aja Sofije, Plave džamije i drugih istanbulskih znamenitih gradjevina.

Hodaćete bosforskim mostom a videćete i divne replike čuvenih podzemnih kućica Kapadokije. Tu su i  hramovi iz Efesa, bigrene kade sa Pamukala i svetilišta iz  grada Konje. Iako se radi samo o maketama imaćete osećaj da ste za jedan dan preleteli od Jedrena do Trabzona, Izmira, Ankare sve do granica Sirije. Naučićete mnogo o tuskoj kulturi i istoriji i uživati u pogledu na četvrti zgrada oko parka sa fasadama obojenim jarkim bojama.

Stanica Sirkeči maketa u Miniaturku

Beyoglu

Četvrti oko Istiklala oduvek su bile naseljene imućnijim stanovništvom. Zbog toga  i arhitektura i izgled  ulica u potpunosti odgovaraju evropskom stilu 19. i 20.veka. Na Bejoglu vlada evropski duh i atmosfera u kojoj se prepliću uticaji italijanske, grčke, turske, jevrejske i drugih tradicija i stilova. Ovde ćete naći u istoj ulici turske meyhane i Mcdonalds, italijanske paviljone i blještave noćne klubove. Na najvišim spratovima zgrada naći ćete otmene restorane sa fantastičnim pogledom na Bosfor i Istanbul. Od Istiklala strme ulice vode ka obali Bosfora na kojoj se smestilo toliko lepote da su i sami turski sultani v svoju novu rezidenciju sagradili na ovoj strani.

Dolma bahče kapija

Dolma bahče palata, poslednja rezidencija osmanskih sultana čeka vas na samo 15-ak minuta hoda od Istiklala.  Odmah do nje i jedna od najlepših četvrti novog grada Ortakoy u kome ćete doživeti pomešanu romantiku Evrope i Orijenta. Do Dolmabahče palate, možete doci šetnjom obalom ili tramvajem sa stanice Karakoy odmah pored Galata mosta.

Galata most

Galata most

Dolma bahče

Palata je izgradjena početkom 19.veka po uzoru na Luvr i Bakingemsku palatu sa divnim kapijama i stotinama prozora koji gledaju na Bosfor. Okružena je raskošno uredjenim parkom sa skulpturama, paviljonima, fontanama, drvećem i cvećem. Glavni ulaz u kompleks palate je kitnjasta kapija ispred koje stoji Dolma bahče kula sa satom, simbol ovog mesta. Palatu je sagradio sultan Abdulmedžid i po nekim izvorima potrošio čitavo bogatsvo !!!

Unutrašnjost  zaista ovo i potvrdjuje.Raskošni saloni sa kristalnim lusterima, umetničkim slikama, stilskim nameštajem, svilenim tepisima, kabineti, hamami, harem. U ovoj palati je svoje poslednje dane proveo i otac moderne turske države Kemal Ataturk. Nedaleko od palate nalazi se i lepa Dolma bahče džamija sagradjena tik uz more u 18 veku.

Dolma bahče

Dolma bahče

Ortakoy

Odavde možete krenuti uz Bosfor šetalištem pored mora i stići do Ortakoya jednog od najromantičnijih delova grada. U njemu  ćete otkriti još jedno divno lice Istanbula. Ulice veoma lepih hrišćanskih, jermenskih i turskih kuća, skrivene crkve i divne restorane i bašte. Na samoj obali čipkastu džamiju iznad doka sa privezanim čamcima.

Džamija na Ortakoyu

U nekoj od radnji na širokom trgu kupite najukusniji istanbulski kumpir-krompir skuvan sa ljuskom i zaliven kačkavaljem. U njega  dodajte priloge po želji pa sa svojim vrelim zamotuljkom zauzmite neko mesto na obali i uživajte u čaroliji ovog jedinstvenog mesta. Na Ortakoyu ima divnih restorana u kojima možete provesti sate i sate posmatrajući Bosfor i pojesti ukusan ručak od ribe i morskih plodova. Ovde ćete sigurno poželeti i da se ukrcate na neki od brodova i da zaplovite moreuzom. Na toj plovidbi ćete upoznati još jedan, drugačiji Istanbul!

Bosfor

Istanbul sa Bosfora

Najbolje mesto da se započne plovidba je pristanište Eminonu. Krstarenje Bosforom je doživljaj koji nikako ne smete propustiti posebno ako dodjete  Istanbul u proleće ili leto. Vreme u Istanbulu je nepredvidivo pa vam se može desiti da danima lije kiša ili da padne čak i sneg ako ste došli usred zime. A onda osvane blistav januarski dan okupan suncem u kome ne časite ni časa, ukrcajte se na prvi brod i krenite na ovo nezaboravno putovanje.

Zlatni rog

Zlatni rog

Sa pristaništa nas ispraćaju galebovi dok brod polako klizi ispod Galata mosta. Plovimo  pored Karakoya iznad koga se stepenasto nižu  gusto naseljeni kvartovi, stara i nova zdanja, uske ulice.. Odavde se jednim pogledom može obuhvatiti čitav stari grad od Sulejmanove džamije preko egipatskog bazara  pa sve do kupola Topkapi palate. Iza nje se crvene zidovi Aja Sofije i bele minareti plave džamije. Sa ovom blistavom slikom starog  Konstantinopolja polako napuštamo zaliv Zlatni rog i izlazimo na široki moreuz.  Plovimo izmedju dva kontinenta u pravcu Crnog mora.

Dolma bahče palata

Duž obale u pravcu severa nalaze se parkovi i šetališta, a onda su pred nama kapije Dolma bahče palate koje zapljuskuje more . Odmah do nje Čiragan palace nekada rezidencija a danas najluksuzniji hotel u Istanbulu. Iznad ovih zdanja po brdima i padinama na sve strane blistaju neboderi od stakla.  Na obali se nižu nove i stare bosforske vile domaćih i belosvetskih bogataša skrivene u zelenilu. 

Čiragan palace

U Stambolu na Bosforu

Nad  vodom vitki bosforski most treperi u prostoru izmedju mora i neba prekrivenog jatima neumornih galebova. Iza  njega Ortakoy sa svojim pristaništem, čamcima i džamijom. Na ovoj obali sagradjen je Rumeli hisarosmanlijska tvrdjava koju je davno pre osvajanja grada podigao sultan Mehmet. Dugo je mladjani sultan iz ove tvrdjave tražio slabu tačku neosvojivog Vizantuma i put do njegovog zaliva sa skrivenim gvozdenim lancima duboko pod vodom koji su ga vekovima štitili. Jedna stara priča kaže da je grad na kraju osvojen iznutra. Pod okriljem noći vojnici su preneli čamce uz brda na severnoj strani a onda ih nečujno spustili u vode Zlatnog roga….

Rumeli hisar

Iza rumelijske tvrdjave skriva se još jedan biser Istanbula, nekadašnje selo Bebek a danas omiljeno izletište i zelena oaza njegovih stanovnika i posetilaca. Duž obale ispod zelenih brežuljaka promiču stare osmanlijske vile sa divnim drvenim fasadama.U tihoj laguni okruženoj zelenim padinama sa bezbroj letnjikovaca, vila i parkova naći ćete šetališta, restorane, barove…  Ovde možete probati najukusniju ribu na nekom od brežuljaka sa kojih se pogled pruža preko bosforskih mostova i do Crnog mora.

Most na Bosforu

Azijska obala

Azijska obala je zelena oaza mira i tišine sa prelepim kućama medju čempresima i borovima. Na njoj ćete videti Beglerbej palatu, nekadašnju letnju rezidenciju osmanskih sultana i zgradu vojne akademije. Posle najstarije osmanske tvrdjave iz 14.veka Anadolu hisar  doplovićete i do pristaništa na Uskudaru iznad koga se beli džamija sultanije Mihrimah ćerke Sulejmana Veličanstvenog.

Azijska obala Bosfora

Odavde se nasred moreuza vidi i devojačka kula još jedan simbol Istanbula za koji je vezana legenda o lepoj devojci kojoj su proroci predskazali smrt od ujeda zmije. Da bi je spasao otac je smestio u izolovanu kulu ali je ipak zmija sakrivena u korpi voća ostvarila tužno proročanstvoDruga legenda kaže da je ovo kula nesrećnih ljubavnika a istorija da je tu bio svetionik i kontrolna tačka brodova koji plove Bosforom.

Devojačka kula

Devojačka kula

Obalom se dalje nastavlja Kadikoj, najveća četvrt na azijskoj strani u kojoj živi 2 miliona stanovnika. Na samo 1 sat plovidbe nalaze se i Prinčevska ostrva. Pored stanice Sirkeči poslednje stanice čuvenog Orijent ekspresa uplovljavamo u Zlatni rog.  Zaliv je dug  7,5 kilometara i razdvaja stari  i novi deo Istanbula. Iznad ovog zaliva osim Galate još 4 mosta spajaju obale grada.

Glavno gradsko pristanište za redovne linije i turističke brodove koji plove Bosforom je Eminonu. Na brdima iznad pristaništa i uzvodno uz Zlatni rog prostiru se najstarije istanbulske četvrti Fatih, Balat i Ejup. Na vrhu Zlatnog roga je jedan od najlepših vidikovaca Pjer Loti. Sa njega  se vidi ceo zaliv sve do Bosfora i Mramornog mora.

Fener

Kada od pristaništa krenete uz zaliv posle nekoliko kilometara doći ćete do Fenera jedinog dela grada u kome žive Grci. Konstantinopolj su osnovali Grci. Nekada većinsko grčko stanovnistvo nakon osmanskog osvajanja grada a posebno od osnivanja nove turske države brojnim represivnim merama svedeno je na minimum. Fener je slikovito naselje u kome ćete videti nizove zbijenih kuća sa lepim balkonima a ponegde i natpise na grčkom jeziku iznad ulaza u dućane i taverne. U ovoj četvrti nalazi se crkva Svetog Djordja u kojoj  je od početka 16.veka sedište grčke  pravoslavne crkve  i carigradskog patrijarha-Vaseljenska patrijaršija.

Crkva Svetog Djordja unutrašnjost

Carigradski patrijarh je prvi medju jednakima u pravoslavlju a osim grčke u njegovoj nadležnosti su i pravoslavni vernici mnogih regija Evrope, Amerike, Australije i Afrike. Crkva koja je opasana visokim zidom više puta je u svojoj istoriji stradala u požarima i napadima. U njima je uništena i velelepna kupola koja nikada nije obnovljena . Razlog za to je zabrana kojom nakon pada Konstantinopolja hrišćanske gradjevine nisu smele da nadvisuju muslimanske. Unutrašnjost je bogato ukrašena  impresivnim zlatnim ikonostasom koji prikazuje scene iz Hristovog života.  Najznačajnija relikvija je originalni deo crnog stuba na kome je bio privezan i mučen Hrist pre raspeća na Golgoti.

Fatih

Iz Fenera se vraćamo ka Eminonu i skrećemo u jednu od ulica koje vode ka brdu na Fatihu. Fatih je dobio ime po sultanu Mehmetu Fatihu-na turskom jeziku fatih znaci osvajač. Ulice ovog dela grada su podjednako strme kao i one na Galati ali je okruženje potpuno drugačije. Fatih je najautentičnija turska četvrt u Istanbulu u kojoj stanovništvo živi poštujuci islamsku tradiciju ne mareći mnogo za blagodeti modernog zivota. Ovde ćete videti tamnoputu decu koja jure za loptom izmedju trošnih zgrada, žene pokrivene abajama i visoke zidove. Često će vam se desiti  ako pitate prolaznike za pravac da ne razumeju engleski. 

Sulejmanija

Jedna od najlepših istanbulskih džamija nalazi se na  brdu do koga stižemo lavirintom kaldrmisanih ulica. Ulazimo u ogroman kompleks zgrada u kome su se nalazile medrese, bolnice, kuhinje i hamami pod kupolama. Na uglu ulice na zaravni brda prolazimo pored hamama i krećemo se pored visokog potpornog zida. Sa druge strane ulice nalazi se nekoliko starih dućana a na uglu bela gradjevina na kojoj piše da je to grob Mimara Sinana.

Sulejmanija unutrašnjost

Sulejmanija unutrašnjost

Koz jednu od kapija ušli smo u dvorište Sulejmanije, velelepne džamije 10.osmanskog sultana koga istorija pamti po imenu Veličanstveni.  Čitav prostor oko džamije i kapija kroz koju se ulazi u predvorje sa mermernim stubovima su baš takvi-veličanstveni!!!

Sulejmanija

Unutrašnjost je izuzetna.Veoma elegantni crteži crvenom, crnom, braon i plavom bojom na beloj podlozi koja prostor čini još većim i svetlijim. Dvorana ispod kupole visoke 55 metara osvetljena je sa 138 prozora i lampama neobično rasporedjenim u kosim redovima odozgo nadole i velikim lusterom u sredini.

Sulejmanija unutrašnjost

Ova džamija je kruna rada i životno delo Mimara Sinana najvećeg osmanlijskog neimara koji je u Istanbulu iza sebe ostavio veliki broj džamija, hamama, mostova. U dvoristu iza džamije nalaze se grob sultana Sulejmana i njegove žene Rokselane haseki Hurem. Do njih se dolazi kroz aleje sa nizovima starih spomenika.

Groblje pored Sulejmanije

Groblje pored Sulejmanije

Na istočnoj strani ispred džamije nalazi se širok travnati plato okružen niskim zidom. Ispod zida se u kaskadama spuštaju kupole zgrada koje okružuju ceo kompleks. Niz padine brda dokle god pogled dopire rasipaju se istanbulske ulice. Zalivom klize brodovi ka pristaništu Eminonu dok visoko iznad srebrne vode, okružena melanholičnim  gradom starim 2000 godina djenovljanska kula Galata prkosi  vetrovima sa Mramornog mora. Sa platoa ispred Sulejmanije upućujemo još jedan veličanstveni pogled na  Istanbul ko zna koji po redu ali nikako i poslednji. Zovu nas ulice Fatiha, Ejupa i Balata da u njima upoznamo njegovo najmističnije lice a sa druge strane Bosfora Uskudar i Kadikoj.

Istanbul pogled sa platoa ispred Sulejmanove dzamije

Istanbul, februar 2017.

ISTANBUL-U STAMBOLU NA BOSFORU 1.DEO